Hiiri

Hiirestä on tullut tärkeä osa PC:tä, vaikkei se kuulunutkaan alkuperäisten suunnittelijoiden piirustuksiin. Laitteena hiiri tuli yleiseen tietoisuuteen vasta vuonna 1984 julkistetun Macintoshin mukana. Kun hiirestä tuli varsin suosittu, sitä alettiin sovittaa myös PC-ympäristöön ja vuosien varrella tuki hiiren käytölle on lisätty kaikkiin tärkeimpiin Dos-ohjelmiin. Ensimmäisenä se tuli luonnollisesti piirrosohjelmiin, mutta pian myös moniin tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmiin. Oma lukunsa on Windows, jossa hiiri on käytännössä lähes välttämätön. Hiiri voidaan liittää mihin tahansa PC-mikroon sarjaliitännän kautta. Eräät hiirimallit toimivat koneen sisälle tulevan lisäkortin avulla ja uusissa koneissa on valmiina oma liitin (PS/2) hiirtä varten.

Hiiriäkin kehitetään edelleen ja niihin lisäillään jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Tällä hetkellä suosituin uusi keksintö on ns. rullahiiri, eli hiiri jossa nappuloiden keskellä on pieni rulla, jolla voidaan kelata Windowsin ikkunoiden vierityspalkkia ylös ja alas ilmän että hiirtä tarvii liikuttaa palkin kohdalle. Kannettavissa tietokoneissa on myös hyvin erilaisia hiiriratkaisua mm. tasolevyhiiri (touchpad) ja näppäimistön keskellä sijaitsevia tappi (track point).

I had a customer who phone in a panic because his mouse pointer wouldn't go any further across the screen. After the usual questions to see if the computer had frozen (it hadn't) the customer said, "No, it won't go any further because I've run out of desk space." The guy thought that position of the mouse on the desk was analogous to the position of the pointer on the screen. He had no idea you could pick the mouse up and move it without screwing things up.

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
Copyright © Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>