Otatko ikääntyneet huomioon?

65 vuotta on virallinen vanhuuseläkeikä, ja sitä käytetään usein rajana, jolloin aletaan puhua ikääntyneistä. Yli 15 prosenttia Suomen väestöstä on tällä hetkellä yli 65-vuotiaita. Se tarkoittaa lähemmäs miljoonaa ihmistä. Näin määriteltynä ikääntyneisiin mahtuu monenikäisiä, ja he ovat monenkuntoisia ja -taustaisia. On kuitenkin joitakin perusasioita, joita on hyvä ottaa huomioon, kun suunnittelee sivuja, jotka palvelevat hyvin myös ikääntyneitä. Joidenkin rajoitusten huomioon ottaminen voi helpottaa kenen tahansa käyntiä internetissä.

Ikääntyvän ihmisen informaation vastaanottokyky supistuu. Ikääntyneillä on erilaisia resursseja, jotka liittyvät esimerkiksi elämäntilanteeseen, fyysiseen kuntoon, aiempiin kokemuksiin ja teknisiin varusteisiin. On syytä ottaa huomioon aistitoimintojen ja motoriikan heikkeneminen sekä kognitiivisten toimintojen hidastuminen.

Näkö

Kuulo

Motoriikka

Kognitiiviset toiminnot hidastuvat

Kun suunnittelet sivuja, mieti seuraavia asioita:

Entä miten annat palautetta, kun käyttäjä on esimerkiksi lähettänyt lomakkeen? Oletko ymmärrettävä ja ystävällinen, kun kerrot, onko lähetys onnistunut tai millaisia muutoksia pitää tehdä? Onko sivujen käyttäjällä mahdollisuus tehdä kysymyksiä, jos jokin ei toimi odotetulla tavalla tai jos hän ei esimerkiksi löydä omin avuin joitain tietoa, joka sivulla selvästi pitäisi olla? Onko tämä mahdollisuus selvästi näkyvissä jo etusivulla?

Työryhmä Eskola - Lerber - Sankari