Äänitetyt luennot WWW:ssä

Tässä dokumentissa käydään vaiheittain läpi kuinka pystyy luentoäänityksensä siirtämään WWW:hen opiskelijoiden kuunneltavaksi.

Tarvittavat ohjelmistot

Välttämättä tarvitaan jokin äänenkäsittelyohjelma tai kaappausohjelma eli esim:

Muita hyödyllisiä ohjelmia

Luennon äänittäminen

Luennon voi äänittää mille tahansa haluamalleen medialle. Hyvälaatuisen äänityksen saa aikaan esim. minidiscille. Jos mahdollista niin äänityksen voi tehdä myös suoraan tietokoneelle samaan tapaan kuin seuraavassa kohdassa kopioidaan minidisc-äänitys tietokoneen ymmärtämään muotoon.

Minidiscille tehtäessä luentoäänitystä on syytä muistaa äänittää monona koska stereoäänityksenä ei tavalliselle minidiscille mahdu kuin 74min. Monona äänitettäessä minidiscille mahtuu yli 140min mikä riittää hyvin tavalliselle kahden tunnin luennolle.

Agoran luentosaleissa on valmiina minidisc-laitteet joihin tarvitsee vain syöttää tyhjä minidisc-levy, painaa Record ja äänityksen aloittaessa Play. Kannattaa kuitenkin aina varmistaa, että minidisc-laitteen sisääntuloksi on valittu analoginen ja muodoksi mono. Edelleen kannattaa varmistaa ennen luennon alkua, että mikrofonin ääni varmasti kulkeutuu minidiscille. Tämä on tarkistaa helppoa painamalla Record ja käynnistämällä mikrofoni. Jos kaikki on kunnossa niin minidisc-laitteessa heiluvat äänipalkit mikrofonia taputtaessa.

Muualla kuin Agoran isoissa luentosaleissa on käytettävä kannettavaa minidisc-nauhuria tai jotain vastaavaa laitetta erillisen mikrofonin kera. Äänityslaitetta EI SAA sijoittaa liian lähelle piirtoheitintä, jonka hurina on yleensä hyvin voimakasta.

Luentoäänityksen siirtäminen tietokoneelle

Luennon muuntaminen WWW:hen sopivaan muotoon.

Luentoäänityksesi on nyt tallennettuna WAV-tiedostomuotoon, joka vie hyvin paljon levytilaa eikä siten sovi käytettäväksi WWW:ssä. Luento pitää muuntaa joko MP3- tai Ogg Vorbis -tiedostomuotoon. MP3 on tällä hetkellä maailman suosituimpia ääniformaatteja. Ogg Vorbis on MP3-tiedostomuodon patentoimaton ja vapaa kilpailija, joka pystyy tiivistämään äänen vielä pienempään tilaan ilman että laatu huononee.

Luentoäänitys voidaan sijoittaa WWW:hen joko yhtenä isona tiedostona (10 megatavua) tai paloiteltuna useampaan hieman pienempään tiedostoon. Yleensä kannattaa suosia useampaa pientä tiedostoa. Luennon paloittelu vaatii kuitenkin hieman lisätyötä.

Luento yhtenä MP3-tiedostona

Luento yhtenä Ogg Vorbis -tiedostona

Luennon paloittelu

Luennon voi jakaa useampaan osaan suoraan Goldwavella mutta nopeammin ja kätevämmin se onnistuu CDWave-ohjelmalla. Jakamalla luento n. 15-20 minuutin osiin saadaan yksittäisen tiedoston koko tarpeeksi pieneksi.

OggDrop

OggDrop on äärimmäisen yksinkertainen ohjelma, joka muuntaa äänitiedostot Ogg Vorbis -muotoon. Oggdropilla on kätevämpää muuntaa useita tiedostoja kerrallaan kuin olisi yksitellen niiden tallentaminen Goldwavella.

Aiheeseen liittyviä hyödyllisiä linkkejä

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/aaniluennot/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2011-03-01 11:48:29
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta