Tehosteiden lisääminen dioihin ja elementteihin

Dioihin ja niiden sisältämiin elementteihin voidaan lisätä erilaisia tehosteita. Koko esityksen diojen ja tekstikappaleiden tehosteet voidaan määritellä samoiksi Slide Master -tilassa. Tietenkin jokaiselle elementille voidaan määritellä myös kokonaan omat tehosteet, mutta se ei ole järkevää. Tehosteet ovat eräs tapa saada esityksestä mielenkiintoisempi ja havainnollisempi perinteiseen kalvoesitykseen verrattuna. Tehosteiden käytössä on kuitenkin omat haittansa. Liiallinen tehosteiden käyttö voi hämärtää itse käsiteltävän asian. Tehosteet ovat katseenvangitsijoita, mutta ne eivät saa olla esityksen pääasia. Tehosteita kannattaa käyttää esityksissä hillitysti!

Tehosteiden lisäämisessä kannattaa muistaa seuraavat asiat:

Graphic5

Tehosteiden lisääminen dian elementteihin onnistuu valikkokomennolla . Tällöin elementin, johon animaatio lisätään, on oltava aktivoitu ikkunan vasemmasta yläreunasta. Elementeille voidaan määritellä järjestys, jolla ne tulevat näkyville -välilehdeltä. -välilehdeltä elementeille voidaan määritellä efektit, jolla ne näytetään. Efekteistä voidaan valita varsinainen efekti, jolla objekti tuodaan näkyville. Efektin suunta sekä mahdollisesti äänitehoste. Lisäksi voidaan määritellä himmennetäänkö objekti siirryttäessä seuraavaan objektiin (engl. ) sekä miten teksti tuodaan näkyville (engl. ).

Graphic6

Tehosteen lisääminen koko diaan ei onnistu -tilassa, vaan se voidaan tehdä diojen jäsentämiseen käytetyssä tilassa. Tehosteen lisääminen diaan onnistuu tällöin valinnalla . Tehoste vaikuttaa tapaan, jolla uusi dia tulee näkyville esityksessä. Dialle voidaan valita efekti, efektin nopeus ja ääniefekti. Lisäksi dia voidaan haluttaessa ajastaa (engl. ). Tehoste voidaan lisätä kaikkiin dioihin -painikkeella tai se voidaan lisätä yhteen diaan -painikkeella.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/esitysgrafiikka/index6.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
© Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)< http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>
2003-09-23 15:27:24
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto