Komentojen putkittaminen ja uudelleen suuntaaminen

Komentojen putkittamisella voidaan komennon tai ohjelman tuloste ohjata jonkin toisen ohjelman syötteeksi. Seuraavassa yksinkertainen esimerkki komennon putkittamisesta, jossa DIR-komento putkitetaan MORE-nimiselle ohjelmalle. Toisin sanoen DIR-komennosta syntyvä tulosten ohjataan MORE-ohjelmalle, joka osaa näyttää tulosteen sivu kerrallaan.

DIR |MORE

Jos halutaan esimerkiksi järjestää jonkin tiedoston rivit aakkosjärjestykseen näytölle, niin se onnistuu putkittamalla tiedoston tuloste SORT-ohjelmalle. Seuraavassa esimerkissä on koe.txt -tiedosto, jonka sisältö on seuraavassa nähtävillä.

eka
toka
kolmas
neljäs

Tiedoston tulostaminen näytölle tehdään TYPE-komennolla, jonka tulos ohjataan SORT-ohjelmalle.

TYPE koe.txt | SORT

Näytölle tulostettaessa tiedoston rivit on järjestetty aakkosjärjestykseen seuraavan esimerkin mukaisesti.

eka
kolmas
neljäs
toka

Komentojen uudelleen suuntaaminen tarkoittaa komennon tulosteen suuntaamista esimerkiksi tiedostoon.
Esimerkiksi DIR-komennon tuloste voidaan uudelleen suunnata esimerkiksi dir.txt-tiedostoon seuraavan esimerkin mukaisesti.

DIR > dir.txt

Jos komennon tuloste halutaan suunnata jo olemassa olevan tiedoston loppuun, niin suurempi kuin -merkin paikalle on laitettava kaksi suurempi kuin -merkkiä. Seuraavassa esimerkissä DIR-komennon tuloste ohjataan jo olemassa olevan tiedoston dir.txt.

DIR >> dir.txt 

Seuraavassa hieman monipuoleisempi esimerkki komentojen uudelleen suuntaamisesta ja putkittamisesta. Esimerkissä putkitetaan DIR-komennon tuloste FIND-ohjelmalle, jolla etsitään hakemistolistauksesta kaikki rivit, joilla lukee txt.
Tämän jälkeen FIND-ohjelman tuloste uudelleen suunnataan tiedostoon tekstit.txt. Tiedostoon menee ainoastaan hakemistolistauksen ne rivit, jotka koskevat txt-päätteisiä tiedostoja.

DIR | FIND ".txt" > tekstit.txt
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
Copyright © Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>