Usein kysytyt kysymykset (UKK) / Frequently Asked Questions (FAQ)

Yritän kirjautua halava/jalava-koneeseen ja saan virheilmoituksen, joka on seuraavaa muotoa: Could not chdir to home directory /nashome?/omatunnus

Tunnuksessasi on vikaa. Ota yhteyttä IT-palveluihin. Ilmoita heille nimesi, käyttäjätunnuksesi ja saamasi virheilmoitus, niin it-palvelut korjaavat tunnuksesi

Teen muutoksia CSS-tiedostoon tai sivun HTML-rakenteeseen, mutta ne eivät vaikuta sivun ulkoasuun

Käytät todennäköisesti Chrome-selainta, joka yrittää liian sinnikkäästi näyttää sivun vanhentunutta versiota välimuististaan. Voit aina pakottaa selaimen lataamaan koko sivun ja kaiken siihen liittyvän uudelleen näppäinyhdistelmällä CTRL+SHIFT+R. Tavallinen reload- tai refresh-painikkeen käyttäminen ei riitä.

Jos Käytät Macissa Safari-selainta niin sivun päivittymisen saa varmistettua näppäinyhdistelmällä COMMAND+OPTION+R.

Miten keskitän kuvan otsikkotekstin?

Kts. luentoesimerkki

En osaa tehdä sivuston sisäisiä linkkejä suhteellisina

Lue dokumentti Erilaiset viittaukset. Voit myös harjoitella erilaisia suhteellisia viittauksia muuttamalla suoraan WWW-selaimessa näkyvää sivun osoitetta.

Aihetta havainnollistetaan videolla

Miten teen linkin sivuun itseensä?

Sivuun itseensä voi viitata #-merkillä esim. <a href="#">sivu</a>. Samassa kansiossa olevaan sivuun voi viitata myös suhteellisella viittauksella ./ esim. <a href="./">sama kansio</a>

En saa navigointia/jotain muuta elementtiä alkamaan aivan vasemmasta reunasta?

Tarkista kaikkien kyseisessä kohdassa käyttämiesi elementtien padding- ja margin-ominaisuudet. Tässä on hyvä käyttää apuna esim. Firefox-selaimen inspector-näkymää, jonka saat avattua näppäinyhdistelmällä CTRL+SHIF+C. Etsi dokumenttipuusta haluamasi elementti jolloin näet oikean laidan Box Model -kuvasta kyseisen elementin käyttämän marginaalin, borderin ja paddingin.

Yritin tehdä salasanasuojausta, mutta koko sivusto/kansio hajoaa ja saan vastauksena Internal Server Error-virheen

Olet kirjoittanut jotain väärin .htaccess-tiedostoon. Poista koko tiedosto niin sivustosi toimii taas normaalisti. Tyypillisesti virhe on salasanatiedostoon osoittavassa polussa, joka on väärin.

Tarkistuskone antaa sivustostani muuten hyvän arvosanan, mutta ulkoasun arvosana on tosi huono, vaikka sivu mielestäni näyttää hyvältä. Uskallanko palauttaa työni vai putoaako arvosanani?

Jos työsi tekninen arvosana on yksi (1), niin ulkoasun arvosanalla ei ole juurikaan vaikutusta kokonaisarvosanaasi, kunhan yleisvaikutelma ulkoasusta on sama kuin mallikuvissa.

Jos työsi tekninen arvosana on kolme (3), niin ulkoasulla voi olla jo jotain merkitystä. Jos työsi ulkoasu selkeästi poikkeaa mallikuvista, niin arvosanasi voi tippua kakkoseksi (2).

Jos työsi tekninen arvosana on neljä (4) tai viisi (5), niin ulkoasulla on jo suuri merkitys. Tarkistuskoneelta on saatava vähintään kolmoseen yltävä ulkoasuarvosana.

Tyypillisin ulkoasun arvosanaa pudottava tekijä on huolimattomuus sivun ja sen eri osien marginaalien ja paddingien kanssa. Näitä hienosäätämällä saat helposti ulkoasun arvosanaa paremmaksi.

Yritän Puttylla kirjautua halava/jalava-koneeseen, mutta ohjelma "jäätyy", enkä pysty kirjoittamaan mitään salasanaksi

Todennäköisesti ohjelma ei jähmety vaan toimii ihan hienosti. Putty ei vain näytä yhtään mitään kirjoittaessasi salasana.

Miten kuvasta tehdään linkki?

Kuvasta tehdään linkki samaan tapaan kuin tekstistäkin. Sijoita kuva a-elementin sisään:
<a href="http://foo.example/gradu.pdf"><img src="kuva.png" alt="linkkinä toimiva kuva" /></a>

Miten teen linkin kuvaan, tiedostoon tai muuhun objektiin?

Aivan samaan tapaan kuin tavalliseen www-sivuun. Kirjoitat a-elementin href-attribuutin arvoksi haluamasi objektin osoitteen tai suhteellisesti viitatessa tiedoston nimen. Jos selain ei osaa esittää linkitettynä olevaa tiedosto. niin se kysyy mitä tiedostolle tehdään.

Linkki toisella palvelimella olevaan dokumenttiin

<a href="http://foo.example/gradu.pdf">gradu</a>

Linkki samalla palvelimella alikansiossa olevaan dokumenttiin

<a href="kansio/dokumentti.foo">erikoinen tiedosto</a>

Linkki samassa kansiossa olevaan tiedostoon

<a href="gradu.ps">gradu postscript-muodossa</a>

Olen siirtänyt sivuni W:-asemalle, mutta yrittäessäni avata sivua selaimella saan vain virheilmoituksen: Forbidden You don't have permission to access /~omatunnus/ on this server.

Olet yrittänyt avata sivustosi etusivua (http://users.jyu.fi/~omatunnus/) eli w:-aseman juuressa olevaa kansiota. Sinulla täytyy kyseisessä kansiossa olla index.html-tiedosto tai saat virheilmoituksen.

Sama pätee kaikkiin alikansioihin. Jokaisessa kansiossa täytyy olla index.html- tai index.shtml-tiedosto. Esim. yrittäessäsi avata osoitetta http://users.jyu.fi/~omatunnus/kansio. Sinulta täytyy löytyä myös w:\kansio\index.html-tiedosto.

users.jyu.fi-palvelimen asetukset estävät antamasta tiedostolistausta kansiosi sisällöstä. Lue Automaattiset hakemistolistaukset-ohje, jos haluat listauksen

Yritän tehdä salasanasuojausta, mutta saan sivulta vain Internal server Error -virheen.

.htaccess-tiedostossasi on jokin syntaksivirhe. Käyttämäsi polku salasanatiedostoon voi myös olla väärin.

En saa alanavigointipalkin eri osasia sivun eri laidoille. Mikä auttaa?

Käytä floatia. Floattaat toisen elementin sivun oikeaan tai vasempaan laitaan. Toinen tulee silloin nätisti floatatun vierelle. Muista, että elementtien pitää olla html-koodissa oikeassa järjestyksessä. Jälkimmäinen tulee aiemmin floatatun rinnalle. Vrt. navigointipalkki.

Muista myös tarkistaa käyttämiesi elementtien padding- ja margin. Jos elementissä on esim. ylhäällä marginaalia, näyttää elementti olevan alempana. Kaikilla elementeillä on jokin selainkohtainen oletusarvo paddingissa ja marginissa. Nämä selviävät esim. Firefoxin inspector-näkymässä. Jos et itse ole määritellyt näitä, et voi myöskään tietää mitä ne ovat.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
https://appro.mit.jyu.fi/itkp1011/faq/
© 2021-02-24 15:03:32
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta