Ruutukaappausvideot - Luento 7
Luennolla tutustutaan ruutukaappausvideoiden tuottamiseen. Aihe liittyy oppimistehtävään 7.
Luentotaltiointi
- Linkki Moniviestimessä olevaan videoon löytyy Moodlesta.
Mitä ovat ruutukaappausvideot?
Ruutukaappausvideolla tarkoitetaan digitaalista videota, joka "kuvataan" tietokoneen näytön toimintaa nauhoittamalla. Ruutukaappausvideoon voi liittyä lisäksi esimerkiksi ääntä ja jälkeenpäin lisättyjä tekstejä, puhekuplia, nuolia yms.
Ruutukaappausvideon hyötyjä ja haittoja
- Helppo toteuttaa - ei tarvita erillistä kuvaajaa.
- Lopputuloksen laatu on käytännössä lähes samaa tasoa kuin alkuperäinen esitys. Tavallisessa videossa pakkaus voi hävittää laatua huomattavasti.
- Resoluutio voi olla huomattavasti korkeampi kuin tavallisessa videossa (jos tiedostokoot halutaan pitää suunnilleen samoina).
- Vaatii hyvin vähän levytilaa ja siirtokaistaa verrattuna perinteiseen kameralla kuvattuun videoon. Esim. 1,5 tunnin luennon hyvälaatuinen ruutukaappausvideo voi olla vain noin 150-200 Mt.
- Mahdollisen luennoijan/esiintyjän ilmeet ja eleet jäävät pois.
- Edellyttää, että kaikki esitettävä materiaali on oltava tietokoneella.
- Vaatii kohtuullisesti tehoa tietokoneelta (ei ongelma uusille nykykoneille).
Ohjelmat
Ruutukaappausvideoiden tekemiseen löytyy paljon kaupallisia ohjelmia, mutta ilmaisillakin pärjää mainiosti. Ilmaisista vaihtoehdoista voi suositella esimerkiksi Screencast-O-Matic-ohjelmaa, jolla on tehty esimerkiksi tämän kurssin luentovideot.
Screencast-O-Matic-ohjelman ominaisuuksia:
- WWW-sivulla toimiva ruutukaappausvideoita tuottava palvelu, ei siis välttämättä tarvitse asentaa erillistä ohjelmaa. Käyttö on mahdollista myös asennettavan ohjelman kautta.
- QuickTime (MP4), Windows Media (AVI), Flash (FLV) ja GIF -tiedostomuodot.
- Ilmaisversiossa videon pituus rajoitettu 15 minuuttiin.
- Maksullisessa Deluxe-versiossa myös monipuoliset editointimahdollisuudet. Esimerkiksi annotaatioita pystyy lisäämään joko videota nauhoittaessa tai sen jälkeen.
- Toimii Windowsilla, MACillä ja Chromebookilla. Olemassa myös mobiilisovellukset.
Screencast-O-Maticin lisäksi mainittakoon ilmainen OBS Studio, jota tämänkin kurssin aiemman version opiskelijat ovat kuulemma käyttäneet paljon. Ohjelmaa on kehuttu ja se löytyy kaikille käyttöjärjestelmille.
Lisäksi Macin puolella (OS X v10.6 Snow Leopard ja uudemmat) Quick Time Playerillä voi tehdä myös ruutukaappauksia.
Ruutukaappausvideoiden editoinnissa kannattaa huomata myös YouTuben videoiden editointimahdollisuudet. YouTuben toiminnoilla voi tehdä videoille tiettyjä muokkauksia. Nämä ovat hyödyllisiä työkaluja etenkin silloin, jos itse ruutukaappauksen tekee ohjelmalla, jossa ei ole editointimahdollisuutta. YouTube poisti laajemmat videoiden editointimahdollisuudet välillä, mutta on nyt tuonut niitä takaisin.
Käyttäjien kommentit