Internet

Internetiä voi verrata puhelinverkkoon. Puhelinverkko yhdistää eri puolilla maailmaa sijaitsevia puhelinlaitteita. Jokaisella puhelinverkkoon kytketyllä laitteella on oma puhelinnumero. Mistä tahansa puhelimesta on helppo soittaa toiseen puhelimeen.

Nykyisin, vuonna 1999, Internetissä on IP-osoitteen omaavia tietokoneita noin 60 miljoonaa ja niiden määrä lisääntyy päivittäin. Internetin suosio on lisääntynyt viime vuosina sen palveluiden kautta. Internet käsitetäänkin fyysisenä rakenteena, jonka palvelut mahdollistavat sen monipuolisen käytön. Internetin palveluista tutuimpia ovat varmasti WWW, sähköposti, FTP ja uutisryhmät. Internet ei siis ole mikään yksittäinen palvelu, vaan Internetiin kytketyt koneet voivat tarjota muille verkkoon kytkeytyneille tietokoneille palveluita. Internet on pelkkä tiedonsiirtoa hoitava verkko.

Teknisesti Internet rakentuu pääpiirteissään seuraavasti. Yksittäinen kone on liitetty lähiverkkoon joko verkkokortin, ISDN:n tai modeemin kautta. Lähiverkossa voi olla hyvinkin paljon yksittäisiä tietokoneita, jotka ovat liitetty toisiinsa verkkokaapelilla. Lähiverkko liitetään suurempaan runkoverkkoon, joka vastaavasti voi liittyä entistä suurempaan verkkoon. Loppujen lopuksi verkkojen yhdistämisen tuloksena syntyy valtava tietoliikenneverkko, jota kutsutaan Internetiksi.

Käyttäjien kommentit

jYRKI HAPPO ( 2010-10-12 17:26:33 )

Hei, nyt on vuosi 2010 lopuillaan ja tässä kappaleessa kerrotaan vuoden 1999 tilanne: "Nykyisin, vuonna 1999, Internetissä on IP-osoitteen omaavia tietokoneita noin 60 miljoonaa ja niiden määrä lisääntyy päivittäin". Voisiko päivittää tilastotietoja esim. 3 vuoden välein eikä 11 vuoden?

Antti Ekonoja ( 2010-10-12 17:41:08 )

Tämä sivu on suora käännös painetusta luentomonisteesta, joka on tehty tuolloin 2000-luvun taitteessa. Tuoreemmat tiedot päivitetään luentosivuille, eikä näille luentomonisteiden käännössivuille.

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/internet/index0.html
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2010-10-12 17:41:10
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta