Usein kysytyt kysymykset (UKK) / Frequently Asked Questions (FAQ)

Teen muutoksia CSS-tiedostoon tai sivun HTML-rakenteeseen, mutta ne eivät vaikuta sivun ulkoasuun

Käytät todennäköisesti Chrome-selainta, joka yrittää liian sinnikkäästi näyttää sivun vanhentunutta versiota välimuististaan. Voit aina pakottaa selaimen lataamaan koko sivun ja kaiken siihen liittyvän uudelleen näppäinyhdistelmällä CTRL+SHIFT+R. Tavallinen reload- tai refresh-painikkeen käyttäminen ei riitä.

Jos Käytät Macissa Safari-selainta niin sivun päivittymisen saa varmistettua näppäinyhdistelmällä COMMAND+OPTION+R.

Miten keskitän kuvan otsikkotekstin?

Kts. luentoesimerkki

En osaa tehdä sivuston sisäisiä linkkejä suhteellisina

Lue dokumentti Erilaiset viittaukset. Voit myös harjoitella erilaisia suhteellisia viittauksia muuttamalla suoraan WWW-selaimessa näkyvää sivun osoitetta.

Aihetta havainnollistetaan videolla

Miten teen linkin sivuun itseensä?

Sivuun itseensä voi viitata #-merkillä esim. <a href="#">sivu</a>. Samassa kansiossa olevaan sivuun voi viitata myös suhteellisella viittauksella ./ esim. <a href="./">sama kansio</a>

En saa navigointia/jotain muuta elementtiä alkamaan aivan vasemmasta reunasta?

Tarkista kaikkien kyseisessä kohdassa käyttämiesi elementtien padding- ja margin-ominaisuudet. Tässä on hyvä käyttää apuna esim. Firefox-selaimen inspector-näkymää, jonka saat avattua näppäinyhdistelmällä CTRL+SHIF+C. Etsi dokumenttipuusta haluamasi elementti jolloin näet oikean laidan Box Model -kuvasta kyseisen elementin käyttämän marginaalin, borderin ja paddingin.

Yritin tehdä salasanasuojausta, mutta koko sivusto/kansio hajoaa ja saan vastauksena Internal Server Error-virheen

Olet kirjoittanut jotain väärin .htaccess-tiedostoon. Poista koko tiedosto niin sivustosi toimii taas normaalisti. Tyypillisesti virhe on salasanatiedostoon osoittavassa polussa, joka on väärin.

Tarkistuskone antaa sivustostani muuten hyvän arvosanan, mutta ulkoasun arvosana on tosi huono, vaikka sivu mielestäni näyttää hyvältä. Uskallanko palauttaa työni vai putoaako arvosanani?

Jos työsi tekninen arvosana on yksi (1), niin ulkoasun arvosanalla ei ole juurikaan vaikutusta kokonaisarvosanaasi, kunhan yleisvaikutelma ulkoasusta on sama kuin mallikuvissa.

Jos työsi tekninen arvosana on kolme (3), niin ulkoasulla voi olla jo jotain merkitystä. Jos työsi ulkoasu selkeästi poikkeaa mallikuvista, niin arvosanasi voi tippua kakkoseksi (2).

Jos työsi tekninen arvosana on neljä (4) tai viisi (5), niin ulkoasulla on jo suuri merkitys. Tarkistuskoneelta on saatava vähintään kolmoseen yltävä ulkoasuarvosana.

Tyypillisin ulkoasun arvosanaa pudottava tekijä on huolimattomuus sivun ja sen eri osien marginaalien ja paddingien kanssa. Näitä hienosäätämällä saat helposti ulkoasun arvosanaa paremmaksi.

Yritän Puttylla kirjautua halava/jalava-koneeseen, mutta ohjelma "jäätyy", enkä pysty kirjoittamaan mitään salasanaksi

Todennäköisesti ohjelma ei jähmety vaan toimii ihan hienosti. Putty ei vain näytä yhtään mitään kirjoittaessasi salasana.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/itkp1011/faq/
© 2020-06-12 11:00:59
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta