Windows, tiedostojen hallinta, Korppi, Optima, Moodle -
Demo 1

Mallivideot

Videot ovat tarjolla windows mediana ja AVI-muodossa.

Ongelmia videon katselussa?

Seuraavat demot alkavat Windowsiin tutustumisesta, josta edetään Windowsin perustoimenpiteisiin, kuten tiedostojen ja kansiojen kopiointiin. Demojen loppupuolella tutustutaan Korppi-, Optima- ja Moodle-järjestelmiin. Tehtävät kannattaa tehdä järjestyksessä sillä demoissa opittuja taitoja tarvitaan harjoitustyössä ja tulevissa opinnoissa. Jo entuudestaan tuttuja asioita käsittelevät tehtävät voit jättää tekemättä, mutta ne kannattaa kuitenkin lukea läpi. Tehtävistä voi löytyä pieniä vinkkejä siitä miten voit tehostaa tietokoneella työskentelyäsi.

Tehtävät on suunniteltu tehtäviksi Agoran mikroluokissa mutta voit aivan hyvin tehdä ne myös kotikoneellasi hieman soveltaen.

Windows-ympäristöön tutustuminen

Koneeseen kirjautuminen

Graafinen käyttöliittymä ja hiiri

Kun sisäänkirjautuminen on suoritettu voidaan tutustua graafisen käyttöliittymän käyttämiseen. Varmista, että osaat tehdä kaikki seuraavat asiat hiiren avulla:

Aktiivisen ohjelman vaihtaminen (ALT-TAB)

Käynnistä ohjelmia (esim. WWW-selain, tekstinkäsittelyohjelma) niin että työpöydällä on auki vähintään kaksi erilaista ohjelmaa. Varmista, että osaat vaihtaa aktiivista ohjelmaa sekä hiirellä että pelkästään näppäimistöltä käyttäen ALT-Sarkain (ALT-TAB) näppäinoikotietä.

  1. Kokeile vaihtaa ohjelmaa tehtäväpalkista löytyvää ohjelman kuvaketta napsauttamalla. Tehtäväpalkki löytyy normaalisti aivan näytön alalaidasta. Sen voi halutessaan raahata hiirellä myös näytön sivulle tai ylälaitaan jos ensin poistaa hiiren oikealla painikkeella palkin lukituksen (lock the taskbar).
  2. Vihje: ALT-TAB (ALT-Sarkain) on nopein ja kätevin tapa vaihtaa ohjelmasta toiseen! Unohda hiiri ja käytä ALT-TAB!

    Kokeile myös vaihtaa ohjelmaa näppäinyhdistelmällä ALT-TAB. Tab on sama näppäin kuin sarkain eli näppäimistön vasemman laidan toisiksi ylimmäinen näppäin. Paina ensin ALT-näppäin pohjaan, jonka jälkeen painat kerran TAB-näppäintä. Esiin aukeaa ikkuna jossa näkyy jokaista käynnissä olevaa ohjelmaa vastaava ikoni. Pidä koko ajan ALT-näppäin pohjassa ja painele TAB-näppäintä niin voit valita ohjelman, jonka haluat aktivoida. Kun oikea kuvake on valittuna, niin ALT-näppäimen vapauttaminen aktivoi valitun ohjelman.

Leikepöytä

Leikepöytä on ominaisuus jolla voi hetkellisesti säilyttää tietoa tai siirtää sitä ohjelmien tai dokumenttien välillä. Varmista, että osaat kopioida leikepöydän avulla tekstiä esim. WWW-selaimesta tekstinkäsittelyohjelmaan.

Jos et vielä osaa käyttää kopiointiin näppäinyhdistelmiä CTRL-C (kopiointi leikepöydälle) ja CTRL-V (liittäminen leikepöydältä) niin harjoittele niiden käyttämistä. Näppäimistöltä tehtävä kopioiminen ja liittäminen toimii useammin ja erityisesti nopeammin kuin hiirellä ja valikoista tehtynä.

  1. Käynnistä jokin tekstinkäsittelyohjelma esim. Microsoft Word Start-valikosta Start | All Programs (suom. Käynnistä | Ohjelmat).
  2. Aktivoi selainikkuna (ALT-TAB) ja avaa näkyville uusi selainikkuna seuraavien ohjeiden mukaisesti. Tarkoituksena on avata toiselle WWW-sivulle johtava linkki Tietokonevirukset uuteen selaimen välilehteen.
    • Napsauta Tietokonevirukset-linkkiä hiiren oikealla painikkeella.
    • Valitse avautuvasta valikosta komento Open (Link) in New Tab (suom. Avaa uuteen välilehteen).
    • Komennon jälkeen selaimeen avautuu uusi välilehti, jossa on tietokoneviruksia käsittelevä materiaali.
  3. Valitse alalaidan tehtäväpalkista Tile windows vertically hiiren oikean painikkeen avulla. Tämä järjestää näkyvillä olevat ikkunat.
  4. Seuraavaksi kopioidaan tietokoneviruksia käsittelevän materiaalin muutamia lukuja leikepöydän avulla tekstinkäsittelyohjelmaan.
    • Seuraa selainikkunan linkkiä Erilaiset virukset ja tuholaiset -artikkeliin. Valitse artikkelin tekstisisältö aktiiviseksi hiiren vasemmalla painikkeella raahaamalla. Seuraavassa kuvassa on esimerkki valituista tekstikappaleista.
      Maalaa tehtävät
    • Kopioi valittu teksti leikepöydälle avaamalla Edit (suom. Muokkaa) -valikko ja valitse sieltä komento Copy (suom. Kopioi). Komennon jälkeen valittu teksti on kopioitu leikepöydälle talteen ja se voidaan liittää sieltä jonnekin muualle.
      Kopioi
    • Aktivoi näkyville tekstinkäsittelyohjelma ja varmista, että ohjelmassa on auki tyhjä asiakirja. Voit tarvittaessa poistaa edellä tekemäsi merkkiharjoitukset delete-näppäimen avulla.
    • Avaa tekstinkäsittelyohjelman Edit (suom. Muokkaa) -valikko ja valitse sieltä Paste (suom. Liitä), jolloin kopioidun tekstin pitäisi tulla näkyville tekstinkäsittelyohjelmaan.
      Liitä
  5. Kopioi dokumentin jatkoksi vielä Suojautuminen viruksia vastaan -alaluvun kappaleet. Käytä hiiren sijaan näppäinyhdistelmiä. CTRL-C tekee kopioinnin ja CTRL-V tekee liittämisen.
  6. Kopioi virusdokumentin osoite eli selaimen osoitekentässä (Address/Location) oleva WWW-osoite (URL) kopioitujen tekstien lopuksi.

Tiedostojen tallentaminen

Yliopiston tietokoneissa kaikki omat tiedostot tallennetaan U:-levyasemalle. Varmista, että löydät aseman ja osaat luoda sinne uusia kansioita ja tallentaa ohjelmien tuottamia tiedostoja. Kotikoneissa tiedostojen tallennuspaikan voi valita vapaammin.

Tiedostojen kopiointi ja poistaminen resurssienhallinnan avulla

Tiedostoja täytyy aina liikutella paikasta toiseen. Osaathan kopioida tiedostoja kansiosta toiseen ja esim. U:-levyasemalta omalle muistitikulle?

Osaathan kopioida tiedostoja myös hiiren oikealla painikkeella?

  1. Käynnistä Windows Explorer (suom. Resurssienhallinta) ja tutki mitä eri levyasemat ja kansiot (kansiot) sisältävät. Ohjelma löytyy Start (suom. Käynnistä)-valikon alta kohdasta All Programs | Accessories (suom. Ohjelmat | Apuohjelmat). Voit myös käynnistää resurssienhallinnan pikanäppäimellä Win+E.
    • Windows Explorerin vasemmassa ikkunassa näkyy kovalevyn kansiorakenne ja oikeassa aktiivisen kansion alla olevat tiedostot ja kansiot.
    • kansiojen sisältöjä voit tutkia napsauttamalla niitä hiirellä vasemman puoleisessa ikkunassa, jolloin näet niiden sisällön oikeanpuoleisessa ikkunassa.
    Muistele mistä kansion ja tiedoston erottaa toisistaan?!?
  2. Luo U-levyasemalle tyovaline -kansio, jos et ole luonut sellaista aiemmin.
    • Napsauta vasemman reunan ikkunasta aktiiviseksi kansio, jonka alle haluat tehdä uuden kansion. Tällöin valitun kansion sisältö tulee näkyville oikean reunan ikkunaan.
    • Napsauta oikean reunan ikkunan tyhjässä kohdassa hiiren oikeaa painiketta.
    • Valitse näkyville avautuvasta valikosta komento New | Folder (suom. Uusi | kansio). Komento löytyy myös File (suom. Tiedosto) -valikosta.
    • Uuden kansion nimikenttä on aktiivinen, joten voit kirjoittaa kansiolle uuden nimen ja hyväksy se ENTER-näppäimellä.
    kansion luominen Windows Explorerilla
  3. Napauta kansiopuusta tyovaline-kansioa hiiren vasemmalla näppäimellä ja tee sen sisään kaksi alikansioa nimille temp ja demo1 edellisten ohjeiden mukaisesti. Temp-kansio toimii demoissa väliaikaisena tiedostojen säilytyspaikkana ja demo1-kansioon tallennetaan ensimmäisissä demoissa tehtyjä tiedostoja.
  4. Etsi kansio (luultavasti tyovaline), jossa edellä tallentamasi virukset.doc-tiedosto sijaitsee ja siirrä tiedosto äsken tekemääsi temp-kansioon raahaamalla se hiiren vasen painike pohjassa kansion kuvakkeen päälle. Siirtämisen voit tehdä seuraavalla kahdella tavalla:
    • Voit raahata oikeassa ikkunassa olevan tiedoston kuvakkeen vasemmassa ikkunassa näkyvän kansion päälle.
    • Jos vasemmalla puolella ei näy alikansioja temp ja demo1 niin ne saa näkyviin napauttamalla [+] -merkkiä tyovaline-kansion edestä.
    • Voit raahata oikeassa ikkunassa olevan tiedoston kuvakkeen samassa ikkunassa näkyvän kansion päälle.
    Siirtäminen
  5. Varmista tiedoston siirtämisen onnistuminen tutkimalla alkuperäisen kansion sisältöä. Jos siirros on tapahtunut oikein, niin alkuperäisessä kansiossa ei ole virukset.doc-tiedostoa.
  6. Vihje: Kopiointi ja siirtäminen
    kannattaa tehdä aina hiiren
    oikean painikkeen avulla!

    Kopioi temp-kansiossa sijaitseva virukset.doc-tiedosto demo1-kansioon raahaamalla hiiren oikean painikkeen avulla. Hiiren oikean näppäimen avulla kopioitaessa toimitaan samoin kuin vasemmallakin näppäimellä. Kun hiiren oikea näppäin päästetään ylös, aukeaa valikko, josta voidaan valita komento Copy (suom. Kopioi)
    Kopiointi oikealla napilla
  7. Yritä kopioida uudelleen temp-kansion tiedosto demo1-kansioon. Kuinka yrityksessä käy? Lue esille tullut ikkuna huolellisesti!! Jos mitään ilmoitusta ei tule, niin olet luultavasti tehnyt jotakin edellä väärin.
    Kopiointi tiedoston päälle
  8. Vaihda temp-kansiossa olevan tiedoston nimi joksikin toiseksi seuraavan ohjeen avulla.
    • Vihje: Nimen muuttaminen onnistuu myös pikanäppäimellä F2.

      Klikkaa hiiren oikeaa näppäintä tiedoston päällä. Avautuvasta valikosta löytyy nimen muuttamiseen tarvittava komento Rename (suom. Nimeä uudelleen).
      tiedoston uudelleennimeäminen
    • Nimeksi voit esimerkiksi antaa virukset10092008.doc. Mieti mitä hyötyä tiedoston nimeämisestä esimerkin tavoin voisi olla? Huomaa erityisesti myös nimessä oleva tiedostopääte. Jos sinulla ei ole tiedostopäätettä (.doc) näkyvillä, niin älä silloin myöskään lisää sitä.
    • Tiedostopäätettä ei saa koskaan muuttaa ellei tiedä siihen erityistä syytä. Tiedostopäätteen muuttaminen ei muuta tiedoston muotoa!
    • Uuden nimen voit hyväksyä ENTER-näppäimellä.
  9. Kokeile kopioida uudelleen nimetty tiedosto demo1-kansioon. Miten nyt kävi?
  10. Poista Windows Explorerilla tekemäsi tiedosto(t) temp- kansiosta.
    • Valitse hiirellä poistettavat tiedostot
    • Paina näppäimistöstä Delete-näppäintä
  11. Poista myös vastaavalla tavalla koko temp-kansio. Kansion tuhoamisen yhteydessä tuhotaan myös kansion sisältämät tiedostot! Tällä kertaa kansiossa olleet tiedostot tuhottiin jo aiemmin.
  12. demo1-kansioon voidaan jättää tulevaisuutta varten talteen demoissa tehty virusdokumentti.

Pakkausohjelmat

Pakkausohjelmien avulla saat tiedostot viemään vähemmän levytilaa sekä helposti yhdistettyä useita tiedostoja yhteen tiedostoon jota on helpompi ja nopeampi siirtää paikasta toiseen.

Tyypillisiä tilanteita joissa pakattuihin tiedostoihin törmää:

ZIP-paketit

  1. Tee U:-levyasemalle temp-kansio tiedostojen väliaikaista säilytystä varten. Tallenna kaikki seuraavissa tehtävissä käytettävät tiedostot temp-kansioon.
  2. Tallenna seuraavat tiedostot U:-asemalle äsken tekemääsi temp-kansioon (valitse linkki oikealla hiiren painikkeella ja Save link as tai save target as):
  3. Käynnistä Windows Explorer (resurssienhallinta)
  4. Luo aiemmin tekemääsi temp-kansioon uusi paketti valinnalla File|New|Compressed (zipped) folder. Ts. uuden paketin voi luoda aivan kuin uuden kansion. Anna paketille nimeksi testi.zip
  5. Raahaa edellä tallentamasi tiedostot testi.zip-pakettiin.
  6. Tuplanapauta testi.zip-pakettia niin näet mitä se sisältää. Näet listauksessa myös kuinka paljon mikäkin tiedosto on pakkaantunut.

    Jos windows antaa verkkolevyllä (U:-asema tms) sijaitsevasta zip-paketista seuraavan varoituksen:

    This page has an unspecified potential security risk

    Niin älä välitä varoituksesta vaan vastaa kysymykseen Yes. Valitus johtuu yliopiston tietokoneiden tietoturva-asetuksista.
  7. Tiedostoja ei voi normaalisti avata suoraan paketista vaan ne pitää ensin kopioida sieltä johonkin tavalliseen kansioon. Raahaa kokeeksi jokin tiedosto paketin sisältä U:\temp-kansioon.
  8. Voit poistaa tiedostoja paketista aivan normaalisti valitsemalla tiedoston ja painamalla Delete-näppäintä. Kokeile poistaa jokin tiedosto ja lisää sama tiedosto poistamisen jälkeen uudelleen pakettiin.

Salasanan vaihtaminen

Jos et ole vielä kertaakaan vaihtanut tietohallintokeskuksesta saamaasi salasanaa niin käy nyt vaihtamassa salasanasi osoitteen http://salasana.jyu.fi/ kautta. Tämä salasana käy suoraan tietohallintokeskuksen Unix-koneisiin, JYUNETiin, Korppiin ja Optimaan. Älä vaihda salasanaasi muualla kuin edellämainitussa osoitteessa!

Näiden sivujen kautta voit käydä myös asettamassa sähköpostin edelleenohjauksen (Set Email Forward). On suositeltavaa käyttää yliopiston sähköpostia sillä se on varmatoimisempi kuin monet ilmaiset sähköpostijärjestelmät.

Ensimmäinen vaihe salasanan vaihtamisessa on nykyisen salasanan ja käyttäjätunnuksen syöttäminen.

Syötä käyttäjätunnuksesi ja salasanasi

Salasanaa pääset vaihtamaan Change Password-painikkeella. Lue ensin alla olevat vihjeet salasanan keksimisestä.

Tunnuksen tietojen päivityspalvelu

Keksiessäsi uutta salasanaa muista:

Isa-posti

Opettele käyttämään yliopiston opiskelijoiden uutta sähköpostijärjestelmää Isa-postia <http://isamail.jyu.fi/ >.

Hanki itsellesi Isa-posti jos sinulla ei vielä sitä ole. Kaikki vanhatkin opiskelijat siirtyvät uuteen postijärjestelmään viimeistään ensi keväänä.

Tutustu Isa-postin käyttöohjeisiin ja kokeile Isa-postin toimintaa lähettämällä itsellesi sähköpostia.

Sähköpostin käyttämisen tehostamiseen ja sähköpostinetikettiin perehdytään tarkemmin myöhemmissä demoissa.

Korppi-järjestelmä

Korppi-järjestelmällä ilmoittaudutaan mm. kursseille, opetusryhmiin, tentteihin ja varataan ohjausaikoja.

  1. Siirry osoitteeseen https://korppi.jyu.fi/. Hyväksy selaimen tarjoama sertifikaatti. Korppi-järjestelmä käyttää salattua yhteyttä, jonka takia selain saattaa kysyä tästä varmennusta sertifikaatin muodossa.
  2. Päästyäsi järjestelmään sisään ilmoittaudu Tietokone ja tietoverkot työvälineenä -kurssille, jollet ole aiemmin ilmoittautunut. Kurssin löytää Korpista valitsemalla Opiskelusi | Kurssitiedot ja kursseille ilmoittautuminen, kirjoittamalla kurssin nimen tai koodin ja valitsemalla lopuksi haun tuloslistasta haluttu kurssi. Ilmoittautuminen tapahtuu painamalla Ilmoittaudu-painiketta.
  3. Ilmoittautumisen jälkeen pääset kurssin sivulle Korpissa, josta näet kurssitiedot ja voit tehdä kurssiin liittyviä valintoja.
  4. Jos aiot käydä demoissa niin ilmoittaudu myös haluamiisi demoryhmiin, mutta muussa tapauksessa ei kannata ilmoittautua mihinkään ryhmään.
  5. Varaa itsellesi vastaanottoaika. Ohjausaikoja löydät valitsemalla Kalenteri | Ohjausajat | Varaa aikoja. Valitse kurssiksi ITKP101 ja hae valitun kurssin ohjaajat. Valitse ohjaajista Tommi Lahtonen. Aikoja löytyy kalenterista viikolla 52 vuonna 2011. Hyppää päivämäärään 26.12.2011, valitse jokin aika ja napauta Varaa aika-painiketta. Nämä eivät ole siis oikeita vastaanottoaikoja vaan vain harjoitteluun :)
  6. Kokeile perua ohjausaikasi. Seuraavassa muutamia ohjeita perumiseen:
    • Ohjausaikojen peruminen onnistuu valitsemalla kalenterista katseltavaksi viikko, jolle ohjausaika on varattu. Peruttavaa ohjausaikaa on napsautettava hiirellä, jolloin päästään ikkunaan josta ohjausajan voi perua.
  7. Valitse navigointipalkista Kalenteri. Näet täältä viikkolukujärjestyksesi Korpissa ilmoittautumillesi kursseille.
  8. Lisää vielä lopuksi kalenteriin jokin henkilökohtainen tapahtuma painamalla [+] -linkkiä viikkokalenterissa. Voisiko kalenterilla olla sinulle käyttöä opiskeluissasi?
  9. Tutustu myöskin Korpin Kartat välilehteen.

Optima-oppimisympäristö

Optima on verkko-oppimisympäristö, jota käytetään erilaisilla kursseilla. Optima mahdollistaa muunmuassa keskustelun, chatin, dokumenttien kirjoittamisen ja tiedostojen siirron.

Optimassa opettajan tehtävä on lisätä kurssin opiskelija Optima-työtilaan. Harjoittelua varten tälle kurssille on luotu työtila. Tämän jälkeen pääset käsiksi kurssin Optimassa oleviin materiaaleihin.

  1. Ympäristöön kirjautuminen
    • Käynnistä uusi WWW-selainikkuna (CTRL+N) ja järjestä työpöytäsi ikkunat siten, että saat tehtävät näkymään yhtä aikaa toisen selainikkunan kanssa.
    • Kirjoita uuden selainikkunan osoiteriville https://optima.cc.jyu.fi/ ja klikkaa Enter.
    • Kirjaudu optimaan valitsemalla Haka-kirjautuminen. Jos kirjautumisessa tulee ongelmia lue en pääse kirjautumaan optimaan, missä vika?
    • Mikäli olet useissa Optima-ryhmissä, saatat ensin joutua valitsemaan tiedekunnan, jonka ryhmiä haluat tarkastella. Valitse Informaatioteknologian tiedekunta.
  2. Tiedoston luominen työtilaan
    • Valitse aluksi käyttäväksi työtilaksi ikkunan vasemman reunan Työtilat kohdasta ITKP101 Tietokone ja tietoverkot.
    • Napauta työtilaan valmiiksi luotua materiaalit-kansiota.
    • Napauta materiaalit-kansion alla ensimmäisenä olevaa Uusi objekti-linkkiä.
    • Luo Sisäiset objektit-kohdan alta Tekstidokumentti.
    • Kirjoita muutama sana ja valitse Tallenna.
    • Anna dokumentillesi järkevä nimi sekä muutamia avainsanoja, jotka kuvaavat dokumentin sisältöä. Näitä tarvitaan jos joku hakee dokumenttiasi. Lisäksi laittaa tiedostosta lyhyen kuvauksen kohtaan Ohjeet ja kuvaus. Aseta kommentit-valinta päälle, niin muut voivat kommentoida tuotostasi.
  3. Tiedostojen siirtäminen kurssin työtilaan
    • Valitse uudelleen materiaalit-kansiosta kohta Uusi objekti.
    • Valitse kohdasta Ulkoiset objektit Omalta tietokoneelta
    • Klikkaa Browse (suom. Selaa)-painiketta, jotta pääsisit selaamaan kovalevyjesi kansioita.
    • Valitse ensin U-asemalle ja sieltä Temp-hakemistosta tekemäsi zip-paketti testi.zip. Aloita siirto Tuo objekti tietokoneeltasi -painikkeella.
    • Anna tiedostolle avainsanoja, jotka kuvaavat tiedoston sisältöä. Voit myös antaa tarkemman kuvauksen. Haluamme zip-paketin jakoon kokonaisena jolloin paketin voi tallentaa sellaisenaan. Paina lopuksi OK.
    • Mikäli tiedoston nimi on käytössä niin anna paketille uusi nimi.
    • Napauta tiedoston luku- ja kirjoitusoikeuksiin vievää linkkiä. Täältä antaa esimerkiksi ryhmällesi oikeuden kirjoittaa yhteiseen tiedostoon.
  4. Tiedostojen tutkiminen
    • Valitse materiaalit-kansio. Napauta Testaan vaan...-tekstidokumenttia. Mitä tapahtuu? Tekstidokumentit tunnistaa Tekstidokumentti-ikonista.
    • Kokeile muokata tekstidokumenttia oikean yläkulman Kirjoita-ikonilla. Tallenna muutokset.
    • Kokeile napauttaa jonkun toisen siirtämään zip-pakettia materiaalit-kansiosta. Mitä tapahtuu? Ladattavat tiedostot tunnistaa Ladattava-ikonista.
    • Kokeile napauttaa Word-dokumenttia Tekstidokumentti.doc. Word-dokumenttien edessä on Word-ikoni. Mitä tapahtuu jos hyväksyt dokumentin latauksen ja valitset tallennuksen sijaan dokumentin avaamisen (Open)? Kokeile muokata dokumenttia ja tallentaa. Onnistuuko toimenpide suoraan Optimassa? Mitä pitäisi tehdä että muutokset näkyisivät Optimassa?
    • Valitse jonkun toisen opiskelijan tuoma zip-paketti tai tekstidokumentti ja kommentoi sitä. Valitse objektin nimen vierestä Kommentti-ikoni. Napauta Lisää kommentti-painiketta. Kirjoita kommentin aihe ja kommenttiteksti. Linkillä voi laittaa viittauksen nettiin. Käy katsomassa oma kommenttisi listassa lisäämisen jälkeen.
    • Poista oma tekstisi tai zip-pakettisi valitsemalla ensin objekti, sitten yläkulmasta Ratas ja jakoavain-ikoni ja lopuksi Poista. Valitse Poista: objektin nimi ja napauta OK.
  5. Keskustelu
    • Kokeile Optiman keskusteluryhmää. Valitse keskustelualue vasemmalta ITKP101-työtilan alta.
    • Lue viestejä ja vastaa johonkin viestiin napauttamalla Vastaa viestiin-painiketta.
    • Perusta uusi viestiketju palaamalla takaisin keskustelualueelle ja valitsemalla Lähetä viesti.
    • Valitse reaaliaikainen keskustelu napauttamalla Chat-alue-objektia. Java-ohjelma käynnistyy hetken kuluttua ja pääset keskustelemaan niiden kanssa, jotka pitävät chattia auki. Ellei Java-ohjelma lähde käyntiin niin kokeile Chat-aluetta toisella selaimella (esim. Internet Explorerissa pitäisi olla Java asennettuna). Kirjoita viesti ja paina lähetä-painiketta.
    • Valitse opettajan nimi vasemmasta laidasta ja napauta yksityinen viesti-painiketta. Kirjoita jotain ja paina lähetä-nappia.

