Esitysgrafiikka esityksen esitystavat

Esitysgrafiikkaohjelmalla tehty esitys voidaan pitää usealla eri tavoilla. Luonnollisesti esityksen pitäjä on esityksen pääosissa, jolloin käytettävät tavat ovat hänen apuvälineitään. Esitys voidaan pitää esimerkiksi värillisillä kalvoilla, jotka on toteutettu esitysgrafiikkaohjelmalla. Tällöin kuitenkin kaikki tehosteet puuttuvat, joten uudella tavalla ei ole saavutettu mitään uutta perinteiseen kalvoesitykseen verrattuna. Kalvojen tekemiseen esitysgrafiikkaohjelma on kuitenkin kohtuullisen hyvä ja helppotyökalu.

Parhaiten esityksen pitäminen onnistuu tietenkin esitysgrafiikkaohjelmalla. PowerPointissa esitys saadaan käyntiin valikkokomennolla Slide Show | View Show (suom. Esitys | Näytä esitys). Esityksessä pääsee eteenpäin hiiren vasemmalla painikkeella tai näppäimistön välilyöntinäppäimellä. Esityksen yhteydessä voidaan jakaa esitysrunko kuuntelijoille, jotka voivat tehdä siihen haluamiaan merkintöjä. Tällaisena runkona voi toimia esimerkiksi Tiivistelmä (engl. Handout), joka voidaan tulostaa suoraan esityksestä. Tiivistelmässä voi olla kahdesta kuuteen diaa yhdellä paperiarkilla, joten tiivistelmien tekeminen tuhlaa paperia. Tiivistelmien käyttöä kannattaakin harkita, koska kunnollisen artikkelin saaminen voi olla kuulijoille mieluisampaa kuin tiivistelmän saaminen.

Eräs varteenotettava mahdollisuus esityksen pitämiseen on esityksen tallentaminen HTML-dokumentiksi. Nykyisillä tekniikoilla siinäkin joudutaan luopumaan esityksen havainnollisista tehosteista, mutta tulevaisuudessa tehosteetkin on mahdollista saada mukaan HTML-dokumenttiin. Esityksen tallentaminen HTML-dokumentiksi ja sen esille laittaminen mahdollistaa esityksen sisällön kertaamisen tai läpikäymisen myöhemminkin.

Koskaan ei kannata laskea pelkän esitysgrafiikkaesityksen varaan. Esityslaitteisto, -ohjelmisto tai jopa esitystiedosto voi olla rikki ja esitystä ei kyetä pitämään. Tämän vuoksi kannattaakin varautua esityksen pitämiseen kalvojen avulla. Nykyisin Internet Explorer -selain osaa näyttää Power Pointilla tehdyn esityksen kohtuullisen hyvin, joten sitä kannattaa kokeilla esitysohjelmiston rikkoutuessa.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/esitysgrafiikka/index8.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
© Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)< http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>
2003-09-23 15:27:24
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto