Luentovideoiden katseleminen kotikoneella

Videoita varten tarvitset koneen, joka tukee Windows Media 9:ää, Xvidiä tai H.264:ää.

Windows

Luentovideoiden Windows Media -versioiden (.wmv-tiedostot) katseleminen pitäisi onnistua suoraan, jos käytössäsi on Windows 98/2000/XP/Vista/7 ja Windows Media Player 9-12.

Vanhaa Media Playeria ei ole pakko päivittää uudeksi, vaikkakin se on erittäin suositeltavaa jo pelkästään tietoturvan takia. Saattaa olla myös, että uusista Media Playereistä puuttuu Windows Media 9 Screen codec, jota tarvitaan luentovideoiden katsomiseen. Eri Media Playereilla voi kuitenkin katsoa videoita, kunhan asentaa erilliset codecit:

Mahdolliset ongelmat johtuvat yleensä siitä, että sinulla on vanhempi tai uudempi versio Windows Media Playerista (Media Player 6-8 tai 10-12). Windows Media Player on hyvin helppoa päivittää uusimpaan versioon Microsoft Updaten kautta ja lisätä ylläolevat codecit.

Ongelmat mikroluokissa

Jos saat virheilmoituksen "Windows Media Player cannot play this file. Connect to the Internet or insert the removable media on which the file is located, and then try to play the file again.", niin käy ruksaamassa Media Playeristä päälle valinta "Connect to the Internet (overrides other commands)" valikkopolusta Tools | Options | Player. Tämän valinnan jälkeen sekä WMV- että DivX-videot pyörivät aivan normaalisti.

MP4-videot

MP4-päätteiset videot ovat H.264-enkoodattuja ja MP3-äänellä varustettuja videoita. Näiden katsominen onnistuu varmimmin VLC media playerin avulla kaikissa ympäristöissä (Windows/Mac/Linux).

avi-videot

.avi-päätteiset videot on koodattu xvid-koodekilla tai H.264-koodekilla, joten niiden katseluun pitää asentaa Windows-ympäristössä joku seuraavista:

Mac- ja Linux-ympäristöissä voi käyttää MPlayer- tai VLC media player -ohjelmaa.

Linux

Linux-käyttäjien kannattaa kokeilla luentotaltiontien toimivuutta MPlayerin tai VLC media playerin avulla. Windows Media 9 taltiointien ja verkkovideon pitäisi toimia seuraavilla ohjeilla:

  1. Hae Windows codec-paketti.
  2. Pura paketti ja kopioi tiedostot hakemistoon /usr/local/lib/codec/, josta MPlayer hakee videon purkamiseen tarvittavat kirjastot. Vanhemmissa MPlayereissa oletushakemistona saattaa olla /usr/local/lib/win32/.
  3. Jos videot eivät toimi suoraan, asenna MPlayer uudelleen.
  4. Verkkovideot lähtevät pyörimään valikosta valinnalla Play from URL.... Jos haluat videon pyörivän suoraan selaimesta, niin hae vielä mplayerplug-in ja asenna se. Toinen vaihtoehto on asentaa mozex ja määrätä sillä mms käynnistämään komennon mplayer %r.

Joitain videoita on saatavilla DivX-muodossa, jolloin Linuxiin pitää asentaa DivX-paketti.

Käyttäjien kommentit

Joku vaan ( 2010-03-12 20:24:56 )

Huomaa että H.264 muotoisia tiedostoja voi streamata VLC:llä syöttämällä URL:n kohtaan Media -> Open Network. Videon kelaaminen / hyppäys ei tosin toimi.

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/video/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2011-03-01 11:48:29
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta