Verkkokortin asentaminen sekä ohjelmien asentaminen ja päivittäminen - Demo 5

Verkkokortin asentaminen

English version

  1. Verkkokortti on jo fyysisesti asennettu emolevyn PCI-väyliin.
  2. Liitä parikaapeli verkkokorttiin ja seinästä tai lattiasta löytyvään pistokkeeseen.
    • B211.1: JK-2.2 - L30/11 (lattia)
    • B111.1: JK-1.3 - L32/13 (lattia)
  3. Varmista, ettei käynnistyslevyke ole asemassa ja käynnistä kone. Jos kone on jo käynnissä, niin voit käynnistää sen uudelleen CTRL-ALT-DEL näppäinkomennolla.
  4. Käynnistymisen yhteydessä saat valituksen virheellisestä järjestelmän ajasta, mutta siitä ei tarvitse välittää. Virheellinen aika johtuu demojärjestelyistä.
  5. Windows XP:n käynnistyminen kestää todella pitkään, koska se on löytänyt uuden laitteen. Odota, että näkyville avautuu uuden laitteen asentamisesta kertova ikkuna. Joidenkin laitteiden tapauksessa Windows XP löytää suoraan kaikki ajurit ja osaa asentaa laitteet toimintakuntoon. Joissakin tapauksissa joudutaan kuitenkin hakemaan ajureita käyttöjärjestelmän asennuslevykkeeltä tai laitteen valmistajan ajurilevyltä.
  6. Näkyviin avautuu uuden laitteen löytymisestä kertova ikkuna ja Windows XP haluaa asentaa sille ajurit. Ajureita ei löydy käyttöjärjestelmän asennuslevykkeeltä, joten ne joudutaan hakemaan verkosta. Ajurit on haettu demokoneen kovalevylle jo valmiiksi ja ne löytyvät E-levyaseman DRIVERS-hakemistosta. Valitse asennuksen suorituksen kohdaksi ei automaattinen asennus valinnalla Install from a list or specific location.
  7. Seuraavassa vaiheessa valitaan ajurin etsimisen kohteeksi hakemistorakenne valinnalla Include this location in the seach. Valitse etsimishakemistoksi E:\DRIVERS valinnan alapuolelta löytyvällä Browse-painikkeella. Asennusta voit jatkaa Next-painikkeella.
  8. Ajuri ei ole juuri Windows XP:tä varten tehty, joten asennusohjelma antaa siitä varoituksen. Voit kuitenkin jatkaa asentamista varoituksesta huolimatta.
  9. Kone löytää verkkoasetukset automaattisesti DHCP-palvelimen avulla. Voit varmistaa verkon toimimisen kokeilemalla Internet Exploreria. Jos asennat konetta verkkoon ympäristössä jossa ei ole käytössä DHCP-palvelinta niin joudut käsin syöttämään tarvittavat tiedot verkkoasetuksiin. Näistä voit lukea enemmän viimevuotisista demotehtävistä.

Windows Update

Windows Updatesta voi ja pitää hakea käyttöjärjestelmään ja ohjelmistoihin liittyvät päivitykset. Nämä päivitykset korjaavat bugeja ja erityisesti tietoturva-aukkoja.

  1. Siirry Windows Updateen valinnalla Start|All Programs | Windows Update
  2. Näkyville tulee Microsoftilta tulevasta materiaalista aiheutuva tietoturvavaroitus. Valitse ikkunan alareunasta kenttä, jolla hyväksytään kaikki Microsoftilta tulevat materiaalit. Tämän jälkeen voit hyväksyä Windowsin päivityksen ohjaimen asennuksen.
  3. Näkyviin tulee sivu, josta voidaan valita päivityksien etsiminen. Voit etsiä päivityksiä, mutta tällä hetkellä päivityksiä ei ole. Voit kuitenkin tarkastella erilaisia päivitysryhmiä selaimen vasemman reunan valinnoilla. Aina kannattaa asentaa vähintäänkin tärkeiksi päivityksiksi luettavat päivitykset! Muita päivityksiä voi valita tarpeidensa mukaan.

Ohjelmien asentaminen

Ohjelmien asentamista jotkut pelkäävät aivan turhaan. Modernit asennusohjelmat ovat yksinkertaisia ja helppoja käyttää.

  1. Asennetaan koneeseen seuraavat ohjelmat koneen kovalevyn E-levyaseman OHJELMAT-hakemistosta. Tarkemmat ohjeet alempana.
    • Ad-aware (aaw6.exe)
    • Mozilla-WWW-selain (mozilla-win32-1.3-installer.exe)
    • Zonealarm-palomuuriohjelma (zasetup_37_143.exe)
    • OpenOffice-ohjelmistopaketti (OOo_1.0.2_Win32Intel_install.zip)
  2. Aukaise näkyviin resurssienhallinta valinnalla Start | My Computer. Etsi asennustiedostot E-levyasemalta ja käynnistä asennustiedosto tuplanapsauttamalla asennustiedostoa. Asenna ohjelmat ylläluetellussa järjestyksessä C-levyasemalle. Vastaile tämän jälkeen asennusohjelman kyselyihin.
    • Erityisesti ZoneAlarmin asennuksen yhteydessä kannattaa olla tarkkana. Asennusohjelman jälkeen päästään muokkaamaan palomuurin asetuksia, joten lue tarkkaan mitä asetuksissa kysellään.
    • OpenOfficen asennusohjelma löytyy pakkauksen sisällä olevasta hakemistosta. Asennusohjelma lähtee käyntiin Setup.exe-tiedostosta.
    • Kokeile asennusten lopuksi Ad-Aware-ohjelmaa. Käy ensi selaimella seuraavissa osoitteissa ja aja tämän jälkeen Ad-Aware-ohjelma. Kovalevyn skannaus kestää hetken, joten odota rauhassa. Skannauksen loputtua saat Next-painikkella näkyville skannauksen tuloksen.

Levykloonin käyttö järjestelmän palauttamisessa

Demokoneen C:-asemasta on tehty ns. image eli sen sisältö on kloonattu D:-asemalla olevaan tiedostoon. Tästä tiedostosta voidaan nyt helposti ja nopeasti palauttaa C:-asema samaan tilanteeseen kuin se oli demotehtävien alussa. Jos kotona on tarvetta asentaa koko ajan uusia ohjelmia ja ottaa entisiä pois käytöstä, niin levykloonin avulla saa helposti pöydän puhtaaksi.

Ohjelmia poistamalla ei siis päästä samaan tilanteeseen, koska ohjelmien poistaminen ei kuitenkaan aina palauta tismalleen samaa tilannetta kuin oli ennen asennusta. Käyttöjärjestelmään ja ohjelmiin tulleita turvallisuuspäivityksiä ei edes pysty poistamaan.

  1. Laita Windows 98:n käynnistyslevyke levyasemaan ja käynnistä kone uudelleen.
  2. Valitse käynnistyksen aloitusvalikosta käynnistys ilman CD-ROM-aseman tukea (engl. without CD-ROM support), niin käynnistys on hieman nopeampi.
  3. Siirry D-levyaseman SAVEPART-hakemistoon. Jos CD-ROM-asema tuli vahingossa mukaan, niin hakemisto sijaitsee E-levyasemalla.
  4. Käynnistä savepart.exe-ohjelma.
  5. Valitse suoritettavaksi toimenpiteeksi levyn palauttaminen valinnalla Restore a disk element.
  6. Valitse lähdetiedoksi D-levyaseman juuressa sijaitseva XP-niminen tiedosto.
  7. Valitse levykuvan sijoituskohteeksi C-levyasema (ensimmäinen).
  8. Ohjelma antaa varoituksen olemassa olevien tietojen korvaamisesta. Varmista, että kyseessä on todellakin C-levyasema ja vastaa varoitukseen YES.
  9. Imagen purkaminen ja kirjoittaminen kestää hieman noin kaksitoista minuuttia, joten voit lähteä tekemään muita tehtäviä.

Levykloonin tekemiseen ja purkamiseen käytetty ohjelmistopaketti on nimeltään Savepart.

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/laitteistot/demot/demo5/verkkokortti.html
© Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
2003-04-08 16:18:55