Hakupalvelut

Ehkä internetin eräs tärkeimmistä palveluista on erilaiset hakupalvelut. Niiden avulla käyttäjällä on edes pieni todennäköisyys löytää etsimänsä. Hakupalveluita on tarjolla useita ja uusia kehitetään jatkuvasti. Tässä monisteessa ei ole tarkoitus ottaa millään tavalla kantaa siihen mikä hakupalvelu on hyvä ja mikä on huono, jokainen päättäköön asian itse. Käydään vain pikaisesti läpi muutamia yleisimpiä tapoja käyttää näitä palveluita.

Google

Graphic4

Kuva: Google -hakupalvelu Internetissä.

Eräs tällä hetkellä suosituimmista ja kattavimmista hakupalveluista on kenties Google. Lisää erilaisia hakupalveluita löytyy esimerkiksi: http://appro.mit.jyu.fi/haku/

Kuten kuvasta nähdään on alkusivu varsin yksinkertaisen ja helpohkon oloinen. Huomaa myös, että kyseinen palvelu tunnistaa mistä maasta selainkysely on lähtöisin ja valitsee kielen sen mukaiseksi.

Varsinainen hakeminen tapahtuu antamalla halutut hakusanat keskellä sivua sijaitsevaan tekstikenttään. Lisäksi voidaan suoraan pääsivulta valita etsitäänkö kaikkialta ja etsitäänkö vain suomenkielisiä kohteita. Hakua voi myös rajata lisämäärittelyin (esimerkiksi haetaanko pelkästään kuvia). Lisäksi sivulla on linkit lisätieto-, ohje- sekä googlen englanninkielisille sivuille.

Perushaku

Kysely lähettämiseksi palvelulle ei kannata kirjoittaa kuin muutama kuvaava sana. Palvelu hakee automaattisesti vain sivuja, jotka täsmäävät hakutermejä täsmällisesti, joten kannattanee kokeilla hakutermeistä useita erilaisia variaatioita. Jos esimerkiksi hakutermi kiva kesämökki ei tuota tulosta kokeile esimerkiksi kivat kesämökit. Kannattaa kokeilla myös sanojen synonyymejä.

Automaattiset AND-kyselyt

Kannattaa myös muistaa, että tässä esitelty Google -palvelu osaa automaattisesti lisätä and-sanan kyselyn sanojen väliin. Tämä vaikutta siihen, että palvelu palauttaa aina kaikki hakutermit. Toisin sanoen mitä enemmän hakusanoja, sitä rajoittuneempi haku.

Mikäli olet tottunut käyttämään jossakin ns. edistyneemmässä hakupalvelussa or-operaattoria, niin google ei valitettavasti tue or:n käyttöä.

Stop Words

Palvelu ohittaa tavalliset sanat ja merkit joita kutsutaan stop words. Tällaisia ovat esimerksi http ja com sekä jotkin yksinumeroiset luvut ja yksittäiset kirjaimet. Jos kuitenkin haluat sisällyttää hakuun tällaisen merkin, niin käytä +-merkkiä. Muista lisätä välilyönti ennen +-merkkiä

Esimerkiksi jos etsit Star Wars, Episodi I:stä, niin anna hakuehto: Episodi +1

Jos etsit OS/2:een liittyviä sivuja, niin anna hakuehto: os/+2

Sanojen poissulku hausta

Joissakin tapauksessa oikean tiedon löytymiseen auttaa tiettyjen sanojen poissulkeminen. Tämä niin sanottu not-toiminto toimii miinus-merkillä. Muista jättää välilyönti ennen not-merkkiä.

Esimerkiksi etsiessä autoa, mutta ei Fiat-merkkistä, hakuehdon voi antaa muodossa: automerkki -Fiat

Tulosten tulkitseminen

Graphic5
  1. Hakukenttä, johon kirjoitetaan hakusana.

  2. Haku-painike, jolla haku käynnistetään.

  3. Kokeile onneani, vie automaattisesti googlen ensimmäiselle löytämälle sivulle.

  4. Tulosten määrävalikko, josta voi valita montako tulosta esitetään yhdellä sivulla.

  5. Ensimmäinen tulosrivi sisältää löydetyn dokumentin otsikon, jossakin tapauksessa siinä näkyy pelkkä URL-osoite, tällöin sivu ei ole kunnolla indeksoitunut hakupalveluun.

  6. Google RN (RealNames)-merkki, joka joskus näkyy Google-hakutuloksissa, osoittaa uutta yhteistoimintaa, jonka tarkoituksena on tehostaa Googlen hakua ja samalla ylläpitää Google-haun toimivuutta.

  7. Otsikon alla oleva teksti on tuloksena palautetun sivun yhteenveto. Palautettu teksti ei välttämättä ole sivun alkuperäinen teksti, vaan on muodostunut kyselyn kaikista hakuehdoista.

  8. Tilastotiedot kyselystä palautuneiden tulosten määrästä sekä haun kestosta näkyvät tällä rivillä.

  9. Sisennys tarkoittaa, että hakupalvelu on löytänyt useampia tuloksia samalta WWW-sivulta.

  10. Tuloksen WWW-osoite.

  11. Linkki välimuistiin tallennettuun sivuun vie sivun indeksoinnin aikaiselle sivulle. Tiiviiseen tahtiin muuttuvien sivustojen haut eivät monesti täsmää, joten tämän linkin takaa löytyy välimuistiin tallennettu versio kyseisestä sivusta indeksoinnin hetkeltä.

  12. Sivun tekstiosan koko

  13. GoogleScout hakee automaattisesti läheisesti haun tulokseen liittyviä sivustoja.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/internet/index5.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2003-09-23 15:26:47
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto