Ilmaisohjelmat ja opetusinfrastruktuuri - Luento 6

Luennon aiheena ovat ilmaisohjelmat ja opetusinfrastruktuuri. Aiheeseen liittyy oppimistehtävä 6.

Luentotaltiointi

Ilmaisohjelmat opetuskäytössä

Nykypäivänä tietotekniikan ja monien muidenkin oppiaineiden opettajien apuna ovat käyttöjärjestelmien mukana tulevien ohjelmien sekä erillisten maksullisten ohjelmien lisäksi vapaan lähdekoodin ohjelmat sekä muutoin ilmaiseksi saatavat ohjelmat. Erillisiin maksullisiin ohjelmistoihin (ehkäpä Microsoft Office -pakettia lukuun ottamatta) kunnilla on harvemmin varaa, joten ilmaisohjelmistot nousevat tärkeään asemaan. Ne ovat myös oppilaiden kannalta hyvä ratkaisu - kotikoneelle voi halutessaan asentaa samat ohjelmat ilman kustannuksia.

Esitellään seuraavaksi muutamia käyttökelpoisia ilmaisohjelmia. Kaikkein tutuimpia tai tällä sekä Opetusteknologia-kurssilla eteentulevia ilmaisohjelmistoja ei erikseen esitellä. Tästä johtuen alla olevasta listasta ei esim. löydy seuraavia hyvinkin käyttökelpoisia ohjelmia: OpenOffice, LibreOffice, Google Drive, GIMP, Inkscape, CmapTools, Screencast-O-Matic, CamStudio, Google Earth, VLC, Firefox, Audacity, jne.

Listalla ei ole myöskään ohjelmia, joista on saatavilla pelkästään mobiiliversio tai selaimella toimiva versio. Tästä johtuen alla olevalla listalla ei ole myöskään esim. Scratchia, joka soveltuu erinomaisesti perusopetuksen ohjelmoinnin opiskeluun. Tämä ei tarkoita, etteikö esimerkiksi selainsovelluksia tai mobiilisovelluksia kannattaisi hyödyntää opetuksessa. Päinvastoin, esimerkiksi selainsovellukset ovat erinomainen lisä asennettaviin ohjelmiin ja niiden käyttö onkin lisääntynyt koko ajan. Tablet-sovellukset ovat puolestaan etenkin alakoulussa hyvinkin käyttökelpoisia. Tämän kurssin pääkohderyhmänä ovat aineenopettajat, minkä vuoksi painotus tällä luennolla on tietokoneohjelmiin, sillä yläkoulussa ja sitä ylemmillä oppilaitostasoilla tietokone on käytetyin TVT-laite. Aiheeseen liittyvässä oppimistehtävässä voi kuitenkin halutessaan tutkia myös mobiilisovelluksia. Joka tapauksessa opetuksessa olennaisinta on valita käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva sovellus tarjolla olevista.

Käyttökelpoisia ilmaisia työpöytäohjelmia

Listassa on muutamia pelkästään Linuxille suunnattuja ohjelmia. Vain yhden käyttöjärjestelmän tukeminen ei ole opetuskäytössä optimaalista, mutta koska Linux lienee suurimmalle osalle kurssilaisistamme käyttöjärjestelmistä se tuntemattomin, niin juuri nämä ohjelmat saattavat olla monille sellaisia, joista kuulee nyt ensimmäisen kerran.

Kuudennen oppimistehtävän palautuksia katsellessa opimme varmasti tuntemaan vielä muitakin käyttökelpoisia ohjelmistoja!

Lisätietoa

Opetusinfrastruktuuri

Mennessään töihin johonkin oppilaitokseen tietotekniikan (tai jonkun muun oppiaineen) opettajan käyttöönsä saama tietotekninen opetusinfrastruktuuri voi vaihdella erittäin paljon. Jäsennetään eri variaatioita seuraavan käsitekartan avulla.

Käsitekartta opetusinfrastruktuurista

Lisätietoa

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/luennot/luento6/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2020-01-09 13:04:07
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta