Yleistä historiaa UNIXjärjestelmistä

Kehitystyö kohti ensimmäistä UNIX-käyttöjärjestelmää alkoi vuonna 1964 MULTICS-projektin myötä. MULTICS oli General Electricin, Honeywellin, Massachusetts Intitute for Technologyn (MIT) ja AT&T:n yhteinen projekti, jonka tavoitteena oli tutkia monen käyttäjän käyttöjärjestelmän mahdollisuuksia. Rahoitus tuli pääosin USA:n puolustusministeriön tutkimustoimisto ARPA:lta (Advanced Research Projects Agency), minkä takia käyttöjärjestelmän turvallisuus oli tärkeässä asemassa. Projektin jäädessä jälkeen aikataulustaan AT&T vetäytyi projektista vuonna 1969 vedoten omaan eriävään tavoitteeseensa luoda käyttäjäystävällinen käyttöjärjestelmä.

Ensimmäinen varsinainen UNIX näki päivänvalon samana vuonna 1969. Nimeltään tämä historiallinen ensiaskel oli UNICS (UNIplexed operating and Computing System), jonka kehittäjinä UNICSilla olivat MULTICS-projektissa mukana olleet Ken Thompson ja Dennis Richie. He olivat myös ensimmäiset UNIX-käyttäjät. Alustana ensimmäinen UNIX käytti DEC PDP-7:ää.

Vuonna 1971 oli UNIX ensimmäistä kertaa käytännön testissä Bellin patenttiosaston tekstinkäsittelyjärjestelmänä. Koneena oli DEC PDP-11, jonka tekniset tiedot olivat seuraavat: Muistia 24 kilotavua, josta 16 kt käyttöjärjestelmälle ja 8 kt käyttäjien ohjelmille.

Vuonna 1973 UNIX kirjoitettiin uudelleen, kokonaan C-kielelle. Tämä oli uutta siihen aikaan, koska silloin korkean tason ohjelmointikielet olivat harvinaisia. C-kielinen toteutus helpotti käyttöjärjestelmän leviämistä, koska selkeäkielinen koodi oli helpompaa ymmärtää ja kirjoittaa. Lisäksi se teki käyttöjärjestelmästä helpommin siirrettävän toiselle laitealustalle.

AT&T oli tehnyt sopimuksen liittovaltion kanssa, joka kielsi yritystä markkinoimasta tietokonetuotteita. Tämä johti siihen, että yritys tarjosi tuotettaan koulutustarkoituksiin yliopistoille. Osaltaan tästä johtuen käyttöjärjestelmän käyttäjäkunta alkoi laajentua voimakkaasti. Vuoteen 1977 mennessä asennusten määrä oli noussut jo 500:aan.

Myös muut valmistajat alkoivat tehdä omia versioitaan UNIX-käyttöjärjestelmästä, joka lisäsi yleistymisvauhtia. Mikroprosessoreiden suosion kasvu antoi hyvän syyn kehittää käyttöjärjestelmästä versioita, jotka tukivat myös mikroprosessoreita. Joka tapauksessa kasvu lisääntyi kuin lumivyöry. Jo vuonna 1984 oli UNIX asennuksia arviolta noin 100000 kappaletta.

Nykytilannetta on suorastaan mahdotonta arvioida lähinnä 90-luvun alkupuolella ilmestyneiden Intel x86 koneisiin sopivien ei-kaupallisten UNIX-kloonien ansiosta. Ei-kaupallisista klooneista tunnetuin on varmasti suomalaisen Linus Torvaldsin kehittämä Linux.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/unix/index1.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2003-10-13 15:47:08
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto