Esimerkkiarvio Internetixin pääsivusta

Tässä on lueteltu lyhyesti joukko piirteitä, jotka voivat aiheuttaa esteellisyyksiä Internetixin pääsivulla. Kohdat eivät ole missään erityisessä järjestyksessä

 1. Fonttikoko on pieni, eikä se suurene, vaikka käytetään IE:n koonmuutospainiketta.
 2. Fontti on muutenkin vaikealukuinen, varsinkin vasemmalla navigointipalkissa, jossa teksti on harmaa.
 3. Ei ole selvää, mitkä tekstit tai kuvat ovat linkkejä.
 4. "MIKÄ INTERNETIX CAMPUS ON?" sisältää kovin käsitteellisen kuvauksen, jossa on vaikeita sanoja. Mikä se oikeasti on?
 5. Tekstiselaimella katsottaessa vasta toinen ruudullinen kertoo mitään siitä, mikä Internetix on.
 6. Paljon käsittämättömiä sanoja ja lyhenteitä kuten "Xsite", "IRC" ja "Multiverse".
 7. Sivu pelottaa, koska siellä on kohdat "Hinnasto", "Kirjaudu sisään" ja kahdessa kohdassa "Rekisteröidy".
 8. Sivu ei mahdu selainikkunaan ilman vaakavieritystä. Pystysuunnassa se ei mahdu edes koko kuvaruudun kokoiseen ikkunaan.
 9. Jos sivun yrittää tulostaa, leikkautuu oikealta iso osa sisällöstä pois.
 10. Sivulla on hämmentävän paljon erilaisia asioita. Toisaalta pysty- ja vaakasuorat pisteviivat auttavat jäsentämään sivua, mutta vain osittain. Ne näyttävät jakavan sivun alueisiin, mutta alueen sisällä voi olla olennaisesti erilaisia osia. Sivun perusosiksi voidaan hahmottaa seuraavat:
  1. internetix-logo vasemmassa yläkulmassa
  2. yläreunassa oleva kuva, joka näyttää viipaleelta jostain isommasta kuvasta ja on merkitykseltään epäselvä
  3. vasemmalla logon alla oleva navigointivalikko, joka sisäisesti jakautuu otsikoituihin osiin mutta hahmottuu omaksi kokonaisuudekseen (kenties linkkiä "Tekstiversio" lukuun ottamatta)
  4. kuva, jossa on teksti Xsite, ja sen alla oleva lyhyt tekstikappale, jotka hahmottuvat yhteenkuuluviksi vain Xsite-sanan perusteella
  5. Äänestä-otsikko ja sen alla oleva teksti, lomake ja kuva, jotka vasta päättelyn kautta jäsentyvät yhteen kuuluviksi (ei siis esimerkiksi niitä yhdistävän reunaviivan tai taustavärin perusteella)
  6. Otsikko MIKÄ INTERNETIX CAMPUS ON ja sen alla oleva teksti. Otsikon asu antaa olettaa, että se on otsikko koko palstalle, mutta asiallisesti näin ei ole, vaan se on otsikko vain sitä seuraavalle kappaleelle.
  7. Otsikko "Muutos Internetix-Campuksen palveluihin" ja sen alla oleva teksti ja linkki.
  8. Otavan Opistoon liittyvä teksti ja kuva. Ne näyttävät olevan edellä mainitun otsikon alla. Lisäksi niiden yllä olevan linkin "Lue lisä..." voisi senkin hahmottaa seuraavan tekstin otsikoksi!
  9. Oikealla oleva navigointivalikko, joka sisäisesti jakautuu osiin. Se erottuu selvästi omaksi kokonaisuudekseen, mutta visuaalisesti (ja muutenkin) epäselväksi jää sen suhde vasemmalla olevaan valikkoon, jonka esitystyyli on aivan samanlainen.
  10. alhaalla olevat elementit, joiden asettelu viittaa siihen, että ne kuuluisivat yhteen, mutta pohdinnan jälkeen ehkä selviää, että kyseessä on koristekuvio, Etusivu-sana ja pieni lomake, jotka eivät liity toisiinsa.