Demo 7 - Kuvankäsittely I

Tällä ja seuraavalla demokerralla harjoitellaan kuvankäsittelyä. Tehtävä aloitetaan tässä demossa ja sitä jatketaan seuraavassa demossa. Valmis tuotos (molempien demojen yhteiset tuotokset) palautetaan Moodlen keskusteluryhmään. Palauta kuvat WWW-selaimen ymmärtämässä tiedostomuodossa (esim. JPG tai PNG). Palautus on tehtävä viimeistään 19.10.2008.

Kuvankäsittelydemot voi tehdä haluamallaan ohjelmalla. Näissä tehtävissä tehtäviä ohjataan tekemään GIMP-ohjelmalla, joka löytyy valmiiksi asennettuna Agoran mikroluokista. Ohjelman saa ladattua ilmaiseksi kotikoneellekin osoitteesta: http://www.gimp.org/downloads/.

Kuvankäsittelyn perusteisiin ja GIMPin käyttöön kannattaa katsoa ohjeita luentosivulta etenkin silloin, jos kuvankäsittely ja GIMP ovat aihealueina itselle uusia. Luennon videolla näytettiin esimerkkejä GIMPin käytöstä, joten myös siihen kannattaa tutustua.

Osan poistaminen kuvasta

Tallenna risu.jpg C-aseman MyTemp-hakemistoon (suoraan verkkolevyllä työskentely on hidasta ja profiili täyttyisi). Muista myös välitallennukset, jottei tehty työ mene hukkaan! Muista lopuksi tallentaa työ myös verkkolevyllesi. Tehtävänä on poistaa risu etualalla vasemmalla olevan naisen tieltä. Kokeile seuraavia työkaluja:

Kloonaustyökalu Parannustyökalu Työkaluja kuvankäsittelyyn

Suurenna kuvaa zoomaamalla risuun. Ota käyttöön kloonaus- tai parantamistyökalu. Vaihda pensseliksi pienikokoinen, reunoista pehmeä pensseli. Valitse lähdealue klikkaamalla CTRL-näppäin pohjassa aivan risun vierestä, henkilön kasvoilta. Maalaa vastaavan väriliukuman kohdalta, risun päältä, kunnes se katoaa. Toista käsittely, kunnes risu on kadonnut. Joudut vaihtamaan lähdekohtaa monta kertaa, jotta saat värityksen näyttämään kohtalaisen aidolta. Viimeistele tulos käyttämällä suttaustyökalua. Kokeile myös sumennusta.

Pienennä lopuksi valmis kuva valinnalla Image | Scale Image.... Valitse kooksi 640x480 ja pienennysalgoritmiksi Cubic. Tallenna tämän jälkeen kuva JPG- tai PNG-muodossa. Palauta kuva Moodleen samassa yhteydessä, kun palautat muutkin kuvankäsittelydemojen tuotokset (eli tehtyäsi demon 8 valmiiksi).

Kuvakompositio

Tallenna C:\MyTemp-hakemistoon kuvat ali.jpg, lintu.jpg ja meloja.jpg (suoraan verkkolevyllä työskentely on hidasta ja profiili täyttyisi). Muista lopuksi tallentaa työ myös verkkolevyllesi. Kokeile muodostaa alla olevan näköinen kuva (parempaakin jälkeä saa vapaasti tehdä :-)). Rajaa kuva sopivaksi ja tallenna valmiista kuvasta 800x600-kokoa oleva JPG-kuva. Ohjeita valmiin kuvan tuottamiseen löytyy mallikuvan alapuolelta.

HUOM! Kuvaa kannattaa tallentaa aina tietyn kohdan valmiiksi saatuaan, jotta vältytään lisätyöltä esimerkiksi GIMPin kaatuessa. Tallennus kannattaa tehdä GIMPin omaan XCF-tiedostomuotoon, jolloin saadaan säilytettyä esimerkiksi tasot ja muut itse tehdyt editoinnit kuvaan.

Mallikuva

Kuvan parannus

Huonosti valotetun kuvan (ali.jpg) värien parannus: Valitse Tools | Color Tools:

Kuvien yhdistäminen

Objektin siirtäminen toiseen taustaan:

Teksti

Tehtävät jatkuvat demossa 8. Muista tallentaa lopuksi työsi verkkolevyllesi GIMPin omassa tiedostomuodossa (tai käyttämäsi ohjelman omassa tiedostomuodossa), jotta tiedostojen muokkaamisen jatkaminen onnistuu seuraavassa demossa.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/demot/demo7/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2008-10-13 17:58:37
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto