Käyttöjärjestelmät - Demo 2

Mallivideot

Ongelmia videoiden katselemisessa?

Käyttöjärjestelmän asentaminen - Windows XP

 1. Käynnistä kone ja tarkista BIOSista käynnistysjärjestys. BIOSiin pääset painamalle Delete-näppäintä käynnistyksen alussa.
 2. Käynnistysjärjestyksen löydät ikkunan yläreunan Boot-valikosta. Käynnistysjärjestys (engl. Boot sequence) valitaan yleensä seuraavasti:
  • Valitaan BIOSista CD-ROM-asemalta käynnistäminen. Tämä tehdään valitsemalla kohtiin Removable Disk ja IDE Hard Drive valinta Disabled eli poissa käytöstä. Tällöin kolmas vaihtoehto eli CD-ROM-asema tulee käyttöön.
  • Kun käyttöjärjestelmä on asennettuna, niin loogisin valinta on käynnistää kiintolevyltä. IDE Hard Drive-kohtaan valinta kiintolevyn tuotenimike ja Removable Disk-kohtaan valinta Disabled (jolloin käynnistys ei tapahdu levykkeeltä).
  • Liikkuminen BIOS:issa tapahtuu käyttäen näppäimistön nuolinäppäimiä. Valinnat tehdään Enter-napin painalluksilla.
 3. Käynnistysjärjestyksen määrittämisen jälkeen poistu BIOS Setup -ohjelmasta Exit-valikosta ja tallenna tekemäsi muutokset valitsemalla Exit saving changes.
 4. Paina jotain näppäintä, kun ruutuun tulee teksti "Boot from ATAPI CD-ROM: Press any key to boot from CD." Asennuksen pitäisi alkaa CD:ltä. Ohjelma lataa aluksi asennus- ja laitetiedostoja. Asennus alkaa Enter-näppäintä painamalla.
 5. Seuraavaksi on vuorossa lisenssiehtojen hyväksyminen. Hyväksyminen onnistuu F8-näppäimellä. Tässä yhteydessä ei ehditä perehtymään ehtoihin tarkemmin, mutta lisenssiehtoihin kannattaa syventyä ennen ohjelman asentamista, koska niissä kerrotaan kaikki käyttäjän oikeudet ohjelmaan. Esimerkiksi ohjelman varmuuskopioinnista on yleensä maininta ohjelman lisenssiehdoissa.
 6. Asennusohjelma löytää edellisen ryhmän jäljiltä asennetun Windowsin ja kysyy halutaanko korjata edellinen asennus ( R ) vai asentaa koko käyttöjärjestelmä uudelleen tyhjälle pohjalle ( ESC ). Valitsemme jälkimmäisen vaihtoehdon painamalla ESC-näppäintä.
 7. Tämän jälkeen tulee vastaan kiintolevyn osiointi ja alustaminen. Asennuksen voisi tehdä valmiiksi osioidulle ja alustetulle levylle, mutta nyt poistamme harjoituksen vuoksi osiojaon ja luomme uudet osiot. Osioinnissa on seuraavanlat vaihtoehdot:
  • Enter - alusta kyseinen osio ja asenna Windows siihen
  • C - luo uusi osio.
  • D - poista valittu osio.
 8. Valitse valmis osio ja paina D. Asennus tunnistaa, että osiolla on käyttöjärjestelmä ja varmistaa halutaanko jatkaa. Paina Enteriä. Windows haluaa vielä varmistaa, että todella haluat tuhota kaikki tiedot. Paina L.
 9. Luo kaksi osiota C-näppäintä painamalla. Luo ensimmäinen osio käyttöjärjestelmää ja sen oheisajureita varten. Varaa tälle riittävästi tilaa, esim. 10 Gt (10240 Mb). Kirjoita megatavumäärä ja paina Enteriä. Luo samoin toinen osio ohjelmistoja varten ja käytä tähän lopputila.
 10. Valitse ensimmäinen osio ja paina enteriä. Seuraavaksi tiedustellaan mihin tiedostojärjestelmään käyttöjärjestelmäosio halutaan alustaa. Vaihtoehtoina ovat:
  • Format -- NTFS (Quick) - pika-alustus NTFS-tiedostojärjestelmään (vain jos alustettu ennemmin, yhteensopiva NT:n ja Win2000 kanssa)
  • Format -- FAT32 (Quick) - pika-alustus FAT32-tiedostojärjestelmään (vain jos alustettu ennemmin, yhteensopiva Linuxin ja vanhojen Windowsien kanssa)
  • Format -- NTFS - alustus NTFS-tiedostojärjestelmään (yhteensopiva NT:n ja Win2000 kanssa)
  • Format -- FAT32 - alustus FAT32-tiedostojärjestelmään (yhteensopiva Linuxin ja vanhojen Windowsien kanssa)
  Valitse Format -- NTFS (Quick) Enter-näppäimen painalluksella. Tavallisesti kannattaa tehdä kunnon alustus eli ei pikatyhjennystä, kuten nyt tehdään ajan säästämiseksi.
 11. Asennus valmistelee tiedostojen kopiointia. Vaihe kestää noin 5-15 minuuttia, joten voit odotellessa etsiä paremman "asennusasennon". :)
 12. Tiedostojen kopioinnin jälkeen asennusohjelma käynnistää koneen uudelleen.
 13. Uudelleenkäynnistymisen jälkeen kannattaa käydä BIOSissa vaihtamassa boottijärjestys normaaliksi eli ensisijaiseksi boottiasemaksi kovalevy. Kovalevyltä käynnistymisen jälkeen näkyville tulee XP:n graafinen asennusohjelma. Asennusohjelman vaiheita voit seurata lukemalla asennusohjelman kehuja XP:n erinomaisuudesta. Asennukseen ei tarvitse puuttua ennen maa- ja kieliasetusten määrittämistä (kestää noin 5-15 minuuttia).
 14. Asennusohjelma haluaa käyttäjän määrittelevän koneen maa- ja kieliasetukset kuntoon. Ota käyttöön suomalaiset järjestelmän maa-asetukset (päivämäärät yms.) ja valitse sijainniksi Suomi Customize-painikkeen alta löytyvillä valinnoilla. Valitse Regional Options -välilehdeltä kieleksi Finnish ja maaksi Finland. Nämä vaikuttavat mm. siihen miten valuutat, numerot ja kellonajat esitetään. Languages-välilehdeltä Details-painikkeen alta löytyy näppäimistökartan valinnat. Installed services -ikkunasta etsi painike Add ja vaihtoehto Finnish. Valitse nyt ylhäältä alasvetovalikosta oletusnäppäimistöksi Finnish. Napsauta Apply ja OK. Katsasta vielä Advanced-välilehti ja valitse siellä olevaan alasvetovalikkoon valinta Finnish. Lopuksi OK ja Next.
 15. Seuraavaksi asennusohjelma kerää käyttäjäinformaatiota. Anna nimeksi Tietotekniikan laitos ja organisaatioksi Jyväskylän yliopisto.
 16. Anna seuraavaksi on vuorossa tuotetunnusnumero (engl. Product Key). Demojen tapauksessa tuotetunnusnumero löytyy CD-levyn kannesta, mutta yleensä se löytyy asennusrompun mukana tulevasta lisenssitodistuksessa.
 17. Muuta koneen nimeksi RUUVARI ja aseta ylläpitäjän (Administrator) salasanaksi hyvä salasana. Huomaa salasanan keksimisessa seuraavat asiat:
  • Riittävän vaikea!
  • Kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä!
  • Ei saa olla arvattavissa!
  Aseta demokoneen ylläpitäjän salasanaksi seuraava: op#As!eK
 18. Määrittele salasanojen kysymisen jälkeen koneen päivämäärän, ajan ja aikavyöhykkeen asetuksen kuntoon. Suomi on aikavyöhykkeessä GMT +2, valinnoista pitäisi löytyä myös kohta Helsinki. Ajat näkyvät AM/PM-merkinnöillä eli 12 tuntisella kellolla, mutta tätä voi vielä muuttaa kunhan saamme asennuksen valmiiksi. Paina lopuksi Next, jolloin tiedostojen kopiointivaihe alkaa. Käyttöjärjestelmän varsinaisessa asentamisessa kestää huomattavan kauan (n. 30 min), joten sitä odotellessa voit jo valmiiksi lukea eteenpäin ja katsoa mitä asennusvaiheita ja tehtäviä on tulossa seuraavaksi.
 19. Tietyissä Windows XP -versioissa määrättäisiin vielä verkkoasetukset käsin ennen kuin tiedostojen kopiointi alkaisi. Verkkoasetusten laittaminen tapahtuisi seuraavalla tavalla (meidän nyt asentamassa versiossa verkkoasetukset tulevat automaattisesti, joten tätä kohtaa ei siis tarvitse tehdä). Ensin valittaisiin Custom Settings-vaihtoehto ja painettaisiin Next-näppäintä. Tulevasta verkkoasetusikkunasta voitaisiin lisätä ja poistaa verkkokortteja ja verkkoprotokollia. Seuraavaksi valittaisiin Next. Seuraavaksi määriteltäisiin koneen työryhmä. Jos kone on jossain isommassa aliverkossa (esim. jyu.fi), niin sen voisi määritellä valitsemalla Yes ja kirjoittamalla kyseisen aliverkon nimen. Next-painiketta painamalla päästäisiin tiedostojen kopiointivaiheeseen, joten lopuksi valittaisiin se.
 20. Asennuksen loppuvaiheessa asennusohjelma käynnistää koneen uudelleen, jonka jälkeen alkaa asennuksen viimeistely.
 21. Uudelleen käynnistyksen jälkeen näkyville tulee kehuja käyttöjärjestelmän oivasta valinnasta. Kehuista pääsee eteenpäin Next-painikkeella.
 22. Kone saattaa tässä välissä selvittää miten kone kytkeytyy internetiin. Vaihtoehtoina on modeemi (myös ADSL) tai paikallisverkko (LAN). Yliopiston verkossa valittaisiin luonnollisesti LAN. Tämän jälkeen mahdollisesti kysytään muutamia verkkoasetuksia, jotka löytyy internetyhteyden tarjoajan antamista tiedoista. Useimmiten automaattisesti haettavat asetukset toimivat.
 23. Seuraavassa vaiheessa voidaan koneeseen määritellä eri käyttäjiä. Määrittele koneeseen yksi tai useampi käyttäjä ja jatka Next-painikkeella. Käyttäjien määrittelyn ideana on mahdollistaa käyttäjäkohtaisten asetusten määrittely koneelle.
 24. Asennuksen ollessa valmis tulee näkyville sisäänkirjattavan käyttäjän valinta. Mene sisään XP:hen jonakin käyttäjänä ja tutki miten se eroaa käyttämistäsi Windows-versioista.
 25. Windows pitäisi vielä aktivoida 30 päivän kuluessa, jolla sen aitous varmistetaan. Jos aktivointia ei tehdä, Windows lopettaisi toimimasta 30 päivän päästä. Aktivoinnin voi tehdä helposti internetin kautta, mutta emme kuitenkaan nyt tee sitä, koska meillä ei ole verkkoyhteyttä.
 26. Aktivoinnin lisäksi kannattaisi hakea nopeasti kaikki käyttöjärjestelmään tulleet päivitykset Microsoft Update -palvelun kautta. Lisäksi voi olla tarpeen asentaa ajureita ja ohjelmia.

Windows XP:n optimointi

Seuraavilla toimenpiteillä voidaan nopeuttaa koneen toimintaa ja vapauttaa muistia:

 1. Kirjaudu Windowsiin Administrator-tunnuksella.
 2. Tarkista mikä on resurssien tilanne tällä hetkellä. Napauta CTRL + ALT + DEL ja tutki Performance-välilehteä.
 3. Poista taustakuva (työpöytää oikealla hiiren napilla ja Properties). Tutki Themes ja Desktop -välilehtiä.
 4. Muuta XP:n näyttötila näytölle sopivaksi Settings-välilehdeltä. Tutki Advanced | Adapter -valinnan alla olevaa List All Modes -kohtaa.
 5. Avaa Windows Explorer. Muuta Exprorerin toimintaa siten, että se näyttää kaikki piilotiedostot. Valinnat löytyvät Tools | Folder Options -valinnan alta.
 6. Siirrä My Documents -hakemisto jonnekkin muualle kuin oletuksena olevaan Documents and Settings -hakemistoon.
 7. Tarkista seuraavat asiat Control Panel | Performance and Maintenance | System -valinnan takaa:
  • Kasvata virtuaalimuistin kokoa gigatavuun ja määrää se vakiokokoiseksi. Virtuaalimuistiasetukset löytyvät Advanced | Performance | Advanced -valinnan alta. Täältä voisit myös siirtää virtuaalimuistin toiselle asemalle. Kaikista nopeimmin virtuaalimuisti toimisi, jos se voitaisiin siirtää kokonaan omalle osiolleen. Vrt. myöhemmin demoissa tehtävä Linuxin asennus ja Linuxin swap-partitio.
  • Varmista, että XP:n toiminta on optimoitu mahdollisimman tehokkaaksi Visual effects -dialogissa.
  • Poista käytöstä Remote Assistance ja Remote Desktop.

Rekisterieditori

Poistetaan joitain ihmisiä ärsyttävät puhekuplaohjeistukset Windows XP:n oikeasta alakulmasta muuttamalla käyttöjärjestelmän tietoja rekisteristä.

 1. Valitse Start | Run, kirjoita regedit ja paina enteriä.
 2. Valitse valikosta Edit | Find ja etsi sanaa EnableBalloonTips.
 3. Valitse löydetylle tiedolle Edit | Modify ja muuta arvo nollaksi. Paina OK. Voit sulkea rekisterieditorin, seuraavan käynnistyksen jälkeen XP ei näytä puhekuplia.
 4. Ellei tietoa EnableBalloonTips löydy, niin valitse rekisteripuusta avain HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced ja luo sinne uusi tieto EnableBalloonTips arvolla nolla (Edit | New | DWORD Value).

Palvelut

Poistetaan ylimääräiset ohjelmat pyörimästä Windows XP:n taustalta. Tarpeettomien palveluiden poistamisella saadaan vapautettua huomattavasti muistia (myös prosessoritehoa jää enemmän ja kovalevyn rouskutus pitäisi vähentyä).

Valitse Start | Control Panel | Performance and Maintenance | Administrative Tools | Services. Tarvitset ylläpitäjän (Administrator) oikeudet palveluiden poistamiseen. Katso oikeassa laidassa olevien palveluiden listaa ja vertaa sitä alla olevaan. Jos Startup Type on erilainen kuin listassa, niin valitse se hiiren oikealla napilla, napauta kohtaa Properties ja muuta kohta Startup Type vastaamaan listan vastaavaa kohtaa. Automatic- vaihtoehto käynnistää palvelun aina koneen käynnistymisen yhteydessä, Manual vain palvelua tarvittaessa ja Disabled poistaa palvelun kokonaan toiminnasta. Valitse seuraaville palveluille vaihtoehto Disabled, niin säästät huomattavasti muistia:

Lisää tietoja palveluiden merkityksestä artikkelissa BlackViper: Windows XP Service Configuration.

Lisäksi kannattaa tutkia msconfigilla mitä ohjelmia Windows käynnistää taustalle käynnistyessään.

Käynnistä kone uudelleen ja tutki kuinka paljon resursseja on vapaana.

Computer Management

Tutkitaan koneen laitteita esimerkiksi mahdollista Linux-asennusta varten.

Linuxin asennus työpöytäkäyttöön

 1. Määrää BIOSista kone käynnistymään CD-asemalta.
 2. Valitse koneen käynnistyttyä CD:ltä enterillä Start or install Ubuntu. Nyt käynnistyy Ubuntu-käyttöjärjestelmän live-versio (ts. sellainen versio mikä toimii suoraan CD-levyltä).
 3. Asennetaan seuraavaksi itse käyttöjärjestelmä. Tuplanapauta Install-kuvaketta.
 4. Valitse kieleksi Suomi, aikavyöhykkeen määrääväksi kaupungiksi Helsinki ja aseta kellonaika kuntoon, ellei se jo ole valmiina.
 5. Valitse näppäimistökartaksi Finland - Finland. Tämä ratkaisee mitä kirjaimia näppäimen painallukset tuottavat.
 6. Anna nimesi, käyttäjätunnus ja keksi jokin salasana. Asennuksessa lisätyllä käyttäjällä on Ubuntussa oikeus tehdä ylläpitotoimia. Anna nimeksi tässä demossa Tietotekniikan laitos, käyttäjätunnukseksi yllapitaja ja salasanaksi kissa13.
 7. Valitse levyntilan osioinnissa Muokkaa itse osiotaulua:
  • Luo uusi 10 Gb:n kokoinen ext3-tyyppinen osio käyttöjärjestelmälle, ohjelmille ja tiedostoille.
  • Luo uusi 1 Gb:n kokoinen linux-swap-tyyppinen osio virtuaalimuistia varten.
  • Lopun jäljellä olevan tilan voit jättää osioimatta. Sen voisi vaikka säästää toista käyttöjärjestelmää varten.
  • Jos samalla koneella olisi Windows-käyttöjärjestelmä, niin osioinnissa olisi oltava hyvin varovainen, ettei Windows-osio tuhoudu. Jos Windowsia ja Linuxia haluaa käyttää rinnakkain, niin ensin on hyvä tehdä osiointi (ntfs, ext3 ja linux-swap-osiot), sitten asentaa Windows ntfs-osiolle ja lopuksi vasta Linux ext3-osiolle.
 8. Toteuta toimenpiteet ja sulje osiointisovellus. Määrää Unix-tiedostojärjestelmän juurihakemisto ext3-osiolle ja swap sivutusosiolle.
 9. GRUB eli boottimanageri asennetaan pääosiolle. Boottimanagerin avulla voidaan valita miten tai mikä käyttöjärjestelmä käynnistetään tietokoneen käynnistyksen yhteydessä. Hyväksy valinnat ja aloita asennus. Uudelleenkäynnistä asennuksen jälkeen.
 10. Kirjaudu sisään uudelleen käynnistyksen jälkeen ja tutki miltä Ubuntu näyttää.

Ylläpitotoimet

Netistä löydettävän ohjelman asennus

 1. Ensisijaisesti kannattaa kokeilla löytyykö ohjelmaa valmiina Ubuntu-pakettivarastoista.
 2. Toiseksi kannattaa yrittää etsiä .deb-päätteisiä ladattavia paketteja. Tällaisen voi ladata omaan kotihakemistoon. Avaamalla tämän paketin Ubuntu käynnistää debian-pakettimanagerin, joka tekee automaattisesti asennukset.
 3. Lopuksi linux-paketti voi olla pakattuna tar.gz, tar.bz2 tai muuhun vastaavaan tiedostopakettimuotoon. Tällaisen avaaminen Ubuntussa käynnistää paketinpuruohjelman, joka purkaa asennustiedostot johonkin hakemistoon. Tämän jälkeen on mentävä tiedostoselaimella kyseiseen hakemistoon ja katsottava pitääkö sieltä ajaa jokin asennusohjelma vai käynnistyykö ohjelma suoraan jollain komennolla.

Avaa Firefox-selain ja kokeile käydä hakemassa sillä Mozilla Thunderbird -sähköpostiohjelma. Tallenna Linuxille sopiva paketti työpöydällesi ja pura paketti kotihakemistoosi. Laita valinta Näytä kohdekansio purkamisen jälkeen päälle ja navigoi purkamisen jälkeen thunderbird-hakemistoon. Mistä tiedostosta ohjelma käynnistyy?

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/laitteistot/demot/demo2/
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2007-05-16 11:47:35
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto