Demo 7 - Kuvankäsittely I
Tällä ja seuraavalla demokerralla harjoitellaan kuvankäsittelyä. Tehtävä aloitetaan tässä demossa ja sitä jatketaan seuraavassa demossa. Valmis tuotos (molempien demojen yhteiset tuotokset) palautetaan Moodlen keskusteluryhmään. Palauta kuvat WWW-selaimen ymmärtämässä tiedostomuodossa (esim. JPG tai PNG). Palautus on tehtävä viimeistään 19.10.2008.
Kuvankäsittelydemot voi tehdä haluamallaan ohjelmalla. Näissä tehtävissä tehtäviä ohjataan tekemään GIMP-ohjelmalla, joka löytyy valmiiksi asennettuna Agoran mikroluokista. Ohjelman saa ladattua ilmaiseksi kotikoneellekin osoitteesta: http://www.gimp.org/downloads/.
Kuvankäsittelyn perusteisiin ja GIMPin käyttöön kannattaa katsoa ohjeita luentosivulta etenkin silloin, jos kuvankäsittely ja GIMP ovat aihealueina itselle uusia. Luennon videolla näytettiin esimerkkejä GIMPin käytöstä, joten myös siihen kannattaa tutustua.
Osan poistaminen kuvasta
Tallenna risu.jpg C-aseman MyTemp-hakemistoon (suoraan verkkolevyllä työskentely on hidasta ja profiili täyttyisi). Muista myös välitallennukset, jottei tehty työ mene hukkaan! Muista lopuksi tallentaa työ myös verkkolevyllesi. Tehtävänä on poistaa risu etualalla vasemmalla olevan naisen tieltä. Kokeile seuraavia työkaluja:
- Kloonaus-työkalu
- Kuvan lähdealue valitaan CTRL-näppäin pohjassa.
- Parantamistyökalu (Healing Tool)
- Kuvan lähdealue valitaan CTRL-näppäin pohjassa.
- Sumennustyökalu
- Suttaustyökalu
- Tummennus/vaalennus-sivellin
Suurenna kuvaa zoomaamalla risuun. Ota käyttöön kloonaus- tai parantamistyökalu. Vaihda pensseliksi pienikokoinen, reunoista pehmeä pensseli. Valitse lähdealue klikkaamalla CTRL-näppäin pohjassa aivan risun vierestä, henkilön kasvoilta. Maalaa vastaavan väriliukuman kohdalta, risun päältä, kunnes se katoaa. Toista käsittely, kunnes risu on kadonnut. Joudut vaihtamaan lähdekohtaa monta kertaa, jotta saat värityksen näyttämään kohtalaisen aidolta. Viimeistele tulos käyttämällä suttaustyökalua. Kokeile myös sumennusta.
Pienennä lopuksi valmis kuva valinnalla Image | Scale Image.... Valitse kooksi 640x480 ja pienennysalgoritmiksi Cubic. Tallenna tämän jälkeen kuva JPG- tai PNG-muodossa. Palauta kuva Moodleen samassa yhteydessä, kun palautat muutkin kuvankäsittelydemojen tuotokset (eli tehtyäsi demon 8 valmiiksi).
Kuvakompositio
Tallenna C:\MyTemp-hakemistoon kuvat ali.jpg, lintu.jpg ja meloja.jpg (suoraan verkkolevyllä työskentely on hidasta ja profiili täyttyisi). Muista lopuksi tallentaa työ myös verkkolevyllesi. Kokeile muodostaa alla olevan näköinen kuva (parempaakin jälkeä saa vapaasti tehdä :-)). Rajaa kuva sopivaksi ja tallenna valmiista kuvasta 800x600-kokoa oleva JPG-kuva. Ohjeita valmiin kuvan tuottamiseen löytyy mallikuvan alapuolelta.
HUOM! Kuvaa kannattaa tallentaa aina tietyn kohdan valmiiksi saatuaan, jotta vältytään lisätyöltä esimerkiksi GIMPin kaatuessa. Tallennus kannattaa tehdä GIMPin omaan XCF-tiedostomuotoon, jolloin saadaan säilytettyä esimerkiksi tasot ja muut itse tehdyt editoinnit kuvaan.
Kuvan parannus
Huonosti valotetun kuvan (ali.jpg) värien parannus: Valitse Tools | Color Tools:
- Levels...
- Brightness-Contrast...
- Hue-Saturation...
Kuvien yhdistäminen
Objektin siirtäminen toiseen taustaan:
- Käytä saksi-työkalua
. Valitse työkalun asetuksista sopiva Radius (Feather edges -päälle), jolloin rajat eivät ole tiukkoja, vaan osittain läpinäkyviä. Ota mukaan myös varjoja.
- Objektia voi pienentää skaalaustyökaluilla
. Vaaka- ja leveyssuunnan suhteen saa säilytettyä pitämällä CTRL-näppäimen pohjassa skaalausta tehdessä.
- Objektin väritys taustan kanssa ei välttämättä ole alunperin hyvä. Käytä värisäätöjä kuten yllä niin, että liitetty objekti sopii taustan väritykseen ja valaistukseen.
- Häivytä varjoja pyyhekumilla (pienennä Opacityä). Kokeile Smudge-työkalua
.
- Kun liitetyn objektin muokkaukset ovat valmiit, siitä kannattaa tehdä oma taso, jotta muokkauksia voi tarvittaessa tehdä myöhemminkin. Tämä onnistuu valitsemalla Layers-ikkunasta "Floating Selection" -kohdasta hiiren kakkospainikkeella New Layer.... Ennen tasoksi muuttamista kaikki liitetyt objektit ovat kelluvia valintoja ("Floating Selection", näkyvät Layers-ikkunassa), joten ne täytyy aina muistaa muuttaa omiksi varsinaisiksi tasoikseen.
Teksti
- Lisää teksti tekstityökalulla (muuta työkalun asetuksista sopiva fonttikoko). Laita tekstin väriksi valkoinen (esimerkiksi raahaamalla väri työkalupalkista tekstin päälle).
- Tee kopio tekstistä Layer | Duplicate Layer -valinnalla.
- Vaihda kopiotekstin väri mustaksi.
- Anna mustalle kerrokselle Gaussian Blurria esimerkiksi 15 px (Filters | Blur -valikko) ja siirrä sitä hieman alas oikealle. Siirrä musta teksti valkoisen tekstin alapuolelle raahaamalla tasot oikeaan järjestykseen.
- Tee uusi layer (taso) ja piirrä sen päälle alue, joka menee osittain tekstin päälle. Värjää alue sopivalla värillä tai väriliu'ulla (esim. joku sinertävä väri). Siirrä kerros ylimmäiseksi kerrokseksi. Valitse layerin moodiksi Multiply (Layers-ikkunan Mode-valikosta). Valitse näkyviin vain tekstitasot (näkyvissä olevia tasoja voi valita Layers-ikkunasta napsauttamalla halutulta tasolta silmän kuvan näkyviin tai pois näkyvistä) ja tämä taso, minkä jälkeen valitse Layers-ikkunan hiiren kakkospainikkeen ponnahdusvalikosta Merge Visible Layers.... Laita alla olevat tasot tämän jälkeen näkyviin ja tekstiefekti on valmis.
Tehtävät jatkuvat demossa 8. Muista tallentaa lopuksi työsi verkkolevyllesi GIMPin omassa tiedostomuodossa (tai käyttämäsi ohjelman omassa tiedostomuodossa), jotta tiedostojen muokkaamisen jatkaminen onnistuu seuraavassa demossa.
Käyttäjien kommentit