Emolevy

Nykyään kaikissa tietokoneissa on emolevy; piirikortti, jolle on sijoitettu yleensä vähintään itse suoritin, prosessorin ulkoinen välimuisti sekä keskusmuisti ja näppäimistöliitäntä. Usein emolevyllä on myös muita oheislaiteohjaimia kuten sarja- ja rinnakkaisliitännät, näytönohjain, levyke- ja kiintolevyohjaimet sekä hiiriliitäntä. Laajennettavuuden aikaansaamiseksi on emolevyllä tai siihen liitetyllä erillisellä väyläkortilla lisäksi joukko väyläliittimiä eli korttipaikkoja, joihin voidaan koneen valmistuksen yhteydessä tai myöhemmin asentaa väylään liitettäviä laajennuskortteja.

Emolevyn tehtävänä on koko mikrotietokoneen ja sen lisälaitteiden ohjaaminen ja liittäminen toisiinsa. Tieto kulkee lisälaitteilta väyliä pitkin emolevyllä, jossa prosessori käsittelee sen ja suoritetaan muut vaaditut tehtävät. Lisälaitteet liitetään emolevyyn joko väylien kautta tai suoraan emolevyn liittimiin tulevilla kaapeleilla.

Kaikilla emolevyillä on nykyään myös jokin määrä välimuistia. Tämä välimuisti toimii prosessorin sisältämän välimuistin lisäksi varsinaisen muistin ja prosessorin välissä nopeuttaen muistihakuja. Vanhemmissa emolevyissä välimuistin määrää saattoi rajoittaa emolevylle lisättävän varsinaisen keskusmuistin määrää, koska välimuisti ei osannutkaan käsitellä muistia kuin tietyn määrän, esim. 64MB. Tälläisessä tapauksessa yli 64 MB menevä muisti jäi välimuistin ulkopuolelle ja kaikki sieltä tehtävät muistihaut hidastuivat merkittävästi.

Emolevyt pohjautuvat aina johonkin tiettyyn piirisarjaan, joka määrittelee suurimman osan emolevyn ominaisuuksista. Emolevyjen piirisarjoja valmistavat mm. Intel ja SiS.

Emolevy määrää suuren osan tietokoneen ominaisuuksista esim. prosessorin kellotaajuuden. Emolevyn asetuksiin päästään vaikuttamaan joko suoraan emolevyn pinnalla olevilla jumppereilla, dip-kytkimillä tai ohjelmallisesti BIOS-setupin kautta.

Emolevyille on myös standardoitu tietynlaiset mitat ja erilaisten liittimien sijoittelu. Uusimmat emolevyt ovat ns. ATX-tyyppiä, joka vaatii sitä varten suunnitellun kotelon. Vanhemmat koneet (486/Pentium) ovat yleensä AT-tyyppiä, joka tietenkin vaatii hieman erilaisen koteloratkaisun ympärilleen kuin ATX.

Graphic7

Keskiverto uusi emolevy sisältää 1-2 ISA-väylää, 3-5 PCI-väylää, 3-4 paikkaa 168-pinnisille DIMM-kammoille, 2 kpl IDE-ohjaimia, 512-2048 kiloa välimuistia, tavalliset I/O-liitännät (rinnakkaisliitin ja 2 kpl sarjaliittimiä), USB-liitin, levykeasemaohjaimen, näppäimistöliittimen ja prosessorikannan. Joihinkin emolevyihin voi olla myös valmiiksi integroituina näytönohjain ja/tai äänikortti.

I went on site for a system that had no display. I tried another video card, but the system seemed really dead. When I asked the user for more details, she said that someone had put a password on the CMOS, and she wanted to get rid of it. She had read in a PC repair book about using a jumper to clear the CMOS, which is true for some systems. But when she opened the case, she found quite a few jumpers on the motherboard. Undeterred, she began rearranging all of the jumpers (with the system turned on). Hard to say which component fried first. Oh well, time to upgrade anyhow.

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
Copyright © Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>