Dian ulkoasun muokkaaminen

Tähän mennessä esitykseen on lisätty ainoastaan sisältö ja esityksen diat näyttävät hyvin pitkälle normaaleilta "värittömiltä" kalvoilta. Seuraavaksi on vuorossa dian ulkoasun muokkaaminen. Jokaisen dian ulkoasua ei kannata muokata käsin, vaan sen voi tehdä kootusti kaikille dioille. Tällöin esityksestä tulee yhdenmukainen ja yleensä vältytään häiritseviltä väri tai kirjasin määrityksiltä. Diojen ulkoasun muokkaaminen onnistuu helposti Slide Masterin (suom. Perustyylin) avulla. Slide Master -tilaan päästään valikkokomennolla View | Slide Master | Slide Master (suom. Näytä | Perustyyli | Dian perustyyli).

Graphic4

Tilassa tehtävät muokkaukset vaikuttavat kaikkien esityksen diojen ulkoasuun. -tilassa voidaan muuttaa kaikkien tekstitasojen (listatasojen) ulkoasua esityksessä. Kappaleiden muokattavia ominaisuuksia ovat muun muassa listanumerointi ja kappaleiden välit. Tekstin ulkoasun muokkaamiseksi voidaan vaihtaa muun muassa kirjasimen tyyppiä, kokoa ja korostuksia. Jos dian elementeissä halutaan käyttää samanlaisia tehosteita, onnistuu myös niiden määrittäminen -tilassa.

Ulkoasua muokatessa kannattaa muistaa muutamia "hyvän esityksen" tunnusmerkkejä.

Myös diojen ominaisuuksien määrittäminen onnistuu Slide Master -tilassa. Dioihin voidaan määritellä myös yhtenäisiä tunnistetekstejä alatunnisteeseen (engl. Footer), kuten esimerkiksi päivämäärä. Dioille voidaan määritellä erilaisia taustavärejä, taustakuvia sekä tehosteita. Jos aiotaan toistuvasti käyttää samoja tekstien asetuksia ja samaa taustaa, kannattaa tehty pohja tallentaa esitysmalliksi (engl. Template), jolloin se on toistuvasti käytettävissä uuden esityksen runkona. Tällöin määrityksiä ei tarvitse tehdä erikseen joka kerta! Esitys voidaan tallentaa esitysmalliksi tallentamalla esitystiedosto POT-päätteiseksi. Tällöin esityksen kaikki diat täytyy poistaa esityksestä, koska muutoin nekin tulevat osaksi esitysmallia.

Jos ulkoasu halutaan määrittää valmiin esitysmallin perusteella, niin se onnistuu myös tässä vaiheessa. Jo uuden esityksen luomisen yhteydessä esitys olisi voitu pohjata johonkin valmiiseen mallin (engl. Design Template). Nyt esitysmallin käyttäminen onnistuu valikkokomennolla Format | Apply Design (suom. Muotoile | Käytä Mallia).

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tyovaline/esitysgrafiikka/index5.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
© Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)< http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>
2003-09-23 15:27:24
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto