Demo 7 - Linux ja MAC

Käsitellään Linux-järjestelmän ylläpitoa ja ohjelmien asennusta Ubuntun Live-CD:n avulla. Selvitetään millaisia perusohjelmia Linux-ympäristöön on tarjolla (esim. toimisto-ohjelmat, kuvankäsittely ja WWW-selaimet). Tutkitaan millaisia opetuskäyttöön sopivia ohjelmia Linux-jakeluista ja verkosta löytyy. Käsitellään MAC-koneiden käyttöjärjestelmien (versio 10.11 El Capitan) toimintaperiaatteita ja tutkitaan, millaisia ohjelmistoja MAC-ympäristöön löytyy.

Linuxin käyttö

Demossa tutustutaan Ubuntu Linux-jakeluun (http://www.ubuntu.com/). Ubuntu lienee suosituin Linux-jakelu ja myös Windows-käyttäjien on helppo päästä sisälle Ubuntun käyttöön. Ubuntun asennus on helppoa ja melko nopeaa, mutta järjestelmään voi tutustua myös Live-version (ts. sellainen versio mikä toimii suoraan CD- tai DVD-levyltä) avulla, jolloin asennusta ei tarvitse välttämättä tehdä ollenkaan. Demossa tutustumme Ubuntuun (versio 12.04 LTS) juuri Live-version avulla. Jos teet demoa etänä, voit toki tutustua myös Ubuntun uusimpaan versioon.

Ubuntun saa ladattua itselleen osoitteesta: http://www.ubuntu.com/download/desktop. Ladattu tiedosto tulee polttaa CD:lle ja käynnistää tietokone kyseiseltä CD-levyltä, jolloin Ubuntun asennusohjelma käynnistyy. Tämän jälkeen aloitusvalikosta valitaan kieleksi Suomi ja klikataan Kokeile Ubuntua, jolloin Live-CD käynnistyy ja voit alkaa testaamaan käyttöjärjestelmää. Ubuntun lataussivulla on ohjeita ladatun ISO-tiedoston (levykuva) polttamisesta CD:lle. Ubuntun sivuilta löytyy myös ohjeet tietokoneen käynnistämiseen CD-levyltä.

Ubuntun aloitusnäkymä

Agoran mikroluokassa demoa tekevät: Ubuntun käynnistäminen virtuaalikoneessa

Mikroluokassa Ag C331.3 tietokoneita ei pysty tietoturvasyistä käynnistämään CD:ltä, joten käytämme Ubuntua virtuaalikoneen kautta. Alla olevilla ohjeilla saat virtuaalikoneen käyntiin ja pääset testaamaan Ubuntua. Jos teet demoa omalla koneella, voit ohittaa alla olevat ohjeet ja siirtyä suoraan Ubuntun testaukseen.

Linuxin ylläpitotoimet

Linux-ohjelmistot

Sammuta lopuksi järjestelmä näytön oikean yläkulman painikkeella (-> Shut Down). Jos teit demoa mikroluokassa virtuaalikoneessa, niin sammuta lopuksi myös virtuaalikone ja kirjaudu ulos tietokoneelta normaalisti.

Lisätietoja

MACin käyttö

Harjoitellaan MACin käyttöä. Agorassa onnistuu mikroluokan C331.3 iMac-koneilla. Kokeile MACin käyttöä seuraavien kohtien mukaan (jos tulee ongelmia, hae apua järjestelmän omista ohjeista tai Internetistä, esim. http://www.arituhkala.fi/koulutus/mac/).

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/opetusteknologia/demot/demo7/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2016-11-16 11:12:39
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta