Sähköpostilistat

Internet on täynnä sähköpostilistoja. Osa listoista on yksityisiä vain tietyille henkilöille tarkoitettuja, mutta kuitenkin valtava osa listoista on kaikille avoimia. Jotkut listat ovat vain joidenkin tiettyjen tahojen, kuten yritysten tiedotusta varten. Tällaisia listoja voi yleensä vain lukea ilman että pystyisi itse lähettämään niille postia. Hyvin paljon on kuitenkin yleisiä listoja, joilla voidaan aivan vapaasti keskustella listalle liittyneiden ihmisten kesken listan aihepiiriin liittyvistä asioista.

Useimpien sähköpostilistojen ylläpitäminen toimii automaattisesti tätä tarkoitusta varten suunniteltujen ohjelmien avulla. Suurivolyymisilla sähköpostilistoilla ei kannata missään nimessä hoitaa ihmisten listalle lisäämisiä ja poistamisia käsityönä, jos vain on mahdollista käyttää konetta. Näiden automaattisten listanylläpitäjien käyttämiseen on olemassa tietyt perussäännöt, jotka on syytä muistaa.

Sähköpostilistaan liittyy AINA kaksi sähköpostiosoitetta. Se tärkein ja eniten käytetty osoite on varsinaisen listan osoite esim. tyovaline@lists.jyu.fi. Kaikki tähän osoitteeseen lähetetty sähköposti kulkeutuu kaikille niille jotka listalle ovat liittyneet. Tähän osoitteeseen ei pidä ikinä lähettää mitään listalle liittymiseen tai sieltä poistumiseen liittyviä viestejä. Listan luonteesta riippuen listalle on yleensä olemassa toinen osoite, jonka kautta kaikki hallinnolliset toimet tapahtuvat, joka olisi edellisen esimerkkilistan kohdalla tyovaline-request@lists.jyu.fi. Osoite siis muodostuu listan nimestä, jonka perään on liitetty –request. Tähän osoitteeseen voi laittaa toivomuksen päästä mukaan listalle tai pois listalta. Listasta riippuen pyynnön käsittelee joko ihminen tai automaatti.

Automaatin ylläpitämillä listoilla osoite-logiikka on hieman erilainen. Yleisimmät ohjelmat sähköpostilistojen ylläpitämiseen ovat MailMan, Majordomo ja Listserv. Kukin ohjelma ymmärtää hieman eri komentoja, mutta peruslogiikka on kaikissa sama. Jos aiemmin mainittu tyovaline-postituslista toimisikin majordomon tai listservin alaisuudessa kyseinen listan sähköpostiosoite olisi mitä todennäköisimmin joko muotoa tyovaline@majordomo.cc.jyu.fi tai tyovaline@listserv.cc.jyu.fi. Listan ylläpito-osoite, jonka kautta voi listata kaikki kyseisen koneen ylläpitämät listat, mahdollisesti niiden käyttäjät, liittyä listoille, poistua listoilta yms, on muotoa majordomo@majordomo.cc.jyu.fi tai listserv@listserv.cc.jyu.fi. Ihmisen ylläpitämän listan ollessa kyseessä ei ole niin paljon merkitystä millaisella sähköpostiviestillä pääsee listalle tai pois listalta kunhan se on vain lähetetty oikeaan osoitteeseen. Koneiden kohdalla tilanne on hieman erilainen. Aina kaikista varminta on ensimmäiseksi lähettää koneelle sähköpostiviesti, jonka viestiosassa lukee vain sana help. Viestin otsikolla ei ole mitään merkitystä. Tällaisen viestin saatuaan kone lähettää vastauksena listan kaikista ymmärtämistään komennoista.

Graphic1

Listalle pääsee liittymään kun lähettää majordomolle viestin, jonka viestiosassa lukee:

subscribe tyovaline

tai jos halutaan liittää listalle jokin muu osoite kuin se, josta komento lähetetään:

subscribe tyovaline tommi.j.lahtonen@jyu.fi

Vastaavasti listalta pääsee pois komennoilla:

unsubscribe tyovaline

tai

unsubscribe tyovaline tommi.j.lahtonen@jyu.fi

Tärkeimmät Majordomon ymmärtämät komennot:

Listan asetuksista riippuen listalle pääsee heti automaattisesti tai majordomo lähettää vielä varmistusviestin osoitteeseen, jonne lista on tilattu. Jos majordomo lähettää varmistuksen, niin tässä viestissä esiintyy tietty avainkoodi, joka pitää lähettää majordomolle takaisin ennen kuin se suostuu lisäämään osoitetta postituslistalle. Majordomo saattaa myös lähettää liittymispyyntösi listan ylläpitäjälle hyväksyttäväksi, jolloin saattaa kestää jonkin aikaa ennen kuin pääset listalle. Suoraan listan ylläpitäjähenkilöön saa yhteyden lähettämällä postia osoitteeseen owner-tyovaline@majordomo.cc.jyu.fi. Listalle päästyäsi saat viestin jossa esitellään lista ja mahdollisesti kerrotaan sen säännöistä yms. Tämä posti kannattaa tallettaa, koska se sisältää myös ohjeet listalta poistumiseen.

Listserv ja Mailman toimivat täysin majordomoa vastaavalla tavalla. Komennot saattavat olla hieman erinimisiä mutta ne voi aina helposti tarkistaa pyytämällä helpin. MailManiin löytyy myös yksinkertainen WWW-käyttöliittymä.

Usein sähköpostilistoja voi tilata myös ns. digest-muodossa. Digest tarkoittaa sitä, että suurivolyymisilla listoilla saa viestit kerran päivässä koottuna yhteen ainoaan viestiin.

Postituslistoilla käyttäytymiseen pätevät samat perusohjeet kuin nyyseissä toimimiseenkin. Vastatessasi postituslistalle tulleeseen viestiin ole erityisen tarkkana, että vastaat vain viestin lähettäjälle etkä koko listalle jollei se ole tarkoituksesi. Useimmat sähköpostiohjelmat yrittävät laittaa vastaanottajakenttään sekä listan osoitteen että viestin lähettäneen osoitteen.

Lisätietoja sähköpostilistoista voi lukea Jukka Korpelan sivulta osoitteesta <URL: http://www.hut.fi/~jkorpela/jakelulistat.html>

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/postilistat/
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2003-09-12 12:55:15
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto