Sähköposti

Sähköposti on hyvin suosittu Internet-palvelu, jota käytetään päivittäin. Yhteydenpito sähköpostitse on ajasta ja paikasta riippumatonta, koska toiselle lähetty sähköposti odottaa avaamistaan vastaanottajan "postilaatikossa", kunnes vastaanottajalla on aikaa lukea viesti. Sähköposti on perinteistä postia huomattavasti nopeampi tiedonsiirtomuoto, koska toiselle puolelle maapalloa lähetty posti on yleensä perillä jo muutamien sekuntien päästä.

Käyttäjä saa sähköpostitunnuksen jollekin sähköpostipalvelimelle, jonka nimestä ja käyttäjän käyttäjätunnuksesta muodostuu sähköpostiosoite. Jyväskylän yliopiston sähköpostipalvelimena toimii muun muassa cc.jyu.fi ja st.jyu.fi-nimiset koneet. Varsinainen sähköpostiosoite muodostuu seuraavasti:

kayttajatunnus@cc.jyu.fi tai etunimi.sukunimi@jyu.fi

Ensimmäisenä osana on käyttäjätunnus, joka on yksikäsitteinen jokaiselle saman sähköpostipalvelimen käyttäjälle. Seuraavaksi tulee ät-merkki (@), joka erottaa käyttäjätunnuksen ja sähköpostipalvelimen osoitteen toisistaan. Sähköpostiosoitteen viimeinen osa muodostuu pelkästään sähköpostipalvelimen osoitteesta. Sähköpostin voi lähettää myös muodossa etunimi.sukunimi@jyu.fi. Tälläisissa osoitteissa tulee vaikeuksia, jos samalla sähköpostipalvelimella on useampi saman niminen henkilö. Tällöin vastaanottava sähköpostipalvelin lähettää henkilöiden oikeat sähköpostiosoitteet viestin lähettäjälle ja pyytää valitsemaan niistä oikean ja lähettämään postin uudelleen. Varmin tapa saada postisi perille oikealle henkilölle on lähettää se osoitteeseen, joka muodostuu yksikäsitteisen käyttäjätunnuksen ja sähköpostipalvelimen osoitteesta.

Lähetettäessä sähköpostiviesti, se menee ensin SMTP(Simple Mail Transfer Protocol)-palvelimelle, joka toimii viestien lähettämispalvelimena. SMTP-palvelin lähettää viestin eteenpäin palvelimelle, jonka osoitteen se löytää sähköpostitunnuksen lopusta. Kun sähköpostiviesti saapuu sähköpostipalvelimelle, se arkistoidaan käyttäjän postilaatikkoon, jos käyttäjä pystytään yksikäsitteisesti määrittelemään. Jos käyttäjää ei esimerkiksi löydy palvelimelta ilmoitetaan sähköpostin lähettäjälle virheesta.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/internet/index3.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2003-09-23 15:26:47
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto