Tekstinkäsittelyn perusteita/Office 2007

Seuraavissa tehtävissä tutustutaan tekstinkäsittelyohjelman tehokkaaseen peruskäyttöön. Tehtävissä käydään läpi asiakirjan rakenteen merkitsemiseen ja tyylien muokkaamiseen liittyviä asioita sekä tutustutaan erilaisten objektien liittämiseen asiakirjaan. Tehtävät on suunniteltu ensisijaisesti Microsoft Office 2007:n Word-tekstinkäsittelyohjelmaa varten, mutta tehtävät voi tehdä myös muillakin tekstinkäsittelyohjelmilla, joskin tehtävissä käytetyt valikkokomennot eroavat ohjelmittain. Vastaavat demotehtävät löytyvät myös Open Office Writer -tekstinkäsittelyohjelmalle ja Word 2003:lle

Jos et ole tehnyt vielä edellisiä demoja ja sinulla on hankaluuksia esim. kansioiden luomisessa niin palaa vielä edelliseen demotehtäviin ennen näiden tekemistä!

Ohjeistus demoon 3 käyttäen Word 2007:aa juonnettuna videona

Uusi dokumentti

Tekstinkäsittelyn aloittaminen


Leikepöytä

Dokumentin rakenteen merkitseminen tyyleillä

Styles and Formatting

Seuraavaksi tekstiä jaetaan rakenteellisesti hieman järkevämpiin kokonaisuuksiin tyylien avulla. Rakenteella tarkoitetaan dokumentin osien merkitsemistä eri tasoisiksi otsikoiksi, listoiksi ja tekstikappaleiksi. Muokkaa teksti rakenteellisesti oikeiksi kokonaisuuksiksi seuraavien ohjeiden mukaan:


Kappaletyylit

Merkkityylit

Merkkityyleillä merkitään kappaleiden sisällä olevia rakenteita. Jos kohde koostuu useammasta sanasta, on nämä maalattava ennen tyylin valintaa. Yhteen sanaan riittää, että vie kursorin kohdalleen.

Sisällysluettelo

References|Tables of Contents

Ulkoasun muokkaaminen

Kuvat

Kuva kuvaotsikon kanssa

Automaattisesti numeroitavissa kuvista on se hyöty, että pitkässä dokumentissa Word huolehtii automaattisesti numeroiden järjestyksestä. Numeroituihin kuvateksteihin voi viitata (automaattisesti päivittyvillä) ristiviitteillä ja näistä saa myös kuvaluettelon.

Ristiviite

Esimerkki ristiviitteestä

Cross-reference-dialogi

Muutokset viittattaviin kohteisiin on tehtävä aina näin sillä muutoin muutokset saattavat jäädä viitekentän ulkopuolelle. Viitekenttä muodostuu aina Reference-valikon alta otetuista valinnoista. Word ei valitettavasti näytä mistä jokin kenttä alkaa ja mihin se päättyy. Jotkut kentät tunnistaa harmaasta pohjasta.

Alaviite

Esimerkki alaviitteestä
Footnote and Endnote -dialogi

Ristiviitteellä voi tarvittaessa viitata myös ala- tai loppuviitteeseen. Tällöin ristiviitevalikossa on valittava kohta Footnote/Endnote.

Taulukot

Palstat

Jaa asiakirjan muutama tekstikappale kahteen palstaan (engl. Columns). Tarkemmin palstoista voit lukea monisteen luvusta palstat.

Tulostaminen

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/tyovaline/ohjaus/demo3/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
2012-08-13 12:33:01
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta