Demo 5 - Plone

Mallivideot

Videot eivät sisällä ääntä. Videot ovat nauhoitettu edellisvuoden demoissa, joten niissä voi olla pieniä eroavaisuuksia meneillään olevan vuoden vastaaviin demotehtäviin.
Ongelmia videon katselussa?

Tässä demossa kokeillaan WWW-sivujen ja WWW-lomakkeiden tekemistä sisällönhallintatyökaluilla. Esimerkkinä käytetään Plone-ympäristöä, jonka avulla toteutetaan esimerkiksi Jyväskylän yliopiston WWW-sivujen päivitys.

Plone

Plone on paljon käytetty sisällönhallintajärjestelmä, jolla voidaan siis ylläpitää WWW-sivustoja. Plone rakentuu Zope-sovelluspalvelimen "päälle", minkä vuoksi usein puhutaan Zope/Plone-ympäristöstä pelkän Plonen sijaan.

Kurssillamme käytetään osoitteeseen http://tietopope.it.jyu.fi luotua Plone-sivustoa. Sinulle on tehty järjestelmään käyttäjätunnus, joka on sama kuin yliopiston käyttäjätunnuksesi. Olet saanut sähköpostilla (Korppiin ilmoittamaasi osoitteeseen) järjestelmältä viestin, jossa sinua pyydetään kirjautumaan järjestelmään 1 viikon kuluessa. Painaessasi sähköpostiviestissä tullutta linkkiä, pääset antamaan itsellesi salasanan, jonka jälkeen voit kirjautua sisään järjestelmään pääsivulta. Jos et ehtinyt kirjautumaan sisään viikon kuluessa sähköpostiviestin saapumisesta, laita kurssin opettajalle viestiä, niin hän lisää sinut järjestelmään uudelleen. Tutki, mitä kaikkea Plone-järjestelmässä on tarjolla. Plonen käyttöön on myös hyvät ohjeet, joihin kannattaa tutustua.

Plone-sisällönhallintajärjestelmän perusnavigointivaihtoehdot

Seuraavassa on esitelty muutamia tärkeitä Plonen painikkeita, linkkejä ja välilehtiä.

Oikean yläkulman valikko (jossa lukee käyttäjän nimi):

Oma kansio
Vie hakemistoon Members/omatunnus, jonne on oikeus luoda sisältöä Plone-järjestelmän tarjoamilla erilaisilla komponenteilla.
Asetukset
Täältä pääset säätämään omia henkilökohtaisia Plone-asetuksia.
Poistu
Uloskirjautuminen järjestelmästä.

Vihreällä taustalla oleva valikkorivi:

Sisältö
Näyttää kyseisen hakemiston sisältämät objektit ja alihakemistot. Sisältö-sivu mahdollistaa hakemistojen ja objektien siirtämisen paikasta toiseen. Hakemistopolku näkyy myös suoraan selaimen osoiterivillä.
Näytä
Näyttää objektin sisällön.
Muokkaa
Muokkaustila, jossa voidaan muokata objektin sisältöä. Muokkaa-välilehden näkymä riippuu siitä, mitä objektia ollaan muokkaamassa (esim. hakemiston tapauksessa voidaan muokata hakemiston nimeä sekä kuvausta ja web-sivun tapauksessa voidaan tuottaa tekstisisältöä).
Käyttöoikeudet
Objektien oikeuksien muokkaustila.
Toiminnot
Objektien ja hakemistojen siirtelyyn liittyvät toimenpiteet.
Esitystapa
Hakemiston esitysmuoto.
Lisää uusi
Lisää hakemistoon tietyntyyppisen objektin, esim. web-sivun, lomakkeen, kuvan tai linkin.
Tila
Objektin julkaisu ulkopuolisille tai julkaisun peruminen. Kurssimme Plone-sivustolla julkaisupyyntö menee kurssin opettajalle, joka voi käydä julkaisemassa sivun siten, että se näkyy myös kirjautumattomille käyttäjille. Objektin saattaminen näkyväksi kirjautuneille käyttäjille onnistuu myös Käyttöoikeudet-painikkeen kautta. Näitä demoissa tehtäviä Plone-sivuja ei tarvitse julkaista, jos sitä ei erikseen halua.

Asetusten tarkistaminen

Käy ensin tarkistamassa, että asetuksesi (sähköpostiosoite yms.) ovat kohdallaan.

Plone-sisällönhallintajärjestelmän henkilökohtaiset asetukset

Kotisivun luonti

Luodaan Plone-järjestelmään web-sivu, jossa on käytetty monipuolisesti HTML-rakenteita. Sivu voisi olla esimerkiksi seuraavankaltainen:

Esimerkki Plone-sivusta

 1. Valitse Oma kansio ja luo sen sisälle alihakemisto kuvat valinnalla Lisää uusi | Kansio.
 2. Valitse kuvat-hakemisto ja tämän jälkeen Lisää uusi | Kuva.
 3. Valitse jokin kuva omalta koneelta Browse...-painikkeen avulla. Kuva voi olla joku oma kuvasi tai voit käyttää esimerkkikuvaa. Tarkista ennen kuvan lisäämistä Ploneen, että kuvan koko on riittävän pieni WWW-sivulle sijoitettavaksi (pienennä kuvaa tarvittaessa).
 4. Siirry takaisin omaan Plone-järjestelmän kotihakemistoosi valitsemalla Oma kansio. Lisää uusi verkkosivu valitsemalla Lisää uusi | Sivu.

  Sivun muokkaaminen Plonella

 5. Nyt pitäisi avautua tila, jossa käytetään Plonen sisäistä HTML-editoria (vrt. Moodlen RichText-editori). Anna ensin sivulle nimi Nimike-kenttään ja yhteenvetokuvaus. Luo sen jälkeen editorilla sivu, jossa on tekstiä, otsikoita, linkkejä, lista, taulukko ja kuva.
  • Tyylit Otsikot saa viemällä kursorin kappaleen päälle ja valitsemalla alasvetovalikosta Otsikko tai Aliotsikko.
  • Linkit Linkin lisääminen. Ensimmäinen vaihtoehto lisää linkin Plone-järjestelmän sisäiseen objektiin (esim. sivuun, kyselyyn, jne.) tai ulkoiselle sivustolle. Toinen vaihtoehto poistaa jo luodun linkin.
  • Listat Numeroitu luettelo ja järjestämätön lista. Sisäkkäisten listojen tekeminen onnistuu sisennyspainikkeilla (Sisennykset). Usealla Enterin painalluksella pääsee listan tekemisestä pois.
  • Taulukko Taulukon lisääminen. Valitse taulukolle haluamasi tyyli (Luokka) ja anna sarakkeiden ja rivien määrät.
  • Kuva Lisää kuvan. Valitse avautuvasta ikkunasta Tämän hetkinen kansio, sitten hakemisto, johon olet siirtänyt kuvan, ja valitse lopulta haluamasi kuva. Valitse kuvan tasaus (Avoin = kuva tekstin tasossa, Vasemmalla/Oikealla = teksti kiertää kuvaa), koko (Mitat) ja anna kuvalle kuvaus. Lopuksi paina Lisää.
  • HTML-kooditila Antaa mahdollisuuden kirjoittaa sivu suoraan HTML-koodilla. Tallentaessa kuitenkin suoritetaan eräänlainen "validointi", eli esimerkiksi kovin monimutkaisia tyylikikkailuja ei pysty koodia kirjoittamallakaan tekemään.

  Editorin käytössä kannattaa hyödyntää myös hiiren kakkospainiketta. Eli klikatessa jotakin sivulle luotua elementtiä hiiren kakkospainikkeella, avautuu kontekstivalikko, josta löytyy erilaisia toimintoja, joita kyseiselle elementille voi tehdä (esimerkiksi taulukon tapauksessa pääsee lisäämään taulukkoon lisää rivejä tai sarakkeita).

 6. Tallenna lopuksi sivu Tallenna-painikkeesta.

Lomakkeen luonti

Tutustutaan lomakkeiden tekemiseen sisällönhallintajärjestelmissä. Esimerkissä käytetään Plonen Form Folder -lisäkomponenttia. Pyritään luomaan TV:n katselutottumuskyselyä vastaavat kyselykentät tällä työkalulla.

 1. Valitse ensin Oma kansio ja lisää sen alle uusi lomake valinnalla Lisää uusi | Form Folder.
 2. Syötä Nimike-kohtaan TV:n katselutottumuskysely. Submit-nappulan otsikoksi voi laittaa esim. Lähetä. Lomakkeen käsittelyyn voidaan käyttää Mailer-käsittelijää (lomakkeen tiedot lähetetään sähköpostiin). Lisäksi voit määritellä lomakkeen toimintaa Lähetä-painikkeen painamisen jälkeen. Form Prologue -kohtaan voisi puolestaan lisätä sisältöä lomakkeen etupuolelle ja Form Epilogue -kohtaan lomakkeen jälkeen, mutta se ei ole nyt tarpeen. Valitse Tallenna.
 3. Luodaan varsinainen lomake. Poistetaan ensin oletuslomakkeella olevat kentät. Valitse Sisältö-välilehti. Ruksita Your E-Mail Address, Subject sekä Comments ja valitse Poista-toiminto.
 4. Form Folderin vaihtoehdot

  Napauta Mailer-käsittelijää ja valitse Muokkaa-välilehti. Täydennä kohtaan Recipient's full name oma nimesi ja kohtaan Recipient's email-address oma sähköpostiosoitteesi. Valitse seuraavaksi Message-välilehti. Kirjoita viestin aiheeksi (Subject) Vastaus Plone-lomakkeelta ja valitse Tallenna.
 5. Valitse vasemmasta navigointipalkista tai murupolusta TV:n katselutottumuskysely. Valitse ylälaidasta Lisää uusi. Valitse sopiva kenttä ja täytä kenttään liittyvät tiedot, jonka jälkeen uusi lomake-elementti pitäisi tulla paikalleen. Pyritään luomaan TV:n katselutottumuskyselyä vastaavat kentät. Ulkoasusta ei saada täysin vastaavan näköistä, mutta älä välitä tästä! Lisättäviä kenttiä ovat esim. seuraavat:
  • Fieldset Folder = lomake-elementtien ryhmittely
  • String Field = yhden rivin tekstikenttä
  • Selection Field = vaihtoehtoinen valinta
   • Options-kohtaan laitetaan valintavaihtoehdot omille riveilleen.
   • Selection list = alasvetovalikko
   • Radio buttons = valintanapit
  • Multi-Select Field = usean kohdan valinta
   • Options-kohtaan laitetaan valintavaihtoehdot omille riveilleen.
   • Rows = kerralla näytettävien vaihtoehtojen määrä
   • Selection list = usean vaihtoehdon lista
   • Checkbox list = valintaruudut
  • Text Field = monirivinen tekstikenttä
  Lisäksi tarjolla on mm. vaihtoehtoja toteuttaa erilaisia määrämuotoisia kenttiä (esim. saa syöttää vain numeron).
 6. Siirry TV:n katselutottumuskyselyyn. Kokeile täyttää oma lomakkeesi ja napauttaa Lähetä-painiketta. Käy tarkistamassa sähköpostista saitko postiisi vastauksen lomakkeelta.

Lisätehtävä: WWW-lomakkeen muotoilu

Demossa 3 tehtiin sähköpostilomake, jonka ulkoasua nyt hieman muokataan.

Lomake-elementtien ulkoasun muokkaaminen toimii yleensä ottaen aika huonosti, sillä selaimiin on määrätty usein melko kiinteästi, miltä lomakkeet näyttävät. Hieman asemointia kuitenkin pystyy tekemään:

 1. Avaa demossa 3 tehty sähköpostilomake Firefoxiin ja valitse Web Developer -työkalupalkista CSS | Edit CSS.
 2. Lisää fieldset-elementille taustasta poikkeava väri. Värin voit valita myös kuvasta tai paletista esimerkiksi Firefoxin ColorZilla-työkalun avulla.
 3. Muuta kaikkiin lomake-elementteihin (input, option, textarea) tasalevyinen kirjasin eli esimerkiksi Courier New ja yleisvaihtoehto monospace.
 4. Määrää erilainen taustaväri toisen fieldset-lohkon sisällä olevalle fieldset-lohkolle.
 5. Tasataan lomake-elementit samalle tasolle vaakasuunnassa. Muuta ensin CSS:ssä label-elementin rivittyminen tekstin tasosta (engl. inline) lohkoksi (engl. block). Vinkki: käytä display-ominaisuutta.
 6. Määrää label-elementin leveydeksi 30%.
 7. Liu'uta (float) label-elementit vasempaan laitaan, jolloin lomake-elementit rivittyvät label-elementtien oikealle puolelle.
 8. Estä vielä toisen label-elementin rivittyminen samalle riville toisen label-elementin kanssa. Se onnistuu clear-ominaisuudella.
 9. Lisää myös textarea-elementille clear-ominaisuus, jolloin saat sen rivittymään otsikon alapuolelle. Tee textarea-elementistä vielä lohkotason elementti display-ominaisuuden avulla, niin se rivittyy label-elementin alapuolelle isoillakin näytöillä.
 10. Tallenna tyylitiedoston muutokset lomake.css-tiedostoon.
 11. Testaa lopuksi selaimella, että lomakkeesi näyttää suunnilleen mallikuvan lomaketta vastaavalta.
 12. Validoi CSS-tiedostosi ja korjaa mahdolliset virheet.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/opetusteknologia/demot/demo5/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2014-04-01 11:21:03
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta