wiki:2014/angularjs/part1

Version 19 (modified by japekall, 8 years ago) (diff)

--

1. AngularJS:n esittely ja työkalun asentaminen

1.1 Yleisesittely

Tällä wikisivulla olisi tarkoitus yleisesitellä Googlen kehittämä AngularJS -niminen frameworkki, jota on maailmalla mainostettu monin superlatiivein ja ylistyssanoin. Kuten frameworkin nimestä voidaan päätellä, AngularJS keskittyy lähinnä javascriptiin, se mahdollistaa periaatteessa vain yhden javascript-kirjaston avulla hyvinkin monipuolisia toimintoja ja tehtäviä voitavan suorittaa asiakaspäässä, selaimessa. AngularJS:n käyttö tarjoaa yksittäisen javascript-kirjastonsa ansiosta helpotusta sovelluskehittäjille, sillä nykysovelluskehityksessä on ja on ollut tavanomaista käyttää hyvinkin monia, useita javascript-plugineja suorittamaan tiettyjä tehtäviä.

AngularJS:llä kehitettävät sovellukset ovat luonteeltaan ns. yksisivupohjaisia sovelluksia (Single Page Applications), mikä lyhyesti ilmaistuna tarkoittaa sitä, että sovelluksessa toimii yksi yksittäinen sivu, jolle ladataan sisältöjä eri reittejä pitkin Angular-ohjaimen ohjaamana. Reitit ja ohjaimet tulevat myöhemmin käsittelyyn.

AngularJS toinen vahvuus liittyy ns. Model View Controller MVC -mallin hyödyntämiseen, jonka avulla voidaan sovelluksen näkymät (views), logiikka (model) ja ohjaus (controller) erottaa toisistaan. Näin ollen AngularJS -sovellukset on luonnostaan hyvin modulaarisia ja helposti ylläpidettäviä.

1.2 Työkalun asentaminen