Moodle-verkkoympäristö opiskelussa

Moodle on verkko-oppimisympäristö, joka on käytössä yliopiston eri kursseilla. Moodle on rakenteeltaan hieman erilainen kuin Optima, mutta mahdollistaa myöskin muunmuassa keskustelun, chatin, dokumenttien kirjoittamisen ja tiedostojen siirron.

Moodlessa opettajan tehtävä on lisätä kurssin opiskelija työtilaan. Harjoittelua varten tälle kurssille on myöskin luotu työtila. Tämän jälkeen pääset samalla tapaa kuin Optimassa, käsiksi kurssin työtilassa oleviin materiaaleihin.

Moodlesta löytyy myöskin kirjautuneen henkilön oma henkilökohtainen työtila, jossa voi mm. pitää omaa blogia.

Moodleympäristön osat
  1. Ympäristöön kirjautuminen
    • Käynnistä uusi WWW-selainikkuna (kuten aiemmin) (CTRL+N) ja järjestä työpöytäsi ikkunat siten, että saat tehtävät näkymään yhtä aikaa toisen selainikkunan kanssa.
    • Kirjoita uuden selainikkunan osoiteriville https://webapps.jyu.fi/moodle/ ja klikkaa Enter.
      Sisäänkirjautuminen Moodleen
    • Kirjaudu sisään Moodleen yllä olevan kuvan mukaisesti sivun alalaidasta, samanlainen sisäänkirjautumisosoite löytyy myös sivun ylälaidasta. Voit myöskin kirjautua sisään valitsemalla haluttu kurssi kurssikategoriasta.
      Kirjautuminen työtilaan
    • Kun sinulla on ylläoleva näyttö, kirjoita tunnuksesi Käyttäjätunnus kenttään ja toiseen kenttään salasanasi (tietohallintokeskuksen sähköpostin salasana). Klikkaa sitten hiirellä Kirjaudu sisään- painiketta. Jos kirjaudut ensimmäistä kertaa syötä Moodlen ohjeiden mukaan kysytyt tiedot.
    • Mikäli sinulla on useita Moodle -työtiloja, saatat ensin joutua valitsemaan halutun tilan. Omat kurssisi näkyvät myös oikealla ylhäällä olevassa Omat kurssini - lohkossa.
      Kurssin valinta
    • Kun kirjaudut ensimmäistä kertaa tai liityt uudelle kurssille sinun täytyy valita haluamasi kurssi kurssikategoriasta.
    • Valitse kurssin harjoittelutyötila Tietokone ja tietoverkot työvälineenä.
      Kurssille rekisteröinti
    • Kurssit pystytään suojaamaan avaimella. Liittyäksesi kurssille sinun tulee tietää kurssin rekisteröintiavain.
    • Tietokone ja tietoverkot työvälineenä -kurssin harjoittelutilan avain on tyovaline.
  2. Tiedoston lähettäminen Moodlessa
    • Harjoittele tiedoston lähettämistä työtilan kohdassa 2 Harjoitus tiedoston lähettämisestä.
    • Valitse linkki ja sinulle avautuu sivu tiedon lähettämistä varten.
      Tiedoston lähettäminen
    • Valitse lähetettävä tiedosto. Voit lähettää minkä tahansa mielivaltaisen tiedoston. Valinta tapahtuu näpäyttämällä browse valikkoa. Jos sinulla ei ole mitään tiedostoa voit luoda testitiedoston esimerkiksi Wordillä tai vaikkapa wordpadilla.
    • Lähetä tiedosto opettajalle Lähetä tämä tiedosto -näppäimellä.
  3. Kommunikointi Moodlessa (keskustelu, chat)
    • Kokeile Moodlen chat -ominaisuutta valitsemalla työtilasta kohta 3 ITKP101 Harjoitteluchat.
    • Valitse avautuvalta sivulta Napsauta tästä päästäksesi mukaan chat-istuntoon.
      Moodlen chat-istunto
    • Sinulle avautuu erillinen chat-ikkuna jossa voit kokeilla keskustelun ominaisuuksia.
    • Kokeile seuraavaksi työtilan harjoituskeskustelua. Valitse kohta 4 Harjoituskeskustelu.
    • Avautuvasta ikkunasta näet keskustelun avaajan viestin. Pääset mukaan keskusteluun valitsemalla keskustelun otsikon.
    • Avautuvasta työtilasta näet keskustelun erilliset viestit. Voit ottaa osaa keskusteluun valitsemalla vastaa
    • Voit myöskin luoda oman keskustelun valitsemalla edellisestä valikosta Lisää uusi keskustelu näppäin.
    • Avautuvassa ikkunassa pääset syöttämään keskustelullesi aiheen ja sisältöä. Voit myös valita Tilaus alasvetovalikosta, haluatko lähetettävien keskustelujen tulevan myös sähköpostiisi
    • Kokeile keskustelualueen erilaisia toimintoja.
  4. Tekstieditorin käyttö
    • Kokeile Moodlen tekstieditorin käyttöä valitsemalla kohta 5 Tekstieditorin harjoittelua.
    • Valitse muokkaa palautustani näppäin.
    • Sinulle avautuu editori jossa pääset kokeilemaan Moodlen tekstin muokkailun ominaisuuksia
      Moodlen tekstieditori
    • kokeile editorin erilaisia ominaisuuksia tekstin muokkaamiseen.
    • Tallenna lopuksi muutokset samannimisestä painikkeesta.
  5. Muut ominaisuudet
    • Tutustu Moodlen muihin ominaisuuksiin, esimerkiksi kurssin oikealla ja vasemmalla puolella oleviin erilaisiin lohkoihin.
    • Tutustu myös omaan tilaasi Moodlessa, valitsemalla oma nimesi sivun ylä- tai alalaidasta.

Työskentelyn lopettaminen

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/tyovaline/ohjaus/demo1/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
2012-08-13 12:33:01
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta