Ilmaisohjelmat opetuskäytössä - Luento 8

Luennon aiheena ovat ilmaisohjelmat opetuskäytössä. Aiheeseen liittyy oppimistehtävä 8.

Luentotaltiointi

  • Linkki Moniviestimessä olevaan videoon löytyy Moodlesta.

Ilmaisohjelmat opetuskäytössä

Nykypäivänä tietotekniikan ja monien muidenkin oppiaineiden opettajien apuna ovat käyttöjärjestelmien mukana tulevien ohjelmien sekä erillisten maksullisten ohjelmien lisäksi vapaan lähdekoodin ohjelmat sekä muutoin ilmaiseksi saatavat ohjelmat. Erillisiin maksullisiin ohjelmistoihin (ehkäpä Microsoft Office -pakettia lukuun ottamatta) kunnilla on harvemmin varaa, joten ilmaisohjelmistot nousevat tärkeään asemaan. Ne ovat myös oppilaiden kannalta hyvä ratkaisu - kotikoneelle voi halutessaan asentaa samat ohjelmat ilman kustannuksia.

Esitellään seuraavaksi muutamia käyttökelpoisia ilmaisohjelmia. Kaikkein tutuimpia tai tällä sekä Opetusteknologia tai Oppimisen luovat teknologiat -kursseilla eteentulleita ilmaisohjelmistoja ei erikseen esitellä. Tästä johtuen alla olevasta listasta ei esim. löydy seuraavia hyvinkin käyttökelpoisia ohjelmia: OpenOffice, LibreOffice, Google Drive, GIMP, Inkscape, CmapTools, Screencast-O-Matic, OBS Studio, Scratch, Google Earth, VLC, Firefox, Audacity, jne.

Varsinaisten asennettavien ohjelmien lisäksi selainsovellukset ovat kehittyneet hyvinkin käyttökelpoisiksi "ohjelmiksi". Alla olevalta listalta löytyykin pari pelkästään selaimessa toimivaa sovellusta. Tablet-sovellukset ja älypuhelinsovellukset ovat puolestaan etenkin alakoulussa hyvinkin käyttökelpoisia. Alla olevan listan useista ohjelmista löytyykin oma mobiilisovellusversio.

Tämän kurssin pääkohderyhmänä ovat aineenopettajat, minkä vuoksi painotus esiteltävissä ohjelmissa on tietokoneohjelmissa, sillä yläkoulussa ja sitä ylemmillä oppilaitostasoilla tietokone on käytetyin TVT-laite. Aiheeseen liittyvässä oppimistehtävässä voi kuitenkin tutkia myös mobiilisovelluksia. Joka tapauksessa opetuksessa olennaisinta on valita käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva sovellus tarjolla olevista.

Käyttökelpoisia ilmaisia työpöytäohjelmia, mobiilisovelluksia sekä selainsovelluksia

Listassa on muutamia pelkästään Linuxille suunnattuja ohjelmia. Vain yhden käyttöjärjestelmän tukeminen ei ole opetuskäytössä optimaalista, mutta koska Linux lienee suurimmalle osalle kurssilaisistamme käyttöjärjestelmistä se tuntemattomin, niin juuri nämä ohjelmat saattavat olla monille sellaisia, joista kuulee nyt ensimmäisen kerran.

Kahdeksannen oppimistehtävän palautuksia katsellessa opimme varmasti tuntemaan vielä muitakin käyttökelpoisia ohjelmistoja!

Lisätietoa

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
https://appro.mit.jyu.fi/kotea361/luennot/luento8/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2021-01-07 12:05:36
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta