Harjoitustyö - Tietokone ja tietoverkot työvälineenä

Kurssi suoritetaan harjoitustyöllä, joka on kuvattu tällä sivulla.

Harjoitustyö on sama asia kuin tentti

Kurssin arvosana määräytyy harjoitustyön perusteella. Harjoitustyö on käytännössä sama asia kuin tentti.

Harjoitustyön pedagogisena ideana on se, että sinä sovellat niitä tietoja ja taitoja joita olet viimeistään demoharjoituksissa hankkinut. Näin ollen esimerkiksi tekstinkäsittelytehtävässä ja sen otsikoissa sinun pitää päättää mitä asiaa käytetään missäkin (mm. otsikoinnin suhteen). Harjoitustyön tehtäviä varten tällä sivulla on yleiset kaikkia koskevat vaatimukset. Lisäksi tilatessasi työn saat henkilökohtaiset vaatimukset työhösi. Nämä ovat reunaehdot jonka mukaan toteutat työsi tehtävät. Muilta osin sinun on sovellettava demoissa opittuja asioita ja itse päätettävä miten on järkevintä toteuttaa mikin asia demoharjoituksissa ja luennoissa opitun pohjalta.

Harjoitustyön tilaaminen

Harjoitustyö on tilattava ja aloitettava mieluiten syys-lokakuun vaihteessa. Viimeinen mahdollisuus tilata työ syksyn 2017 kurssin puitteissa on keskiviikkona 25.10 jonka jälkeen harjoitustyön syksyn 2017 tilaamispalvelu suljetaan. Jokainen tilaa henkilökohtaisen harjoitustyöaiheensa harjoitustyökoneelta. Omia aiheita tai materiaalia ei voi käyttää.

Harjoitustyö tilataan antamalla harjoitustyökoneelle tekijän nimi ja sähköpostiosoite.

Harjoitustyökone antaa henkilökohtaisen harjoitustyöhön liittyvän materiaalin zip-paketissa ja linkkeinä WWW-sivuille. Materiaalista löytyvät ainakin seuraavat asiat:

Kopioi talteen harjoitustyökoneen antama zip-paketti. Jos hukkaat paketin, niin voit tilata työn harjoitustyökoneelta uudelleen ja saat saman paketin.

Harjoitustyökone lähettää myös viestin sähköpostiosoitteeseesi. Säilytä saamasi viesti, koska tarvitset sitä työtä palauttaessasi. Jos et saa harjoitustyökoneelta sähköpostiviestiä, niin varmista, että viesti ei ole eksynyt roskapostin joukkoon. Jos viestiä ei löydy, niin tilaa uusi harjoitustyöaihe ja varmista, että kirjoitat sähköpostiosoitteesi oikein.

Aikataulu

Harjoitustyön tekemiseen on aikaa 45 päivää lukien harjoitustyöaiheen tilauspäivästä. Myöhästyneiden töiden arvosanaa alennetaan. Näet virallisen henkilökohtaisen takarajasi sähköpostiviestistä jonka sait tilattuasi työn. Huomaa myös, että syksyllä tilattuja töitä voi palauttaa vain 12.12 mennessä ja syksyn opettajat eivät tarkasta tämän jälkeen palautettuja töitä, koska heidän työt tämän kurssin opettajina loppuvat yliopiston joululomaan ja ennen joululomaa on kaikki ajoissa palautetut työt tarkastettava.

Liian paljon myöhästyneitä töitä ei enää oteta vastaan vaan on tilattava uusi aihe ja tehtävä uusi työ.

Harjoitustyön sisältö

Kurssin suorittaminen (2 op) edellyttää seuraavien osien tekemistä:

Tekstinkäsittely

Tekstinkäsittelytehtävässä täytyy toteuttaa siististi ja järkevästi tekstinkäsittelydokumentti, jossa käytetään harjoitustyökoneelta saatua valmista tekstiä. Työssä on toteutettava seuraavat vaatimukset:

Tekstinkäsittelytehtävän voi toteuttaa haluamallaan tekstinkäsittelyohjelmalla. Tarkistettavaksi kelpaavat kuitenkin vain seuraavat tiedostomuodot:

Vanhat .doc-tiedostot eivät kelpaa!

Esitysgrafiikka

Tee saamasi tekstin (eli saman tekstin mitä käytit tekstinkäsittelytehtävässä) pohjalta siisti ja kompakti esitysgrafiikkaesitys. Lyhennä ja tiivistä tekstiä tarpeen mukaan.

Esitysgrafiikkatehtävän voi toteuttaa haluamallaan ohjelmalla. Tarkistettavaksi kelpaavat kuitenkin vain seuraavat tiedostomuodot:

Vanhat .ppt-tiedostot eivät kelpaa!

WWW-sivu

Luo siisti WWW-sivu (vain yksi sivu), jossa käytät (samaa kuin tekstinkäsittelyyn) saamasi tekstiä ja toteutat seuraavat asiat:

Taulukkolaskenta

Uuden it-tiedekunnan vahvistaman opetussuunnitelman (2017-2020) mukaan kaikki tekevät taulukkolaskennan tehtävän uudessa 2 op:n kurssissa.

Taulukkolaskentatehtävän voi toteuttaa haluamallaan taulukkolaskentahjelmalla. Tarkistettavaksi kelpaavat kuitenkin vain seuraavat tiedostomuodot:

Pakkaa taulukkolaskentatiedostosi samaan zip-pakettiin muiden harjoitustyösi osien kanssa.

Yleiset tehtävät

Harjoitustyöhön kuuluvat myös seuraavat tehtävät. Kukin seuraavista tehtävistä vaikuttaa puolen numeron (0.5) verran arvosanaasi. Jokainen puuttuva tai liian vajaasti tehty tehtävä laskee arvosanaasi puoli numeroa.

Harjoitustyön tarkastaminen ja palauttaminen

Voit tarkastaa harjoitustyösi tärkeimmät osat tarkastuskoneella.

Ajantasaiset kaikkia opiskelijoita koskevat harjoitustyöohjeet ja vaatimukset löytyvät aina tältä sivulta: http://appro.mit.jyu.fi/itkp101/harkka/. Tämä sama dokumentti liitetään myös harjoitustyökoneen antamaan materiaalipakettiin mutta koska ohjeisiin ja vaatimuksiin tulee aina tarkennuksia niin ne on aina syytä tarkistaa edellämainitusta osoitteesta.

Harjoitustyön arvostelu

Ohjevideo harjoitustyön aloittamiseen

Syksyn 2017 kurssille tehty harjoitustyön aloituksen ohjevideo (mp4 noin 35 min.), joka sisältää myös työn aloittamisen tekstinkäsittelyn tiimoilta. Jos tallennat harjoitustyönosia C-levylle (kovalevy/SSD) kuten videossa tehtiin lopussa, muista kopioida ne turvallisempaan paikkaan mahdollisimman pian. Mahdolliset hukatut tiedostot ovat kurssilaisen vastuulla.

FAQ

Jos sinulla on työhösi liittyen ongelmia niin tarkista olisiko ongelmaasi vinkkejä yleisimmin kysytyissä kysymyksissä eli FAQ:ssa.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi Lisää kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/itkp101/harkka/
© Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
2017-12-07
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta