Oppimistehtävä 3

WWW-sivujen tuottaminen ja verkkolomakkeet opetuskäytössä

Tehtävän ohjeistus videolla

 • Löytyy toisen luennon videolta alkaen kohdasta 1:05:30.
Ongelmia videon katselussa?

Valitse jompikumpi seuraavista tehtävistä:

Opettajanäkökulma: verkkolomakkeet opetuksessa

Suunnittele valitsemaasi oppiaineeseen liittyen oppimistilanne, jossa käytetään opettajan tuottamaa verkkolomaketta. Pohdi, miten toteuttaisit verkkolomakkeen. Analysoi ensin miten esimerkiksi sisällönhallintajärjestelmä (esim. Plone), verkko-oppimisympäristö (esim. Moodle) ja itse kirjoitettu HTML5 soveltuvat kyseisen lomakkeen toteuttamiseksi. Onnistuuko edes kaikilla?

 1. Toteuta WWW-sivu, jossa on
  • suunnitelma ja kuvaus oppimistilanteesta,
  • tavoitteet oppiaineen ja tietotekniikan kannalta sekä
  • analyysi erilaisten ympäristöjen soveltuvuudesta lomakkeen toteuttamiseksi.
 2. Verkkolomakkeen toteutus verkko-oppimisympäristöllä (esim. Moodlella), sisällönhallintajärjestelmällä (esim. Plonella), erillisellä lomaketyökalulla (esim. Webropolilla tai Google Formsilla) tai suoraan HTML5-kieltä kirjoittaen. Lisää kohdassa 1 tehdylle WWW-sivulle linkki tekemääsi lomakkeeseen.
  • Jos käytät Moodlea, niin lomakkeen voi tehdä Moodlen TIEA361 testikurssi -työtilaan, jonne sinulla on oikeus lisätä uusia sisältöjä. Valitse kyseisestä työtilasta itsellesi yksi lohko, jonne teet lomakkeen. Jos et löydä itseltäsi kyseistä työtilaa, ota yhteyttä kurssin opettajaan.
  • Jos käytät Plonea, niin lomakkeen voi tehdä kurssimme käytössä olevaan Plone-testityötilaan. Olet saanut sähköpostiisi (Korppiin ilmoittamaasi osoitteeseen) ohjeet, miten voit aktivoida tunnuksesi kyseiseen työtilaan. Jos et ole saanut kyseistä aktivointiviestiä, ota yhteyttä kurssin opettajaan. Tila voi myös olla jo valmiiksi käytössäsi syksyn 2016 Opetusteknologia-kurssin jäljiltä.
 3. Siirrä itse tehdyt sivut WWW-palvelimelle ja julkaise tarvittaessa Plone/Moodle-lomake (tai muulla järjestelmällä tehty lomake) kaikkien nähtäväksi. Lisää linkki oppimistehtävän sisältävälle WWW-sivulle Moodlen keskusteluryhmään.

Oppilasnäkökulma: WWW-sivujen tuottaminen

Suunnittele valitsemaasi oppiaineeseen liittyen oppimistilanne, jossa oppilaat tuottavat WWW-sivuja. Oppimistilanteen tietoteknisessä tavoitteessa pitää olla jokin WWW-ympäristön oppimisen kannalta olennainen tavoite (esim. suhteellinen viittaus, sisäkkäiset listat, navigointi, CSS, lomakkeet, multimedian upotus, skaalautuvuus, HTML5:sen uudet ominaisuudet jne.). Pelkkä tekstinkäsittely toisessa muodossa ei siis kelpaa tässä tehtävässä tavoitteeksi.

 1. Toteuta WWW-sivu, jossa on
  • suunnitelma ja kuvaus oppimistilanteesta,
  • tavoitteet oppiaineen ja WWW-ympäristön jonkin osa-alueen oppimisen kannalta sekä
  • tehtävänanto tarvittavine ohjeistuksineen.
 2. Toteuta malliesimerkki WWW-sivusta/-sivustosta, jonka oppilas tai oppilasryhmä voisi tuottaa. Lisää myös kohdassa 1 tehdylle WWW-sivulle linkki tekemääsi malliesimerkkiin.
 3. Siirrä sivut WWW-palvelimelle ja lisää linkki oppimistehtävän sisältävälle WWW-sivulle Moodlen keskusteluryhmään.

Tehtävä on palautettava viimeistään 30.1.2017.

Vinkkejä

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/oppimistehtavat/oppimistehtava3/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2017-01-30 09:21:14
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta