Ilmaisohjelmat ja opetusinfrastruktuuri - Luento 4

Luennon aiheena ovat ilmaisohjelmat ja opetusinfrastruktuuri. Lisäksi esitellään kuudes oppimistehtävä.

Luentotaltiointi

Ongelmia videon katselussa?

Kuudes oppimistehtävä

Tulee palauttaa viimeistään 19.2.2018.

Ilmaisohjelmat opetuskäytössä

Nykypäivänä tietotekniikan ja monien muidenkin oppiaineiden opettajien apuna ovat käyttöjärjestelmien mukana tulevien ohjelmien sekä erillisten maksullisten ohjelmien lisäksi vapaan lähdekoodin ohjelmat sekä muutoin ilmaiseksi saatavat ohjelmat. Erillisiin maksullisiin ohjelmistoihin (ehkäpä Microsoft Office -pakettia lukuun ottamatta) kunnilla on harvemmin varaa, joten ilmaisohjelmistot nousevat tärkeään asemaan. Ne ovat myös oppilaiden kannalta hyvä ratkaisu - kotikoneelle voi halutessaan asentaa samat ohjelmat ilman kustannuksia.

Esitellään seuraavaksi muutamia käyttökelpoisia ilmaisohjelmia. Kaikkein tutuimpia tai tällä sekä Opetusteknologia-kurssilla eteentulevia ilmaisohjelmistoja ei erikseen esitellä. Tästä johtuen alla olevasta listasta ei esim. löydy seuraavia hyvinkin käyttökelpoisia ohjelmia: OpenOffice, LibreOffice, Google Drive, GIMP, Inkscape, CmapTools, Screencast-O-Matic, CamStudio, Google Earth, VLC, Firefox, Audacity, jne.

Listalla ei ole myöskään ohjelmia, joista on saatavilla pelkästään mobiiliversio tai selaimella toimiva versio. Tästä johtuen alla olevalla listalla ei ole myöskään esim. Scratchia, joka soveltuu erinomaisesti perusopetuksen ohjelmoinnin opiskeluun. Tämä ei tarkoita, etteikö esimerkiksi selainsovelluksia kannattaisi hyödyntää opetuksessa. Päinvastoin, ne ovat erinomainen lisä asennettaviin ohjelmiin ja niiden käyttö onkin lisääntynyt koko ajan. Olennaisinta on valita käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva sovellus tarjolla olevista.

Käyttökelpoisia ilmaisia työpöytäohjelmia

Kuudennen oppimistehtävän palautuksia katsellessa opimme todennäköisesti tuntemaan vielä muutamia muitakin käyttökelpoisia ohjelmistoja!

Lisätietoa

Opetusinfrastruktuuri

Mennessään töihin johonkin oppilaitokseen tietotekniikan (tai jonkun muun oppiaineen) opettajan käyttöönsä saama tietotekninen opetusinfrastruktuuri voi vaihdella erittäin paljon. Jäsennetään eri variaatioita seuraavan käsitekartan avulla.

Käsitekartta opetusinfrastruktuurista

Lisätietoa

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/ope/luennot/luento4/
© Antti Ekonoja (antti.j.ekonoja@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
2018-02-12 14:35:13
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta