Demo 13 - Flash-animaatiot I

Tällä ja seuraavalla demokerralla harjoitellaan interaktiivisen vektorigrafiikka-animaation (Flash) tuottamista Adobe Flash Professional CS5 -ohjelmalla. Ohjelma on maksullinen ja se on asennettuna Agorassa ainoastaan mikroluokan C331.3 MAC-koneille. Ohjelman käyttöön löytyy ohjeita demomateriaalien lisäksi myös 8. luennon materiaaleista. Kannattaa katsoa etenkin luentovideo, jossa on esimerkkejä ohjelman käytöstä.

Flash Professional CC:hen (uusin versio) saa ilmaiseksi 30 päivän kokeilulisenssin. Jos et siis pääse tekemään demoa Agoralle, niin voit ladata ja asentaa omalle koneellesi Flashin kokeiluversion.

Flash Professional CS5:ssa on mahdollista tehdä animaatioita käyttäen joko ActionScript 2.0 tai ActionScript 3.0 -ohjelmointikieltä. Demot ohjeistetaan uudemmalla ActionScript 3.0 -kielellä. Toki voi tehdä myös vanhemmalla ActionScript 2.0:lla, mutta tällöin ohjelmointikomentojen (joita kokeillaan vain muutamia) yhteydessä ei voi ihan suoraan noudattaa demo-ohjeita. ActionScript 2.0 ja 3.0 kielten -välisistä eroista löytyy hyvä taulukko osoitteesta: http://www.adobe.com/devnet-archive/actionscript/as3_migration_table.html

Muutamia perusvinkkejä Adobe Flash Professional CS5 -ohjelman käyttöön:

Perusmuodot, layerit ja Classic Tween

Tee Flash-ohjelmalla esimerkin mukainen pong-animaatio. Aloita uusi Flash-dokumentti ja tallenna se verkkolevyllesi sopivaan hakemistoon (tekovaiheessa voi käyttää myös paikallisen kiintolevyn hakemistoja). Vaihda heti aluksi animaation nopeudeksi 12 framea sekunnissa (Scenen asetuksiin 12 FPS). Muista tallentaa työtäsi tasaisin väliajoin! CS5-versiota uudempia versioita käytettäessä kannattanee tallentaa fla-tiedostot CS5-muodossa, niin niiden avaaminen onnistuu tarvittaessa myös erikoismikroluokan C331.3 MAC-koneilla.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/opetusteknologia/demot/demo13/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2014-05-08 14:23:49
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta