Cascading Style Sheets (CSS) -perusteet

Mallivastaus

Mallivastaus ZIP-paketissa

Alkuvalmistelut

Näissä tehtävissä opetellaan perusteet WWW-sivun ulkoasun tekemisestä CSS-kielen avulla. Jatketaan edelliskerran tehtävistä ja tehdään Nanonanon kotisivuille siisti ulkoasu. Jos edelliset tehtävät jäivät kesken, niin tee ne ensin valmiiksi. Voit jatkaa näitä tehtäviä edellisen tehtävän mallivastauksesta.

Navigointipalkkien rakenne

Tarkoituksena on luoda jokaiselle sivulle navigointi. Navigointi koostuu kahdesta osasta. Sivun yläreunaan halutaan palkki, joka kertoo, missä sivu sijaitsee sivuston hierarkiarakenteessa. Kustakin navigointipalkin tekstin osasta tehdään linkki kyseiselle sivulle, paitsi tietenkin viimeisestä, koska se viittaa sivulle, jota parhaillaan selataan.

Murupolku

Ylänavigointi

Murupolkunavigointi kertoo missä hakemistossa sijaitsemme sivustolla. Listan osia napauttamalla pääsee ylemmille tasoille.

 1. Käynnistä haluamasi editori (esim. Visual Studio Code). Avaa W:-asemalta Nanonano-sivuston etusivu-dokumentti.
 2. Lisää dokumentin alkuun (body-elementin sisälle) nav-elementti, joka on erityisesti tarkoitettu navigointipalkkeja varten. Voit käyttää myös yleistä div-elementtiä. Anna nav-elementin class-attribuutin arvoksi navbartop.
 3. Tallenna pieni kuva Nanonanosta W-asemalle samaan hakemistoon etusivun kanssa.
 4. Lisää nav-elementin sisään järjestämätön lista (ul) ja lisää ainoan lista-alkioon (li) sisään tallentamasi kuva.

Päänavigointi

Lisäksi sivun toiseen laitaan halutaan yleisnavigointi, josta löytyy sivuston pääkohdat. Kustakin listan kohdasta tehdään linkki kyseiselle sivulle. Navigointipalkkien muotoilu tehdään myöhemmin. Tässä vaiheessa keskitytään määrittämään palkkien sisältö ja rakenne.

Esimerkki navigointipalkista

 1. Lisää ensimmäisen nav-elementin jälkeen toinen nav-elementti. Sijoita tämän elementin class-attribuutin arvoksi navbar.
 2. Lisää navbar-lohkoon järjestämätön lista (ul) ja siihen lista-alkioiksi kaikki tarjolla olevat alasivut (Artikkelit, Galleria, Harrastukset, Linkit, Opiskelu, Työt ja Vieraskirja).
 3. Tee kohdista Artikkelit, Linkit ja Opiskelu linkit kyseisiin alihakemistoihin. Katso, että viitteisiin ei jää index.html-sivua, vaan viittaus on pelkkään hakemistoon.

Navigointipalkkien linkit

Usealla sivulla toistuvan navigoinnin automaattiseen lisäämiseen on tekniikoita, joita käsitellään myöhemmin. Toistaiseksi liitämme navigointipalkit leikepöydän avulla kopioimalla.

 1. Kopioi molemmat nav-elementit sisältöineen leikepöydälle.
 2. Avaa alihakemistojen index.html-tiedostot muokkaamista varten.
 3. Liitä nav-lohkot leikepöydältä kunkin dokumentin body-elementin alkuun.
 4. Muokkaa kussakin tiedostossa navbartop nav-lohkon sisällä olevaa listaa siten, että lisäät listakohdaksi alasivujen otsikot. Esimerkiksi kokkaus-hakemiston dokumenttiin (index.html-tiedostoon) tulisi siis lista:
  • Nanonanon kuva Nanonanon kuva ylänavigoinnissa.
  • Artikkelit
  • Kuinka valmistaa maistuvaa opiskelijaruokaa halvalla?
 5. Tee listakohdista linkit haluttuihin sivuihin. Käytä suhteellista viittausta.
  • Nanonanon kuvasta tehdään linkki etusivulle.
  • Viimeisestä kohdasta ei tehdä linkkiä, koska se viittaa samalle sivulle.
  Esimerkiksi kokkaus-hakemiston index.html-tiedoston body-elementin alkuun tulisi:
  <nav class="navbartop">
  <ul>
   <li><a href="../../"><img src="../../nanonano.png" alt="Nanonano" /></a></li>
   <li><a href="../">Artikkelit</a></li>
   <li>Kuinka valmistaa maistuvaa opiskelijaruokaa halvalla?</li>
  </ul>
  </nav>
  
  Luo kokkaus-kansioon index.html-dokumentti ja siihen oikeanlainen navigointi
 6. Päivitä myös navbar nav-lohkon suhteelliset viittaukset kuntoon eri tiedostoissa. Esimerkiksi ruokaohjeita koskevassa artikkelissa linkkien viitteiden pitäisi olla seuraavanlaisia:
  <nav class="navbar">
  <ul>
   <li><a href="../">Artikkelit</a></li>
   <li>Galleria</li>
   <li>Harrastukset</li>
   <li><a href="../../linkit/">Linkit</a></li>
   <li><a href="../../opiskelu/">Opiskelu</a></li>
   <li>Työt</li>
   <li>Vieraskirja</li>
  </ul>
  </nav>
  
 7. Testaa koko sivuston toimivuus jollakin Firefox-selaimella. Testaa sivu suoraan W:-asemalta ja osoitteesta http://users.jyu.fi/~tunnus/www/. Miksi linkit toimivat eri tavalla suoraan W:-asemalta käytettyinä kuin users.jyu.fi:n kautta?

Ulkoasun määrittäminen

Esimerkki nanonanon sivun ulkoasusta

 1. Tallenna ohjaus3.css W:\www\-hakemistoon ohjaus3.css-nimellä.
 2. Muuta jokainen tekemäsi HTML-dokumentti käyttämään ohjaus3.css-tiedostoa. Viittausten pitäisi tulla suhteellisina, esim. kokkaus-dokumenttiin:
  <link href="../../ohjaus3.css" rel="StyleSheet" type="text/css" />
  Katso, ettei ohjaus 2:sen jäljiltä ole viitteitä muihin tyylitiedostoihin. Poista viitteet, jos niitä löytyy.
 3. Avaa sivusi Mozilla Firefoxissa uuteen tabiin ja katso miten WWW-sivujesi ulkoasu muuttui.
 4. CSS-kielellä voidaan määritellä oletusulkoasu halutuille HTML-elementeille. Voidaan luoda myös uusia tyylimäärityksiä, joita voi ottaa HTML-dokumentissa käyttöön halutessaan. Esimerkkejä CSS-määrityksistä löytyy CSS-oppaasta ja luentosivulta.
 5. Valitse Firefox-selaimessa Tools|Web developer|Style Editor tai käytä näppäinyhdistelmää SHIFT+F7. Sivun alaosaan aukeaa tyylieditori. Editorin vasemmasta laidasta voit valita muokattavan tyylitiedoston. Voit vapaasti muokata CSS-tiedostoa ja muutokset näkyvät heti sivulla. Muista tallentaa muutoksesi joko valitsemalla vasemman laidan css-tiedostolistauksesta tiedoston nimen vierestä save tai CTRL+S-näppäinyhdistelmällä.
 6. Vaihda sivulla käytetty kirjasin seuraavasti:
  • Etsi body-lohko. Ohjeet CSS:n merkintätavoista löytyvät CSS-luennolta.
  • Kirjoita ominaisuuden font-family arvoksi (kaksoispisteen jälkeen):
   Verdana, Arial, "Trebuchet MS", sans-serif;
  • Verdana, Arial ja "Trebuchet MS" ovat käytettävien kirjasimien nimiä. Listasta ensimmäisenä löytyvää kirjasinta käytetään sivulla oletuksena. WWW-sivun tekijä ei voi tietää mitä kirjasimia on asennettuna kunkin selaajan koneelle, joten on pakko antaa useita vaihtoehtoja.
  • sans-serif tarkoittaa päätteetöntä kirjasinperhettä, josta poimitaan käyttöön jokin kirjasin, jos mitään muuta kirjasinta ei ole käytettävissä.
 7. Ulkonäkömuutoksien pitäisi näkyä heti dokumentissa, vaikka tyylitiedostoa ei olekaan tallennettu vielä. Voit vaihdella kirjasimien järjestystä ja kokeilla miten sivun ulkoasu muuttuu.
 8. Määritellään seuraavaksi sivun marginaali. Lisää body-elementille määrittelyt:
  margin-left: 5%;
  margin-right: 5%;
  margin-top: 1%;
  margin-bottom: 1%;

  Määritellään siis koko sivun vasemmaksi ja oikeaksi marginaaliksi 5 % sivun koosta. Ylä- ja alamarginaaliksi määritellään 1 % sivun koosta.

 9. Lisää body-elementtiin myös rivivälimääritys:
  line-height: 150%;

  Isompi riviväli parantaa luettavuutta.

 10. Määritellään lisää marginaaleja. Nyt h1-, h2-, ja p-elementeille. Lisää näille kaikille määritykset seuraavaan tapaan:
  h1 { 
   margin-left: 1em;
   margin-right: 1em;
   margin-top: 1.5em;
   margin-bottom: 1.5em;
  }

  em-yksikkö suhteuttaa koon määrityksen selaimen oletusfontin kokoon.

 11. Tallenna tyylitiedosto napauttamalla Save -linkkiä tyylitiedoston nimen vierestä. Valitse nimeksi ohjaus3.css.
Esimerkki navigointipalkin ulkoasusta

Navigoinnin ulkoasu

 1. Määritellään seuraavaksi sivustolla käytetylle navigointipalkille erottuva ulkoasu.
 2. Lisää uusi .navbar-tyyli ja sille reunus seuraavalla tavalla:
  border-style: solid;
  border-width: thin;
  border-color: black;

  Kokeile sivujen toimintaa selaimella.

  Pisteellä (.) alkavat tyylit ovat määrityksiä, joita voidaan käyttää minkä elementin yhteydessä tahansa kertomalla class-attribuutilla käytetyn tyylin nimi.

 3. Navigointipalkille voidaan määritellä myös taustaväri. Aina taustaväriä (background-color) määriteltäessä pitää muistaa määritellä myös tekstin väri (color). Lisää värimääritykset. Poimi niihin väriarvot mallikuvasta käyttäen Firefox-selaimen Eyedropper-työkalua (Tools|Web developer|Eyedropper) tai Firefoxiin erikseen asennettavaa ColorZilla-työkalua:
  • Klikkaa työkalu aktiiviseksi ohjelmaikkunan vasemmasta alakulmasta klikkaamalla työkalun pipetti-ikonia kerran hiiren ykköspainikkeella.
  • Hiiren ykköspainikkeella voi valita värin ruudulta.
  • Napauttamalla vasemmalla alakulmassa olevaa pipetti-ikonia hiiren kakkospainikkeella saat vaihtoehtoja, joilla saat väriarvon leikepöydälle.
  • Värien määritteleminen RGB-koodeina on selitetty esim. RGB Color Values -dokumentissa.
 4. Navigointipalkille pitää määrittää myös normaalista poikkeava leveys, jotta se sopii siististi sivun jompaan kumpaan laitaan:
  width: 20%;
 5. Navigointipalkin siirtäminen jompaan kumpaan laitaan onnistuu helposti float-ominaisuudella, jolla voi liu'uttaa elementin oikeaan (right) tai vasempaan (left) laitaan:
  float: right;
 6. Esimerkki yläpalkin ulkoasusta
  Määrittele oma ulkoasu myös sivun yläosassa olevalle leivänmurunavigoinnille, joka käyttää .navbartop-css-tyyliä. Aseta taustaväriksi #D69C52.
 7. Määritellään lista näyttämään leivänmurunavigoinnin sisällä muulta kuin perinteiseltä listalta. Lisää seuraava uusi tyylimäärittely:
  .navbartop ul li {
   display: inline; 
  }

  Ylläoleva määrittely on voimassa .navbartop-tyylin sisällä olevan ul-listan li-elementeillä, eli kyseessä on ns. asiayhteyden mukaan määräytyvä tyyli.

  display-ominaisuudella muutetaan lista ulkoasultaan tavalliseksi tekstitason (inline) elementiksi.

  Tallenna ja kokeile.

 8. Lisätään linkkien väliin pieni pystysuora viiva. Määritetään navbartop:ssa olevan linkkilistan rajoja seuraavilla lisäyksillä edellä määriteltyyn tyyliin (.navbartop ul li):
  border-left: 1px solid black;
  margin-left: 0.5em;
  padding-left: 0.5em;
 9. Lisää hieman välistystä (padding) .navbartop-tyylin sisällä olevaan ul:än ylä- ja alapuolelle. Poista samalla marginaali ja padding kokonaan vasemmasta laidasta, niin navigointi siirtyy siististi aivan vasempaan reunaan. Samalla voit lisätä pienen vasemman reunan välistyksen .navbartop-tyyliin, jotta kuva ei ole ihan kiinni lohkon reunassa.
 10. Vasempaan reunaan jää ylimääräinen raja
  Vielä pieneksi kauneusvirheeksi jää vasemmanpuolimmaisen linkin viereen tuleva turha palkki. Se voidaan piilottaa seuraavalla määrityksellä:
  .navbartop ul li:first-child {
   border-left: 0;
   margin-left: 0;
   padding-left: 0;
  }
 11. Siisti .navbar-tyylin sisällä olevaa linkkilistaa. Siirrä lista aivan laatikon vasempaan reunaan.
 12. Tallenna CSS-tyylisi ohjaus3.css-tiedostoon.
 13. Validoi CSS-tiedostosi W3C CSS Validatorilla valitsemalla Web Developer -työkalupalkista Tools | Validate CSS. Korjaa mahdolliset virheet ja varoitukset.

Linkkien muotoilu

Linkkien värit
 1. WWW-sivun linkeille on mahdollista määrittää ns. pseudoluokkia, joiden ominaisuudet tulevat voimaan riippuen siitä, onko linkki aktiivinen, onko hiiri linkin päällä tai onko linkin viittaamassa osoitteessa jo käyty.
  • a määrittää linkeille yhteiset ominaisuudet.
  • a:link määrittää käymättömien linkkien ulkoasun.
  • a:visited määrittää käytyjen linkkien ulkoasun.
  • a:hover määrittää linkin ulkoasun hiiren ollessa linkin päällä.
  • a:active määrittää aktiivisen linkin ulkoasun.

  Määritä linkeille seuraavat ominaisuudet:

  • Käymättömän linkin väriksi sininen.
  • Käydyn linkin väriksi purppura.
  • hover-efektiin linkin taustaväriksi #D69C52 ja tekstin väri valkoiseksi.
 2. Poista lisäksi navigointipalkkien sisällä olevista linkeistä alleviivaus. Muista poistaa alleviivaus sekä käymättömiltä että käydyiltä linkeiltä.
  .navbartop a:link, .navbar a:link {
   text-decoration: none; /* poistaa alleviivauksen */
  }

  Jos sama tyylimääritys sopii useampaan paikkaan, niin sama määritys voidaan tehdä helposti vaikka useammalle elementille, jos luettelee elementit pilkulla eroteltuina. Sama pätee myös asiayhteyden mukaan määräytyville tyyleille. Yllä oleva esimerkki tarkoittaa, että .navbartop-tyylin sisällä olevien käymättömien linkkien ja .navbar-tyylin sisällä olevien käymättömien linkkien ulkoasua muutetaan.

 3. Navigointipalkkien linkkien väritys kannattaa myös määrätä hieman leipätekstin linkeistä eroaviksi. Keksi sopivat väriarvot ja laita ne CSS-tiedostoon samoihin luokkiin, joista poistit alleviivauksen navigointipalkkien linkeiltä.
 4. Tallenna tyylitiedosto.

Kuvat

Muotoillaan myös ylänavigoinnissa oleva Nanonano-kuvalinkki järkevän näköiseksi.

 1. Kirjoita asiayhteydestä riippuva tyyli, joka poistaa reunukset ylänavigoinnin sisällä olevilta kuvilta.
 2. Lisää samaan tyyliin määritys, joka keskittää sisällön pystysuunnassa.
 3. Esimerkki kuvan liu-uttamisesta

  Tehdään myös leipätekstissä oleville kuville pieniä muutoksia.

  Avaa käyttämääsi editoriin Nanonanon IT ja tietoliikenne -artikkeli. Lisää sivulla olevan kuvan sisältävään p-elementin class-attribuuttiin arvo kuva.

  <p class="kuva">
 4. Lisää css-tiedostoon .kuva-tyyli, jossa liu'utat (float) kuvan oikeaan laitaan. Määrittele kuvan ympärille siistit marginaalit.
 5. Kokeile selaimella miten teksti kiertää kuvaa.
 6. Voit myös halutessasi liu'uttaa address-lohkon oikeaan laitaan samalla tavalla.
 7. Tallenna tyylitiedostosi.

Testaus

Lisätehtäviä

Taulukot

Esimerkki taulukon ulkoasusta

Muotoile Nanonanon Opiskelu-sivulla oleva taulukko siistiksi:

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/itkp1011/ohjaus/ohjaus3/
© Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
2019-02-12 12:55:15
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta