Apache, SSI ja esiprosessointi

Luentotaltiointi

Ongelmia videon katselussa?

Opiskellaan Apachen ominaisuuksia tekemällä edelleenohjaus, salasanasuojaus, monikielinen etusivu ja tutustutaan SSI:hin.

Kaikki tässä demossa käsiteltävät asiat toimivat vain Apache-www-palvelimissa eli www.cc.jyu.fi- tai people.cc.jyu.fi-koneissa. www.ad.jyu.fi on Microsoft IIS -www-palvelin, jossa asiat tehdään eri tavalla.

Muuta sivuston sisältävän hakemiston nimeksi nanonano. Jos et vielä ole kopioinut koko Nanonanon sivustoa V:-asemalta atk-keskuksen www-palvelimelle (www.cc.jyu.fi) niin tee se nyt.

Jos siirrät demojen aikana .-alkuisia tiedostoja SFTP-ohjelmalla niin oletuksena näitä tiedostoja ei näytetä tiedostolistauksessa. Valitse View|Show Hidden Files niin saat myös nämä piilotiedostot näkyviin.

Edelleenohjaus

Edelleenohjaus -mallivideo

Monesti käy niin että dokumentit muuttavat paikkaansa ja saattaa olla hyvin vaivalloista muuttaa kaikkia niihin osoittavia linkkejä. Muiden tekemien linkkien muuttaminen on mahdotonta. Tällöin tulee ratkaisuksi edelleenohjaus jolla selain saadaan kulkeutumaan automaattisesti uuteen osoitteeseen.

Voit lukea ensin yleisohjeen ja sen jälkeen kokeilla edelleenohjausta seuraavilla ohjeilla:

Salasanasuojaus

Suojaus salasanalla -mallivideo

Yksittäinen kansio on helppo suojata salasanalla.

SSI (Server Side Includes)

SSI -mallivideo

SSI-komennoilla voi lisätä WWW-sivuihin dynaamista toiminnallisuutta kuten kaikille sivuille saman navigointilinkistön tai päivityspäivämäärän. WWW-palvelin tulkitsee xhtml-dokumenttiin upotetut komennot ennen sivun lähettämistä selaimelle. SSI:stä voi lukea tarkemmin Riku Nykäsen seminaariesitelmästä tai Apache-www-palvelimen SSI-dokumentaatiosta.

Monikielisyys

Monikielisyys -mallivideo

HTTP-protokolla ja Apache-WWW-palvelin tukevat suoraan automaattista kielenvalintamekanismia, joka palauttaa selaimelle oikeankielisen dokumentin selaimen asetuksien mukaan. Selaimien kieliasetuksia voi säätää suoraan niiden asetuksista ja voi esim. laittaa kielet mieleiseensä järjestykseen.

Muutetaan Nanonanon sivuston etusivu monikieliseksi seuraavasti:

Tarkemmin Apachen automaattisesti kielivalinnasta voi lukea dokumentista Apache Content Negotiation.

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/www/demot/demo7/
© Jukka Mäntylä (jmantyla@mit.jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/jmantyla/>
2005-12-09 14:39:53