Hoax

Hoaxit ovat sähköpostitse tulevia huhuja tai huijausvaroituksia, joissa käyttäjälle uskotellaan asioita, jotka eivät ole totta. Huijausten perusideana on levitä mahdollisimman laajalla ihmisten hyväuskoisuuden kustannuksella. Ihmiset yleensä luulevatkin tekevänsä palveluksen toiselle lähettämällä hänelle varoituksen, mutta todellisuudessa huhujen lähettäminen ainoastaan ruuhkauttaa sähköpostipalvelimia. Yleensä erilaisia virusvaroituksia tai vastaavia lähettävät eteenpäin ainoastaan järjestelmien ylläpitäjät eivätkä järjestelmän käyttäjät. Järjestelmän käyttäjien kannattaa lähettää saamansa virusvaroitus järjestelmän ylläpitäjälle tai mikrotukihenkilölle.

Hoaxin tunnistaa helpoiten sähköpostiviestin ketjukirjemäisyydestä ja viestissä pyydetäänkin lähettämään viestiä mahdollisimman monelle. Tyypillisimmin hoax sisältää varoituksen tietokoneviruksesta tai siinä pyydetään pelastamaan jonkun henki, kuten esimerkiksi "Save Little Girl" -ketjukirje.

Hoaxit ovat siis vain sähköpostia, joten ne eivät tartu tietokoneeseen. Jokainen voi kuitenkin estää hoaxin leviämisen siten, ettei lähetä sitä eteenpäin. Aina kuitenkin riittää ihmisiä, jotka eivät tiedä asiasta, joten hoaxin lähettäjiä kannattaa valistaa asiasta asiallisesti.

Seuraavassa on esimerkkinä suomenkielinen virushuijausvaroitus "Please help this poor dog", vaikkakin suurin osa hoaxeista on englanninkielisiä. Esimerkkivaroitus on lainattu F-Securen hoax-tietokannasta, joka löytyy seuraavasta osoitteesta: <URL: http://www.f-secure.com/virus-info/hoax/>.

  Sain tälläsen yhdeltä intternettigurulta!

  Viime yönä on löydetty virus.

  JOS OTAT VASTAAN TIEDOSTON joko englanniksi tai espanjaksi ja sen nimi
  on "Please help this
  poor dog and win a vacation" äLä MISSääN NIMESSä AVAA!!
  Tämä tieto on peräisin Microsoftin kotisivuilta eilen. Se pistää
  kuulemma kovalevyn uusiksi.

  Laita eteenpäin jos tiedät netin käyttäjiä.

Seuraavista osoitteista löytyy lisää tietoa erilaisia Hoaxeista:

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/virus/index7.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2003-09-23 15:25:33
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto