Laiteajurien etsiminen - demo 4

English version

Uusien laitteiden lisääminen tietokoneeseen edellyttää usein myös tarvittavien laiteohjaimien asentamista. Yleensä tarvittavat laiteohjaimet toimitetaan laitteen mukana, mutta hyvin usein tulee eteen tapauksia, jolloin laitteen mukana ei tulekaan tarvittavia ohjelmistoja tai niiden versiot ovat aivan liian vanhat.

Tälläisissä tapauksissa WWW tulee apuun. Lähes kaikilla laitevalmistajilla on nykyään omat WWW-sivut, joiden kautta yleensä saa siirrettyä itselleen kyseisen valmistajan laitteiden vaatimien ajureiden uusimmat versiot ja mahdollisesti muitakin hyödyllisiä ohjelmia.

Laiteajureita kannattaa etsiä suoraan laitevalmistajan kotisivuilta. Voit yrittää arvailla laitevalmistajien WWW-sivujen osoitteita. Esimerkiksi Intelin WWW-sivut löytyvät loogisesti osoitteesta <URL: http://www.intel.com/ >. Jos arvailu ei tuota tulosta niin hakurobotit auttavat. Voit käyttää osoitteesta <URL: http://appro.mit.jyu.fi/haku/yleiset.shtml > löytyviä hakukoneita. Parhaiten yritysten WWW-sivuja löytää yleensä Google.

Linkkejä valmistajien kotisivuille ja laiteajureita voi etsiä myös seuraavien WWW-sivustojen avulla:

Tutki kotona oman kotikoneesi kokoonpanoa ja selvitä seuraavien koneesi sisältämien laitteiden valmistajat ja tarkat tyyppimerkinnät. Etsi uusimmat ajuriohjelmistot joko kotikoneesi laitteistolle tai näissä demoissa esiteltäville laitteille.

Myös tietokoneen ohjelmistot ja käyttöjärjestelmä vaativat monesti erilaisia päivitys- ja korjauspaketteja, joita on myös saatavilla valmistajien kotisivuilta.

Tarkista kotitietokoneesi BIOS:in valmistaja ja versionumero. BIOSin versioon liittyy usein oleellisesti heti koneen käynnistyessä ruudulle ilmestyvä numerosarja ja päivämäärä. Kirjoita nämä tiedot ylös ja yritä selvittää BIOS:in valmistajan kotisivulta löytyykö koneesi BIOSiin päivitystä.

Päivitä koneesi BIOS, jos se on aiheellista. Älä päivitä BIOSia jos et päivitystä välttämättä tarvitse. Useimpien koneiden BIOS-valmistaja on joko Award tai Phoenix.

Käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot tarvitset myös monesti päivitys- ja korjauspaketteja. Tutki mitä päivityksiä koneesi käyttöjärjestelmään ja käyttämiisi ohjelmistoihin löytyy WWW:stä. Esim. Windows 95/98:iin löytyy kumpaankin suuri määrä korjauksia. Samoin löytyy päivitykset Microsoft Officeen ja moniin muihin yleisiin hyötyohjelmiin.

Etsi uusimmat ajuriohjelmistot jokaiselle laitteelle ja myös mahdollisesti muita niihin liittyviä apuohjelmia. Jos et ole ehtinyt kaivella esiin oman koneesi laitteistotietoja niin voit harjoitella etsimällä uusimmat Windows95/98/ME/2000/XP ajurit seuraaville laitteille.

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/laitteistot/demot/demo4/
© Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>
2003-02-25 13:40:28