Oletuskirjasimen tyypin ja koon määrääminen

Selaimessa valmiina olevaan tekstin kokoon tai käytettyyn kirjasimeen ei tarvitse tyytyä vaan kaikissa graafisissa selaimissa voi määrätä käytetyn oletuskoon ja -kirjasimen.

Yleensä www-sivujen tekijät määrittävät sivuilleen mieleisensä kirjasimen. Kaikilla ei kuitenkaan ole kaikkia mahdollisia kirjasimia jolloin joudutaan käyttämään selaajan itse selaimessaan asettamaa kirjasinta. Monet selaimet voi myös pakottaa aina käyttämään omaa mielikirjasinta jos www-sivujen tekijöiden valinnat eivät miellytä.

Hyvin tehty www-sivu mukautuu jokaisen käyttäjän määrittelemään oletuskirjasinkokoon. Huonosti tehdyillä sivuilla saatetaan käyttää liian suurta tai liian pientä kirjasinta jos määrittelyjä ei ole osattu suhteuttaa käyttäjän selaimen asetuksiin. Joissain selaimissa voidaan määrittää minimikoko kirjasimelle jolloin vältetään tekstin pieneneminen lukukelvottomaksi.

Selaimen kirjasinkokoa voi muuttaa myös väliaikaisesti jos eksyy sivulle jossa teksti on selvästi liian pientä tai suurta. Joissain tapauksissa tämä ei kuitenkaan onnistu jos www-sivun tekijä on määritellyt sivunsa kirjasinkoon väärin. Esim. Internet Explorerilla ei voi ollenkaan muuttaa tekstin kokoa jos sivun tekijä on määritellyt tekstin koon kiinteästi pikseleinä.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/selaimet/index1.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2003-09-23 15:33:16
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto