Tekstitiedostojen käsittely

Seuraavassa esitellään muutamia työkaluja, joiden avulla voidaan tulostaa tekstitiedostoja näytölle ja kirjoittimelle sekä lajitella niiden sisältöä.

Tulostus näyttöön

cat [-optiot] [tiedoston nimi]

Yksinkertainen komento tiedoston näytölle tulostamiseen on cat. Komento tulostaa tiedoston näytölle keskeytyksittä, joten komento soveltuu lyhyiden tiedostojen tulostamiseen. Pidempi tiedosto ei mahdu näyttöön ja alku häviää näkyvistä.

jane:~>cat lintu

lehtokurppa on lintu


lokki on vesilintu


jane:~>

Cat-komento on pienuutensa takia erittäin kätevä apuväline ainakin toisten ohjelmien avustajana. Ohjelman yksinkertaisuuden vuoksi on kehitetty monipuolisempia tekstitiedoston katseluun tarkoitettuja ohjelmia.

more [-optiot] [tiedoston nimi]

More-komento tulostaa tiedot näytölle muutoin samoin kuin cat, mutta aina kuvaruudun reunan tullessa vastaan jää se odottamaan näppäimen painallusta. Näppäimistä tärkein on välilyönti, joka tulostaa seuraavan ruudullisen. Enter-näppäin siirtää tiedostoa yhden rivin eteenpäin. Näppäimellä q voidaan tulostus keskeyttää ja palata kehotteeseen. Alareunassa oleva prosenttiluku kertoo miten suuri osa tiedostosta on katseltu. Manuaalisivuilta löytyy lisää vihjeitä moren käyttöön.

use less; # unimplemented

Komento less on kehittyneempi versio more-komennosta. Less-komento mahdollistaa mm. tiedoston selaamisen takaisinpäin, sekä hakutoimintoja. Manuaalisivuilta kannattaa lukea lisää, mikäli niissä kerrotaan enemmän kuin oheisessa laatikossa.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/unix/index8.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2003-10-13 15:47:08
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto