Nyysit (Usenet)

Nyysit eli Usenet newsgroups on maailmanlaajuinen keskustelujärjestelmä. Usenet muodostuu ryhmistä, jotka on jaoteltu tietyn hierarkian mukaan. Ryhmien sisältämää keskustelua voidaan seurata ja ottaa siihen osaa jollakin monista uutisryhmien käsittelyyn tarkoitetuista ohjelmista. Osa ryhmistä on moderoituja eli niissä käytävään keskusteluun voi osallistua vain lähettämällä viestinsä ryhmän moderaattorin kautta, joka toivottavasti hyväksyy viestin ja päästää sen uutisryhmään saakka kaikkien muiden luettavaksi. Tarkemman kuvauksen siitä mitä usenet on ja mitä usenet ei ole voi lukea osoitteesta <URL: http://www.cs.uu.nl/wais/html/na-dir/usenet/what-is/.html>

Usenet tai suomalaisittain sanottuna nyysit jakautuu siis aihepiireittäin ryhmiin. Jokaisella ryhmällä on sen aihepiiriä kuvaava nimi. Ryhmät on jaettu hierarkisesti siten , että nimet koostuvat lyhenteistä tai sanoista jotka erotetaan toisistaan pisteellä esimerkiksi sfnet.harrastus.ruoka+juoma.

Suurimmat kansainväliset hierarkiat:

Suomenkielisiä ryhmiä löytyy joko finet-hierarkiasta (<URL: http://www.cs.tut.fi/sfnet/finet.html>) tai tärkeämmästä sfnet-hierarkiasta (<URL: http://www.cs.tut.fi/sfnet/>). Sfnetin ryhmähierarkia:

Nyysejä ja kaikkea muutakin internetissä tapahtuvaa toimintaa koskevat tietyt vuosien kuluessa muodostuneet tavat ja periaatteet joita kutsutaan netiketiksi. Mitään virallista asemaa ei netiketillä ole, mutta jos haluaa tulle otetuksi vakavasti eikä leimaantua huonostikäyttäytyväksi niin on syytä pyrkiä noudattamaan netiketin antamia periaatteita. Tietystikään tämä ei vielä takaa etteikö onnistuisi hankkimaan itselleen idiootin statusta jollakin muulla tavalla.

Netikettien mainitsemat käytännöt ovat kehittyneet vuosikymmenien kuluessa. Kyllä, luit oikein. Usenet on jo yli 20v vanha järjestelmä. Useimmat aloittelijat tekevät virheitä mutta niistä kannattaa vain ottaa opikseen eikä ainakaan hermostua ja alkaa inttää vastaan neuvojille. Netikettivirheestä huomauttavia kutsutaan monessa yhteydessä Nettipoliiseiksi (positiivisessa mielessä). Kannattaa lukea Nettipoliisi-FAQ <http://www.cis.hut.fi/kaip/nettipoliisi.html> ennen kuin turhaan ottaa nokkiinsa nettipoliisin neuvojen takia.

Eri versioita netiketistä:

Jaana Heino on kirjoittanut tiiviin ja hyvän seitsemän kohdan listan nyysikirjoittamisen pahimmista virheistä. Jos mitään muuta netikettiä et lukisi, niin lue kuitenkin tämä Heinon "Seitsemän ohjetta nyysseihin kirjoittajalle eli miten vaikutat kokeneelta vaikka olisitkin aloittelija" ohjeistus osoitteesta: <URL: http://www.helsinki.fi/~jantikai/7ohjetta.html>. Samoja periaatteita voi soveltaa hyvin pitkälle myös sähköpostiviesteihin erityisesti postituslistakäyttäytymisessä. Tässä vielä tiivistetty versio Heinon netiketistä:

Hyvin vanhojakin nyysiartikkeleita pystyy selailemaan Google Groupsin (<URL:http://groups.google.com/>) avulla. Jos aikoo nyyseissä kysyä jotakin asiaa kannattaakin FAQ:n lisäksi tutkia Google Groupsilla onko joku jo samaa asiaa udellut aiemmin. Kannattaa myös aina muistaa jos kirjoittaa paljon nyyseihin, että artikkelit tallettuvat vuosikausiksi Google Groupsiin ja moniin muihin järjestelmiin. Kerran ajattelemattomasti kirjoitettu törppö artikkeli voi joskus tulevaisuudessa pilata vaikkapa työpaikan saamisen tai sitten laadukkaat jutut varmistavat työpaikan.

Erittäin usein nyyseissä kysytään jostakin aiheesta samoja peruskysymyksiä yhä uudestaan. Vakiokäyttäjät eivät loputtomasti jaksa vastailla uudestaan ja uudestaan samoihin kysymyksiin varsinkin jos samaa asiaa on juuri vähän aikaisemmin käsitelty perusteellisesti. Useisiin ryhmiin liittyykin FAQ (Frequently Asked Questions) eli kokoelma vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin. Suomeksi käytetään joskus muotoa VUKK (Vastauksia Usein Kysyttyihin Kysymyksiin). Lisätietoja FAQ:sta löytyy niitä koskevasta FAQ:sta osoitteesta <URL: http://www.cs.uu.nl/wais/html/na-dir/faqs/about-faqs.html>. Esimerkkinä suomalaisesta FAQ:sta voi tutkia vaikka sfnet.viestinta.www:n VUKK:ia osoitteessa <URL: http://www.heikniemi.net/svwww-vukk/>.

Nyysien lukemiseen on tehty monia erilaisia ohjelmia. Yleisimpiä lienevät unixissa käytetty tin <URL: http://www.hut.fi/atk/oppaat/news/tin/> ja WWW-selainten mukana tulevat ohjelmat. Useimmilla selaimilla nyysien lukeminen onnistuu kirjoittamalla osoitteeksi esimerkiksi <URL: news://news.jyu.fi/>.

Paljon hyödyllistä lisätietoa nyyseistä löytyy Jukka Korpelan Nyysioppaasta osoitteesta <URL: http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/nyysit/>

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/news/
© Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>
& Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
2003-09-02 16:05:12