Demo 10 - Ruutukaappausvideot

Tässä demossa toteutetaan ruutukaappausvideo sekä Windows Media Encoderilla että Winkillä.

HUOM! Jos et omaa mahdollisuutta käyttää Windows-konetta, voit tehdä demon myös Macilla tai Linuxilla. Tällöin et kuitenkaan voi välttämättä käyttää samoja ohjelmistoja.

Ruutukaappausvideoiden tekemiseen löytyy paljon kaupallisia ohjelmia. Ilmaisista järkevimpiä vaihtoehtoja ovat alla olevat ohjelmat. Lataa koneellesi alla löytyvistä linkeistä Windows Media Encoder ja Wink, jos teet demoa kotona. Agoran mikroluokista ohjelmat löytyvät valmiina (Media Encoder löytyy Windows Media -ohjelmavalikosta ja Wink Debugmode-ohjelmavalikosta).

Jos teet demoa kotikoneella, voit käyttää Windows Media Encoderin sijasta myös sen seuraajaa, eli Microsoft Expression Encoder 4:sta. Agoran mikroluokista kyseistä ohjelmaa ei kuitenkaan löydy valmiiksi asennettuna.

HUOM! Demoissa tallennuksia voi tehdä esim. C-aseman MyTemp-hakemistoon. Valmiit tuotokset tulee lopuksi siirtää omalle verkkolevylleen.

Windows Media Encoder

Tutustu Windows Media Encoderin käyttöön ohjeen avulla ja tee lyhyt mallivideo esimerkiksi siitä, miten poistit demossa 8 WINKillä kuvasta risun naisen kasvoilta. Ota avuksesi valmiit Windows Media Encoderin asetukset. Voit nauhoittaa mukaan myös puhetta, jos käytössäsi on mikrofoni.

HUOM! Jos käytät Media Encoderin ikkunaa aktiivisena tallennuksen aikana, tallennus menee Pause-tilaan, eli tallennus keskeytyy. Tällöin tallennus täytyy muistaa aloittaa uudelleen, ennen kuin jatkaa videon tekemistä.

Wink

Tutustu Wink-ohjelmaan ohjelmassa mukana olevien Tutor-videoiden avulla. Videot (Tutorial Project 1 ja Tutorial Project 2) löytyvät Help-valikon alta. Ensimmäisellä kerralla videota katsoessa Wink kysyy alla olevassa kuvassa näkyvän kysymyksen. Vastaa siihen Yes, niin pääset katsomaan videota.

Renderöinti-kysymys

Tutorial Project 1 -videossa näytetään tärkeimmät Winkin toimenpiteet, joten jo sen videon katsomalla Winkin peruskäyttö onnistuu. Tutorial Project 2 -videosta puolestaan kannattaa katsoa ainakin äänen lisäämisen osuus, mitä ei käsitellä vielä Tutorial Project 1 -videossa.

Muutamia lisähuomioita Winkin käytöstä:

HUOM! WINKissä on bugi, minkä vuoksi 64-bittisissä käyttöjärjestelmissä toimii vain aikaperusteinen ruudunkaappaus. WINKin keskustelufoorumilla on mahdollinen ratkaisu ongelmaan (ratkaisun toimivuudesta on ristiriitaisia kommentteja, kurssin luennoitsijalla ei toiminut).

Yritä tutustumisen jälkeen tehdä Winkillä samanlainen mallivideo kuin edellä teit Windows Media Encoderilla. Parantele videota käyttämällä Winkin puhekuplia. Lisää ohjekuplia sopiviin kohtiin videota selventämään, mitä toimintoja käyttäjän pitää valita tai mitä oleellisia kohtia näytöstä käyttäjän pitää havainnoida. Voit nauhoittaa mukaan myös puhetta, jos käytössäsi on mikrofoni. Tallenna valmis työsi Flash-muodossa (upotettuna WWW-sivulle).

Lisätehtävä: Ruutukaappausvideo Screencast-O-Maticilla

Kokeile halutessasi tehdä vastaavantyyppinen ruutukaappausvideo myös Screencast-O-Matic -sivuston ruutukaappaussovelluksen avulla. Screencast-O-Matic on siis WWW-sivulla toimiva ruutukaappausvideoita tuottava palvelu. Erillisen ohjelman asennusta ei tarvita, mikä tekee palvelusta kätevän ja monikäyttöisen.

HUOM! Valmiin videon vienti tiedostoon näyttää vaativan peruskäyttäjää laajemmat käyttöoikeudet, joten tiedostoon vienti ei onnistune yliopiston mikroluokkien Windows-koneilla. Muilta osin ohjelman testaus onnistuu myös yliopiston mikroluokkien koneilla. Kotikoneilla vastaavaa ongelmaa ei ole.

Lisätietoa Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnassa käytetyistä luentotaltiointimenetelmistä

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/opetusteknologia/demot/demo10/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2014-04-14 11:01:54
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta