Essi - Esteetön sisällöntuotanto

Essi-hankkeen tavoite on, että yhä useampi pääsee osalliseksi tietoverkon tuomista mahdollisuuksista. Tavoitteen edistämiseksi tuotimme kaikille avoimen verkkokurssin, joka ohjaa tekemään esteettömiä verkkoaineistoja. Essi-kurssi auttaa sisällöntuottajaa tavoittamaan suuremman yleisön. Verkon käyttäjänä jokainen hyötyy verkkotuotantojen paremmasta käytettävyydestä ja saavutettavuudesta.

Materiaalipolut

Essikurssin materiaalit on jaettu valmiiksi muutamiin erilaisiin polkuihin. Valitsemalla parhaiten tarpeistasi vastaavan polun saat näkyville materiaalit, jotka olemme ajatelleet keskeisimmiksi valitsemastasi näkökulmasta. Jos polkujen joukosta ei löydy sinulle sopivaa, niin voit tehdä myös oman polkusi.

Valmiita polkuja

Käyttäjien itse määrittelemiä polkuja

Oman polun luominen - 14.04.2003 15:01

Loin oman polun nimeltä \Verkkoopettaja\, mutta en halunnut sitä tässä vaiheessa näyttää muille käyttäjille. En siis tallentanut sitä muiden nähtäväksi. Kun polku oli luotu ja aloin käydä otsikoita läpi, eksyin polultani enkä enää löytänyt Verkkoopettajan reittiä uudelleen löysin itseni \sisällöntuottaja\polulta. Tein homman uudelleen ja sen jälkeen minun polkuni oli ilmestynyt listaan kolmen valmiina olevan polun jatkoksi. Tällä toisellakaan kertaa en kuitenkaan tallentanut polkua muiden nähtäväksi. Onko toiminnossa vielä jotain häikkää vai enkö osannut käyttää sitä Onko mahdollista kuitenkin saada tallennettua polku itseä varten, vaikkei haluaisi sitä muiden nähtäväksiKeväiset terveiset JyväskyläänT: Marketta

- Peltonen Marketta (marketta.peltonen@arlainst.fi) -

Re: Oman polun luominen - 29.04.2003 14:08

Oman polun luomiseen liittyvä toiminto ei toiminut vielä täysin kokeillessasi sitä. Jos omaa polkua ei tallenneta, niin muut eivät sitä todellakaan näe. Itselläsi polku säilyy jonkin aikaa näkyvillä, joten sitä voi vielä käyttää. Asian voi helposti testata avaamalla kokonaan toisen selaimen ja katsomalla sillä polkuja. Tässä kurssin versiossa polkua ei voi tallentaa pelkästään itseään varten. Se kuitenkin säilyy \istunnon\ ajan. Kokeiluversiossa istunnon kesto on tunti viimeisen sivun lataamisesta.

- Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi) -

Kommentin otsikko - 26.05.2003 10:34

Sivuston ideaan pääsi sisään melko nopeasti. Logiikka minusta ok. Ehkä etusivullelinkki voisi myöd olla näkyvissä pelkän logon sijaan?Ydinainesanalyysin pohjalta tehty materiaalin jaottelu oli mielenkiintoinen. Hyvä tapa jaotella materiaalia lukijoille sopiviin paloihin.Puhesyntetisaattorin nopea tempo tuntui näin näkevälle kuulijalle liian nopealta, vaikeutti ymmärtämistä. Einäkevät luultavasti kuitenkin kuuntelevat sitä sujuvasti.

- Hanna Seuranen (hmseuran@cc.jyu.fi) -

Testauksen satoa - 2.06.2003 13:18

Essikurssi sisältää tärkeää ja hyödyllistä asiaa kurssimateriaali on todellakin askel oikeaan suuntaan! Kuten olen kuullut sanottavan, jokaisen verkkoopetusta suunnittelevan tulisi suorittaa tämä kurssi _ennen_ verkkomateriaalin tuottamisen aloittamista : Essikurssi ansaitsee kehuja, mutta muutaman kehittämisajatuksen haluan nostaa esille: Verkkomateriaalin esteettömyys on laajuudessaan vaikea aihe lähestyä tekstiaineisto paisuu suhteettomiin mittoihin, jolloin käyttäjäystävällisyys kärsii. Tähän helpotusta saisi esim. \"viljelemällä\" sivuille Takaisin sivun alkuun linkkejä tai suositeltavammin tiivistämällä tekstejä.Puhesyntetisaattoria käyttäviä ajatellen olisi paikallaan myös käyttää järjestelmällisesti välimerkkejä, erityisesti pisteitä lauseiden lopussa, jotta puhesyntetisaattori ymmärtää lauseen päättyvän. Varsinkin lukuisista listoista välimerkit puuttuvat.Kiitokset Essityöryhmälle ansiokkaasti työstä ja tsemppiä Essikurssin kehittämistyöhön!

- Sini Lehto (sini.lehto@chydenius.fi) -

Hyvä tavaton - 12.08.2003 18:52

Aloittakaa nyt kuitenkin perusteista eli laittakaa alttekstit kuviin. Ei oikein muuten vakuuta.

- -

Vaihda tyyliäsi - 14.08.2003 12:20

Vaihda tyyliäsi on erinomainen ajatus. Sitä toivoisi useammallekin sivulle. Sitä kannattaa kehittää, esim että fonttia voi myös pienentää. Myös rivivälit yms. En ole vilaissut, mutta tännehän voisi liittää muutaman esimerkkityylitiedoston, jota voisi käyttää, sillä moni ei niitä vielä hallitse. Hyvä työtä tämä.

- Juha H (nobody@company.invalid) -

Re: Hyvä tavaton - 20.08.2003 12:20

Jos kuva on pelkästään koristekuva eli se ei ole sisällöllisesti merkittävä, niin alt-teksti on tyhjä (alt=""). Sisällöllisesti merkittäviin kuviin olemme yrittäneet kehittää mahdollisimman havainnolliset alt-tekstit. Jos huomaatte puutteita alt-teksteissä tai jonkin kuvan alt-teksti voisi olla parempi, niin otamme mielellämme vastaan kehitysideoita.

- Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi) -

Pari pikaista vinkkiä Essin käytettävyyden parantamiseksi - 10.10.2003 14:14

HAKUYlänavigoinnin oikeassa reunassa oleva haku tulisi kohdistua Essisivustoon. Nyt se tekee haun Googlella koko Internettiin. Googlea voitte käyttää myös siten, että sillä tehty haku rajoittuu vain Essisivustoon, kts: http://www.google.com/searchcode.htmlKOMMENTOI KURSSIA Ylänavigoinnissa oleva Kommentoi kurssia\" linkki voisi olla muodossa \"kommentoi sivua\". Jokainen kommentti tulee ymmärtäääkseni aina kyseisen sivulle. Selaillessani sivustoa olin laittamassa tämän yleisen kommenttin kurssista vahingossa jollekkin alasivulle.

- Teemu Leinonen (teemu.leinonen@uiah.fi) -

Re: Pari pikaista vinkkiä Essin käytettävyyden parantamiseksi - 14.10.2003 12:00

Haku oli pääosin rajoitettu domainin mukaisesti, mutta Essi-sivusto on appro.mit.jyu.fi-domainin alla. Tarkistellessani sivuja löysin toki kohtia, joihin oli jäänyt vielä rajoittamaton haku :( Vastaukseen tulee kuitenkin edelleen mukaan myös muita kyseisen domainin sivuja, mutta haku ei kohdistu koko internettiin. Tämän voisi toki kiertää ottamalla Essille käyttöön oman domainin.

Muutin kommentointilinkit kuvaavammaksi ehdotuksesi mukaisesti. Oman polun valinnan yhteydessä voi vielä esiintyä virheellisiä tekstejä sivun dynaamisuudesta johtuen.

- Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi) -

Loistohomma - 8.02.2006 15:15

Mahtava paikka, selkeät hyvät ohjeet kaikissa artikkeleissa. kiitos!

- annukka (nobody@company.invalid) -