Oppimistehtävä 3

WWW-sivujen tuottaminen ja verkkolomakkeet opetuskäytössä

Tehtävän ohjeistus videolla

 • Linkki Moniviestimessä olevaan videoon löytyy Moodlesta.

Valitse jompikumpi seuraavista tehtävistä:

Opettajanäkökulma: verkkolomakkeet opetuksessa

Suunnittele valitsemaasi oppiaineeseen liittyen oppimistilanne, jossa käytetään opettajan tuottamaa verkkolomaketta. Pohdi, miten toteuttaisit verkkolomakkeen. Analysoi ensin miten esimerkiksi verkko-oppimisympäristö (esim. Moodle tai Peda.net), erillinen lomaketyökalu (esim. Google Forms) ja itse kirjoitettu HTML5 soveltuvat kyseisen lomakkeen toteuttamiseksi. Onnistuisiko kaikilla työkaluilla?

 1. Toteuta WWW-sivu, jossa on
  • tieto oppimistehtävään valitusta näkökulmasta (opettajanäkökulma),
  • suunnitelma ja kuvaus oppimistilanteesta,
  • tavoitteet oppiaineen ja tietotekniikan/TVT:n kannalta sekä
  • analyysi erilaisten ympäristöjen soveltuvuudesta lomakkeen toteuttamiseksi.
 2. Verkkolomakkeen toteutus verkko-oppimisympäristöllä (esim. Moodlella tai Peda.netillä), erillisellä lomaketyökalulla (esim. Webropolilla tai Google Formsilla) tai suoraan HTML5-kieltä kirjoittaen. Lisää kohdassa 1 tehdylle WWW-sivulle linkki tekemääsi lomakkeeseen.
  • Jos käytät Moodlea, niin lomakkeen voi tehdä Moodlen KOTEA361 testikurssi -työtilaan, jonne sinulla on oikeus lisätä uusia sisältöjä. Valitse kyseisestä työtilasta itsellesi yksi lohko, jonne teet lomakkeen. Jos et löydä itseltäsi kyseistä työtilaa, ota yhteyttä kurssin opettajaan.
 3. Siirrä itse tehdyt sivut WWW-palvelimelle (esim. users.jyu.fi) ja julkaise tarvittaessa lomake kaikkien nähtäväksi. Varmista, että lomake on näkyvissä ilman erillisiä kirjautumisia (Moodle-lomakkeen näkeminen vaatii toki Moodleen kirjautumisen). Lisää linkki oppimistehtävän sisältävälle WWW-sivulle Moodlen keskusteluryhmään.

Oppilasnäkökulma: WWW-sivujen tuottaminen

Suunnittele valitsemaasi oppiaineeseen liittyen oppimistilanne, jossa oppilaat tuottavat WWW-sivuja. Oppimistilanteen tietoteknisessä tavoitteessa pitää olla jokin WWW-ympäristön oppimisen kannalta olennainen tavoite (esim. suhteellinen viittaus, sisäkkäiset listat, navigointi, CSS, lomakkeet, multimedian upotus, skaalautuvuus, saavutettavuus, HTML5:sen uudet ominaisuudet jne.). Pelkkä tekstinkäsittely toisessa muodossa ei siis kelpaa tässä tehtävässä tavoitteeksi.

 1. Toteuta WWW-sivu, jossa on
  • tieto oppimistehtävään valitusta näkökulmasta (oppilasnäkökulma),
  • suunnitelma ja kuvaus oppimistilanteesta,
  • tavoitteet oppiaineen ja tietotekniikan/TVT:n (mainitse myös WWW-ympäristön oppimistavoitteet) kannalta sekä
  • tehtävänanto oppilaille tarvittavine ohjeistuksineen.
 2. Toteuta malliesimerkki WWW-sivusta/-sivustosta, jonka oppilas tai oppilasryhmä voisi tuottaa. Malliesimerkin on tavoite vastata oppilaan kiitettävää/erinomaista suoritusta. Lisää myös kohdassa 1 tehdylle WWW-sivulle linkki tekemääsi malliesimerkkiin.
 3. Siirrä sivut WWW-palvelimelle (esim. users.jyu.fi) ja lisää linkki oppimistehtävän sisältävälle WWW-sivulle Moodlen keskusteluryhmään.

Tehtävä on palautettava viimeistään 31.1.2021.

Vinkkejä

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
https://appro.mit.jyu.fi/kotea361/oppimistehtavat/oppimistehtava3/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2021-01-07 10:54:02
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta