Demo 1 - Moodle ja WWW-julkaiseminen

Demossa käsitellään seuraavia aiheita:

Materiaalin julkaiseminen JY:n WWW-palvelimella

Jos sivujen siirto users.jyu.fi-palvelimelle on tuttua, voit jättää tämän tehtävän tekemättä ja siirtyä suoraan Moodle-tehtäviin.

Näin saat siirrettyä WWW-sivun ja oheistiedostot verkkoon Jyväskylän yliopistossa (kotikoneelta tai mikroluokassa):

  1. Aktivoi WWW-hakemistosi salasana.jyu.fi-palvelun kautta:
  2. Aktivoi Unix-suorakäyttöoikeutesi salasana.jyu.fi-palvelun kautta:
  3. Hae WinSCP-ohjelmisto omalle koneellesi:
  4. Luo nyt tätä harjoitusta varten U-asemalle (tai kotikoneellesi haluamaasi paikkaan) uusi hakemisto nimellä ope. Tallenna testi.html ja hamahakki.jpg -tiedostot U-asemallesi juuri luotuun hakemistoon.
  5. Avaa WinSCP ja siirrä edellä luotu hakemisto tiedostoineen sen avulla WWW-hakemistoosi (http://users.jyu.fi/~omatunnus/):
    • WinSCP-ohjeesta: "Jos haluat siirtää tiedostoja omaan WWW-hakemistoon (users.jyu.fi/~käyttäjätunnus), onnistuu se tuplaklikkaamalla osoiteriviltä tyhjää aluetta ja vaihtamalla seuraavaan avautuvaan ikkunaan Open Directory kohtaan autohome tilalle wwwhome, ja klikkaamalla OK. Siirry vielä yliopiston hakemistorakenteessa html-kansioon tuplaklikkaamalla kansiota."
  6. Kokeile nettiselaimella osoitetta: http://users.jyu.fi/~omatunnus/ope/
    • omatunnus = käyttäjätunnuksesi
    • ope = siirretyn hakemiston nimi
    • Jos hakemistossa on WWW-sivu nimellä index.html, niin se näytetään automaattisesti hakemistosta. Muutoin WWW-selain näyttää tiedostolistauksen hakemistosta (jos olet sallinut automaattisen hakemistolistauksen (suositeltavaa), katso IT-palveluiden ohje).
    • Nyt index.html-sivua ei ole, joten siirtämäsi WWW-sivu löytyy (testaa toimivuus) osoitteesta:
      http://users.jyu.fi/~omatunnus/ope/testi.html

Moodle

Moodle on kurssilla käytettävä oppimisympäristö, joka sisältää erilaisia kommunikointimahdollisuuksia ja oppimisen kannalta tärkeitä kognitiivisia työkaluja. Jyväskylän yliopiston käytössä oleva Moodle-ympäristö löytyy osoitteesta https://moodle.jyu.fi/. (Jos koululle halutaan oppimisympäristö, niin Moodle on edullinen vaihtoehto. Moodle on ns. vapaa ohjelmisto ja sen voi ladata osoitteesta http://moodle.org.)

TIEA361-kurssin vuoden 2016 etusivu Moodlessa
Vuoden 2016 Tietotekniikan opettajan työvälineitä -kurssin etusivu Moodlessa

Kirjautuminen

Tee tämä tehtävä, jos et ole vielä liittynyt kurssin työtilaan Moodlessa.

  1. Avaa toiseen ikkunaan tai välilehteen Jyväskylän yliopiston Moodlen etusivu.
  2. Valitse Tiedekunnat ja sieltä IT-tiedekunta. Seuraavaksi valitse Tietotekniikan laitos ja sen alta Aineenopettajakoulutus. Lopuksi valitse kurssi Opetusteknologia, syksy 2016.
  3. Kirjaudu sisään IT-palveluista saamillasi tunnuksilla (sähköpostitunnukset).
  4. Anna opettajalta saamasi kurssin avain.
  5. Jos et ole aiemmin käynyt Moodlessa, voit joutua täyttämään käyttäjäprofiilin tiedot. Tee tämä huolella, sillä muuten sinut voidaan poistaa Moodle-ympäristöstä.
  6. Nyt sinun pitäisi olla kurssin etusivulla. Tarkastele mitä ympäristöstä löytyy.

Kirjoittaminen Moodlen tekstieditorilla

Kirjoittaminen Moodlen tekstieditorilla

Keskustelualueella ja kirjoitustehtävissä palautus tehdään usein HTML-muodossa (pelkkä tekstikin voi olla mahdollinen). Tekstin editointiin on käytössä kohtuullisen kätevä editorikomponentti. Moodlen tekstieditorilla voi kirjoittaa myös suoraan HTML-koodia.

  1. Valitse kurssimme työtilan etusivulta Demo 1 - Kirjoitustehtävä.
  2. Muokkaa kirjoitustehtävän palautusta.
  3. Tee esimerkkimerkkisivua vastaava tuotos.
    • Otsikoissa kannattaa käyttää valmiita rakenteellisia tyylimerkintöjä (Heading (large), Heading (medium)).
    • Tallenna esimerkkikuva sivulta U-asemallesi (tai kotikoneellesi) johonkin hakemistoon. Kuvia Moodlen HTML-dokumentteihin upotettaessa on olennaista, että kuva löytyy jo jostain WWW-osoitteesta. Siirrä kuva yllä olevien julkaisuohjeiden avulla users.jyu.fi-palvelimelle (W-asemalle). Tarkista, että kuva löytyy siirron jälkeen osoitteesta http://users.jyu.fi/~tunnus/hakemisto/kuvannimi.jpg.

Keskustelu

Yhden keskustelualueen säikeen näkymä

  1. Avaa Pulinabox-keskustelualue.
  2. Lisää uusi keskustelusäie valitsemalla Lisää uusi viesti.
  3. Kirjoita lyhyt viesti vaikkapa tämän viikon jostain uutisaiheesta.
  4. Lisää liitetiedostona jokin kuva koneeltasi:
    • Ellet löydä kuvaa, niin hae jokin kuva WWW:stä (muista tekijänoikeudet!), tallenna se omalle koneelle ja lisää liitteeksi.
    • Isoja kuvia ei kannata lisätä viesteihin, eli kuva kannattaa pienentää sopivaan pikselikokoon ennen sen lisäämistä viestiin.
  5. Lisää vielä halutessasi jokin vastaus muussa säikeessä olevaan viestiin.

Opettajan Moodle

Kokeillaan millainen Moodle on opettajan näkökulmasta.

  1. Siirry kurssisivulta Moodlen etusivulle. Valitse Tietotekniikan laitoksen kurssien alta Testikurssit ja sieltä kurssi Opetusteknologia-kurssin harjoitustyötila.
    • Sinut on lisätty kurssille opettajaksi, joten voit muokata kurssin sisältöä (ellei ole, niin mainitse tästä kurssin opettajalle, niin hän lisää sinut opettajaksi). Koska testikurssi on kaikkien temmellyskenttänä, niin sovitaan siten, että kun joku on lisännyt ensimmäisen aineiston tai aktiviteetin johonkin "laatikkoon" (aihenumerot 1-52), niin toinen kurssilainen ei saa tehdä enää ko. laatikkoon mitään muutoksia, vaan hänen on varattava itselleen tyhjä aihelokero.
  2. Valitse oikeasta yläkulmasta painike Muokkaustila päälle.
  3. Selvitä mitä erilaiset ikonit merkitsevät. Kokeile siirtää yhtä laidassa olevaa komponenttia (onnistuuko, jos useat opettajat muokkaavat yhtäaikaa?). Selvitä mistä saa lisättyä uusia laitakomponentteja.

    Kurssin etusivun muokkausmahdollisuudet

  4. Lisää laatikkoosi aineistoja:
    • Muuta aiheen numeron perään oma nimesi.
    • Lisää joku alaotsikko laatikkoosi (Lisää aktiviteetti tai aineisto -> Ohjeteksti).
    • Lisää linkki jollekin WWW-sivulle (Lisää aktiviteetti tai aineisto -> Verkko-osoite).
    • Lisää linkki johonkin tiedostoon (Lisää aktiviteetti tai aineisto -> Tiedosto).
    • Lisää uusi web-sivu (Lisää aktiviteetti tai aineisto -> Sivu), jossa on tekstiä ja kuva. Tuo kuva koneeltasi Moodleen ja liitä se web-sivuun.

      Kuvan lisääminen Moodle-järjestelmään
      Kuvan tuominen Moodleen ja sen lisääminen sivulle

Kyselylomake Moodle-oppimisympäristössä

Moodlella voi tehdä kyselyjä aktiviteetteja lisäämällä. Kokeile lisätä omaan laatikkoosi (Opetusteknologia-kurssin harjoitustyötilassa) ainakin seuraavia aktiviteettityyppejä muokkaustilassa. Lisääminen onnistuu valitsemalla ensin harjoitustyötilan pääsivulla oikeasta yläkulmasta Muokkaustila päälle ja tämän jälkeen valitsemalla omasta laatikostasi Lisää aktiviteetti tai aineisto -painikkeen takaa haluamasi aktiviteetti:

Näiden käyttöohjeita löydät esimerkiksi Mediamaisterin Moodle-ohjeista.

Aktiviteeteistä kaikkein monipuolisin työkalu kyselyiden tekemisen on Tentti-aktiviteetti, vaikka kyseessä ei olisikaan oikea verkkotentti. Luo uusi tentti ja laita ominaisuudet seuraavan kuvan mukaisiksi. Kuvassa näkyvän lisäksi varmista Moduulien yleiset asetukset -kohdasta, että ryhmiä ei ole käytössä. Asetusten oltua kunnossa klikkaa Tallenna ja näytä -painiketta.

Tentin asetukset

Seuraavassa on selvennetty muutamien asetuskohtien tarkoitusta.

Tee tämän jälkeen seuraavat tehtävät:

  1. Luo aluksi Moodlella omia kysymyksiäsi varten oma kysymyskategoria. Valitse ensin Asetukset-lohkosta Tentin hallinnointi | Kysymyspankki | Kategoriat -valinta. Lisää siellä kategorian nimi (esim. muodossa "EtunimiSukunimi") ja klikkaa Lisää kategoria -painiketta. Luo jatkossa kaikki omat kysymyksesi kyseiseen kategoriaan. Näin kysymyksesi eivät mene sekaisin muiden käyttäjien kanssa.
  2. Palaa takaisin muokkaamaan tenttiä (Asetukset-lohko -> Tentin hallinnointi | Muokkaa tenttiä). Jos et tee tenttiin minkäänlaista vastausten tarkistamista tai arviointia, maksimiarvosanaksi voi asettaa 0. Jos taas arviointi on käytössä, aseta arvosanaksi sopiva arvo (esimerkiksi kysymysten yhteenlasketut pisteet).
  3. Tutustu esimerkiksi seuraaviin Tentti-työkalun käyttöohjeisiin:
    http://docs.lerlin.com/kurssintyotilan-muokkaajan-ohjeita/aktiviteetit/item/19-tentti
    https://docs.moodle.org/27/en/Questions
  4. Kokeile luoda tämän jälkeen tentti, jossa kysytään samoja kysymyksiä suunnilleen samalla tavalla kuin TV:n katselutottumukset -esimerkkilomakkeella.
    • Luo siis kysymyksiä yksi kerrallaan Luo uusi kysymys -painikkeen kautta. Varmista kysymyksiä luodessa, että ne tallentuvat omaan kategoriaasi.
    • Jos et tee tenttiin tarkastusta ja arviointia, joudut hieman soveltamaan kysymysten Arviointi- ja Oletuspisteet-kohtia täyttäessä. Esimerkiksi oletuspisteiksi voit asettaa nollan ja arvioinniksi sekä oikeaksi vastaukseksi jonkun keksityn arvon.
    • Tekstikenttien vastausvaihtoehtoihin voit keksiä mitä tahansa. Käyttökelpoisia kysymystyyppejä Moodlen tarjoamista kysymysvaihtoehdoista ovat ainakin Monivalinta, Lyhyt vastaus ja Essee.
    • Lomakkeen ulkoasu tulee olemaan myös hyvin erilainen, mutta älä välitä tästä.
  5. Esikatsele lopuksi tenttiä ja kokeile täyttää se (Asetukset-lohko -> Tentin hallinnointi | Esikatselu).

Muut aktiviteetit

Kokeile lopuksi lisätä muutama muukin aktiviteetti (esim. keskustelualue tai palaute) omaan laatikkoosi (Opetusteknologia-kurssin harjoitustyötilassa) ja testaa niiden toimintaa. Joidenkin aktiviteettien luonti voi olla hiukan sekavaa ja ohjeet epäselviä, jolloin täytyy vain kokeilla erilaisten valintojen vaikutusta. Tässä lyhyesti esimerkkejä siitä, millaisia aktiviteettimahdollisuuksia JYU:n Moodlessa on asennettuna:

Chat
Moodlen sisällä toimiva reaaliaikainen keskustelualue.
Hot Potatoes -kysely
Hot Potatoes -erillisohjelmalla tehty monivalintakysely, joka voidaan tuoda Moodleen tiedostona.
Journal
Työkalu muistiinpanojen tai esseen tekemiseen. Käytetty myös oppimispäiväkirjan tekemiseen.
Keskustelualue
Synkroninen keskustelu, jossa kurssilaiset voivat aloittaa keskusteluja ja vastata toisten viesteihin. Viesteihin voi lisätä myös liitetiedostoja, joten tämä soveltuu myös tehtävien palautusalueeksi.
Kysely
Määrämuotoinen kysely (vain tietyt vakiovaihtoehdot).
Oppitunti
Oppimateriaalista (esim. teksti) ja monivalintakyselyistä koostuva paketti.
Palaute
Palaute-aktiviteetilla voit tehdä omia kyselyjä. Tarjolla on monivalinta-, kyllä/ei- ja avointen tekstikysymystyyppien lisäksi ohjeteksti väliohjeita varten, sivunvaihto ja sekä taustatietoja. Hyvä vaihtoehto Tentti-työkalulle, jos et tarvitse kysymyksiin automaattista tarkastusta tai arviointia.
Sanasto
Sanoja ja niiden määritelmiä. Sanastoa voidaan täydentää kollaboratiivisesti. Sanasto voidaan kytkeä Moodlessa toimimaan siten, että eripuolilla esiintyvät sanat saavat automaattisesti kytkennän sanastosta löytyvään selitykseen.
SCORM-paketti
Paketoidun verkkoaktiviteetin tuonti Moodleen.
Tehtävä
Tehtävä, jossa opiskelija palauttaa yhden tai useampia tiedostoja omalta koneeltaan. Tehtävä voi olla tiedostojen palauttamisen sijaan tai lisäksi myös suoraan Moodleen kirjoitettava verkkoteksti.
Tentti
Monivalinta-, oikein/väärin- ja avokysymyksistä koostuva tehtävä, joka voidaan arvioida myös automaattisesti. Soveltuu myös tavallisen kyselylomakkeen tekemiseen.
Tietokanta
Työkalu, jolla voidaan luoda tietokantoja.
Työpaja
Erilaisia tehtäviä ja vertaisarviointia hyödyntävä aktiviteetti.
Ulkoinen työkalu
Mahdollistaa vuorovaikutuksen muilla verkkosivuilla olevien aineistojen ja aktiviteettien kanssa.
Valinta
Yhden kysymyksen "kysely". Kyselyssä useita vastausvaihtoehtoja.
Wiki
Yhteisesti editoivat dokumentit. Linkityksien ja uusien dokumenttien luominen on helppoa.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/opetusteknologia/demot/demo1/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2016-10-27 08:39:37
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta