Tietokoneen suorituskyky ja asetukset - Demo6

English version

Demokoneen suorityskyvyn mittaaminen

Demokoneessa voidaan ajaa muutamia suorituskyvyn testaamiseen tarkoitettuja ohjelmia, joita ei voida käyttäjäoikeuksien vuoksi ajaa muissa demoluokan koneissa. Ohjelmien käyttöön löytyy erilliset demotehtävät.

Näytön säätäminen

Kaikenlaisia tietokoneeseen liittyviä säätöjä pääsee tekemään Windowsissa valinnalla Start | Settings | Control Panel avautuvasta ikkunasta. Esimerkiksi näytön säätäminen onnistuu kuvakkeesta Display. Demoissa näyttöasetuksiin ei kosketa ollenkaan, mutta jokainen voi kokeilla kotona säätää näytön sellaiseksi kuin haluaa.

Display-kuvakkeen alta pääsee muokkaamaan näytön resoluutiota, taustakuvia, ruudunsäästäjiä ja työpöydän värejä. Erilaisten säätöjen muuttamiseksi on tiedettävä sekä näytönohjaimen, että näytön asettamat rajoitukset. Näytölle ei saa esimerkiksi antaa suurempaa virkistystaajuutta kuin mihin se kykenee. Sallitut arvot nähdään joko näytön ohjekirjasta tai näytöstä itsestään.

Näytön arvoja voidaan usein säätää myös näytönohjainkortin asennuksen mukana tulevilla ohjelmilla. Ennen näytön asetusten säätämistä kannattaa aina kokeilla toimivatko kyseiset säädöt näytöllä. Testaamista varten on yleensä olemassa Test-painike.

Näytön säätämisen avuksi on olemassa erilaisia apuohjelmia, joista seuraavassa kokeillaan yhtä.

  1. Hae näytön testausohjelma Ntest. Tallenna ohjelma U:\laitteistot\demo6\-hakemistoon
  2. Pura MONTEST.ZIP U:\laitteistot\demo6\-hakemistoon
  3. Kokeile monitorin kuvan säätämistä ohjelman avulla. Ohjelman saat käyntiin tuplanapauttamalla NTEST.EXE-tiedostoa.
  4. Ohjelmalla voit tarkistaa monistoristasi seuraavia asiota: Geometria, Konvergenssi, Resoluutio, Moire, Kirkkaus ja kontrasti, Focus, Luettavuus, Värit ja Suurjännite. Jos jonkin kohdan merkitys on sinulle epäselvä, niin kannattaa lukea ohjelman ohjetta (Help). Yksityiskohtaisemman avustuksen säätökohdista saat ohjeen alta olevasta työkalupalkista.
  5. Voit yrittää säätää monitorin asetuksia kohdalleen monitorin alaosasta löytyvien painikkeiden avulla. Säätäminen tehdään painikkeella, jossa on neljä nuolta. Monitorin säätöihin päästään käsiksi painamalla painiketta keskeltä, jonka jälkeen päästään välitsemaan sopivia osakokonaisuuksia. Sisälle kokonaisuuteen ja kohdan säätöihin päästään valitsemalla kyseinen kohta aktiiviseksi ja painamalla painiketta keskeltä. Edelliselle tasolle päästään palaamaan Return-kohdasta. Opettele käyttämään näytössä olevia säätimiä ja säädä niiden avulla näytön kaikki asetukset kuntoon.
  6. Voit kopioida MONTEST.ZIP-tiedoston levykkeellesi jos haluat säätää kotikoneesi näytön.
  7. Poista U-asemalta MONTEST.ZIP ja paketista purkamasi tiedostot.

Suorituskyvyn testaaminen

Tietokoneen eri komponenttien ja kokonaisuuden suorituskyvyn testaamiseen löytyy lukemattomia erilaisia ohjelmia. Seuraavaksi voit selvittää erillisen demokoneen sisältämän prosessorin merkin ja kellotaajuuden ja sen jälkeen testata koneen prosessoritehon CPUMARK99-ohjelmalla.

  1. Aukaise Start | Settings | Control Panel | Administrative Tools | Computer Management.
  2. Tutki mitä kaikkea saat selville käyttämäsi koneen laitteistosta. Yritä selvittää ainakin koneen prosessorin kellotaajuus ennen kuin siirryt seuraavaan kohtaan. Tutustu erityisesti kohtiin System Information ja Device Manager.
  3. Kotikoneesi prosessorin tietoja voit tutkia WCPUID-ohjelmalla. Ohjelmaa voit käyttää demoissa erillisessä demokoneessa.
  4. Hae CPUmark99 ja talleta se U:\laitteistot\demo6\-hakemistoon.
  5. Asenna CPUMARK99 tuplanapauttamalla asennusohjelman kuvaketta
  6. Anna ohjelman purkaa tiedostot U:\cpumark\-hakemistoon
  7. Käynnistä CPUmark.exe ja anna sen testata koneen prosessorin nopeus
  8. Vertaa saamaasi arvoa kaverisi saamaan tulokseen ja muiden saamiin tuloksiin ja mieti onko saamasi tulos järkevä.
  9. Tutki millaisia ohjelmia PC Magazine käyttää koneiden suorituskyvyn mittaamiseen.

Testiohjelmia yms

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/laitteistot/demot/demo6/
© Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
2003-04-15 13:51:48