Demo 6 - Linux ja MAC

Käsitellään Linux-järjestelmän ylläpitoa ja ohjelmien asennusta Ubuntun Live-CD:n avulla. Selvitetään millaisia perusohjelmia Linux-ympäristöön on tarjolla (esim. toimisto-ohjelmat, kuvankäsittely ja WWW-selaimet). Tutkitaan millaisia opetuskäyttöön sopivia ohjelmia Linux-jakeluista ja verkosta löytyy. Käsitellään MAC-koneiden käyttöjärjestelmien (versio 10.9 Mavericks) toimintaperiaatteita ja tutkitaan, millaisia ohjelmistoja MAC-ympäristöön löytyy.

Linuxin käyttö

Demossa tutustutaan Ubuntu Linux-jakeluun (http://www.ubuntu.com/). Ubuntu lienee suosituin Linux-jakelu ja myös Windows-käyttäjien on helppo päästä sisälle Ubuntun käyttöön. Ubuntun asennus on helppoa ja melko nopeaa, mutta järjestelmään voi tutustua myös Live-version (ts. sellainen versio mikä toimii suoraan CD- tai DVD-levyltä) avulla, jolloin asennusta ei tarvitse välttämättä tehdä ollenkaan. Demossa tutustumme Ubuntuun (versio 12.04 LTS) juuri Live-version avulla.

Ubuntun saa ladattua itselleen osoitteesta: http://www.ubuntu.com/download/desktop. Ladattu tiedosto tulee polttaa CD:lle ja käynnistää tietokone kyseiseltä CD-levyltä, jolloin Ubuntun asennusohjelma käynnistyy. Tämän jälkeen aloitusvalikosta valitaan kieleksi Suomi ja klikataan Kokeile Ubuntua, jolloin Live-CD käynnistyy ja voit alkaa testaamaan käyttöjärjestelmää. Ubuntun lataussivulla on ohjeita ladatun ISO-tiedoston (levykuva) polttamisesta CD:lle. Ubuntun sivuilta löytyy myös ohjeet tietokoneen käynnistämiseen CD-levyltä.

Ubuntun aloitusnäkymä

Linuxin ylläpitotoimet

Linux-ohjelmistot

Sammuta lopuksi järjestelmä näytön oikean yläkulman painikkeella (-> Shut Down).

Lisätietoja

MACin käyttö

Harjoitellaan MACin käyttöä. Agorassa onnistuu mikroluokan C331.3 iMac-koneilla. Kokeile MACin käyttöä seuraavien kohtien mukaan (jos tulee ongelmia, hae apua järjestelmän omista ohjeista tai Internetistä, esim. http://www.mackurssi.arituhkala.fi/).

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/opetusteknologia/demot/demo6/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2014-04-02 10:17:15
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta