WWW-selaimen käyttö

Graphic1

Kuva: WWW-selain ja sen osat.

Microsoftin käyttöjärjestelmien mukana nykyisin seuraa automaattisesti selain, joka on tuotenimeltään Internet Explorer. Monisteen päivitysvaiheessa se on edennyt versioon 6.0 Nykyisissä Windows käyttöjärjestelmissä Explorer-selain on kytketty varsin syvälle käyttöjärjestelmään, joten sen käyttäminen tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan. Windows-käyttöjärjestelmä käyttää samaista selainalustaa moniin muihinkin tehtäviin kuin pelkästään WWW:n selaamiseen. Esimerkiksi tiedostojen selaaminen Windows Explorerilla tapahtuu itse asiassa Internet Explorerilla, mutta käyttäjä ei monestikaan sitä tule ajatelleeksi saati tiedä.

Perustoiminnot

Nykyiset selaimet muistuttavat hyvin paljon toisiaan perustoiminnoiltaan. Kaikista selaimista löytyvät esimerkiksi seuraavat yhteiset piirteet: Osoitekenttä, Eteen- ja taakse -painikkeet, Pysäytä, haku-painike, Lataa uudelleen -painike ja Kotisivulle -painike.

Näillä edellä mainitulla toiminnoilla perusselaaminen onkin jo mahdollista, mutta nykyiset selaimet haluavat tarjota paljon enemmän käytännöllisiä ja vähemmän käytännöllisiä ominaisuuksia, kuten suosikit -kansioita, mukautettavia painikepalkkeja, valmiita hakutoimintoja sekä kaikenlaisia tukia monille erikoispalveluille sekä www-tekniikoille.

Unohdetaan tässä monisteessa suurin osa näistä hienoista insinööritaidon näytteistä ja keskitytään vain selaimen peruskäytön opetteluun mallina Internet Explorer.

Osoitekenttä

Kenttään syötetään URL-osoite, jonne halutaan mennä. Osoite kuitataan painamalla Enter-näppäintä. Kentän oikeassa reunassa olevasta nuolesta hiirellä painamalla tulee näkyville edelliset osoitteet, joita selaimeen on syötetty. Internet Explorer sisältää lisäksi ns. älykkyystoiminnon, joka yrittää täydentää käyttäjän parhaillaan kirjoittamaa osoitetta jo tiedossa olevaan muotoon. Tästä toiminnosta ei kannata hätääntyä, jos kone ehdottelee aivan ihmeellistä osoitetta, koska osoitteen kirjoittamista voi jatkaa ehdottelusta huolimatta.

Back ja Next-painikkeet

Painikkeilla voidaan liikkua välimuistiin ladattujen sivujen välillä edestakaisin. Välimuistiin kertyvät kaikki ne sivut, joissa on käyty selaimen avaamisen jälkeen.Molempien painikkeiden oikealla puolella on pieni nuoli alaspäin, josta voi hiirellä avata valikon, joka sisältää kymmenen edellistä tai seuraavaa kohdetta.

Stop-painike

Keskeyttää jo aloitetun osoitteen WWW-sivun hakuoperaation.

Refresh-painike

Lataa parhaillaan näkyvän WWW-sivun uudelleen.

Home-painike

Lataa automaattisesti selaimen asetuksista määritetyn kotisivun.

Lisää selaimen käyttöä helpottavia toimintoja

Kuten jo edellä mainittiin on nykyisissä selaimissa paljon toimintoja, joiden tarkoitus ainakin olisi helpottaa käyttäjän työskentelyä. Käydään tässä läpi muutamia niistä, joiden käyttö todistetusti on kannattavaa.

Favorites-kansio

Graphic2

Kuva: Favorites eli Suosikit -kansio.

Niin sanottu suosikit-kansio on käyttäjän oma hakemisto WWW-sivuja, joita hän käyttää usein. Käyttäjän täytyy itse luoda oma favorites-kansion sisältö. Yleensä tämä tapahtuu siten, että sitä mukaa, kun tällaisia tarpeellisia sivuja löytyy, voi käyttäjä lisätä tämän sivun osoitteen favorites-kansioon.

Kansion sisältö näkyy Favorites-valikossa, josta valitsemalla haluttu linkki, alkaa selain automaattisesti ladata kyseistä sivustoa.

Uuden sivun lisääminen Favorites-kansioon onnistuu samaisesta valikosta löytyvällä Add Favorites valinnalla. Tällöin selaimessa tulee olla ladattuna kyseinen kansioon lisättävä sivu.

Käyttäjäasetusten muuttaminen

Graphic3

Kuva: Käyttäjäasetusten muuttaminen Internet Options -dialogi-ikkunalla.

Käyttäjä voi muuttaa selaimen käyttäjäkohtaisia asetuksia mieleisekseen. Osa asetuksista tulee automaattisesti Windows -verkon puolesta ja vaikka käyttäjä pääsisikin näitä asetuksia muuttamaan, muuttuvat ne oletusmuotoon taas seuraavan sisäänkirjautumisen yhteydessä.

Internet Explorerin asetuksiin pääsee käsiksi valitsemalla Tools-valikosta Internet Options -dialogi-ikkuna. Tällöin näytölle avautuu Internet Options-dialogi, jossa on useita välilehtiä. Asetukset, joita käyttäjä pääsee itse muuttamaan sijaitsevat pääasiassa tällä ensimmäisellä General-välilehdellä.

Ensimmäisessä osassa voidaan määrittää niin sanottu Home Page (Suom. Kotisivun osoite). Se on osoite, jokalatautuu automaattisesti selaimen käynnistyksen yhteydessä.

Keskellä dialogia voidaan määrittää asetuksia väliaikaisesti levylle talletetuista tiedostoista. Ainoa käyttäjälle hyödyllinen toiminto valmiiksi ylläpidetyssä verkossa on Delete Files jolla voidaan välimuistissa olevat tiedot hävittää, koska joidenkin WWW-sivujen rakentamisen yhteydessä palvelun testaaminen häiriytyy, mikäli selain säilöö vanhoja tiedostoja.

Alimmaisena oleva History-kohdassa voidaan määrittää miten pitkältä ajalta säilytetään käydyt sivustot linkkeinä History-kansiossa.

Sivun alareunassa on painikkeet erillisille dialogeille, joissa voidaan muokata selaimen värejä, fontteja, kieltä sekä muutamia muita käyttäjäkohtaisia seikkoja.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/internet/index4.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2003-09-23 15:26:47
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto