Virrankatkaisu

Mikrotietokoneen keskeisimmät osat ovat tehty puolijohdetekniikalla. Näissä osissa ei ole liikkuvia osia, joten ne ovat periaatteessa särkymättömiä. Virran kytkemisen yhteydessä tapahtuva lämpölaajeneminen on ainoa tekijä, joka kuluttaa näitä osia. Käytännössä puolijohteille on sama kuinka usein mikron virta katkaistaan.

Ulkoisista muisteista kovalevy joutuu kaikkein suurimmalle rasitukselle virtakytkimen painamisessa, sillä jokaisella käynnistyksellä kovalevy kiihdyttää vakionopeuteensa.

Vanhat näytöt (Hercules, CGA, MGA) voivat "polttaa" pitkään näytöllä paikallaan olevan kuvion ruutuun kiinni. Uusimmissa näytöissä tämä ongelma on minimoitu lähes olemattomiin. Hienommissa näytöissä on nykyään jopa virrankatkaisu-automatiikka.

Muutamia vuosia sitten oli vallalla seuraava sääntö: ensin virta oheislaitteisiin ja sitten mikroon, virta pois ensin mikrosta sitten vasta oheislaitteista. Uusilla mikroilla ei ole enää mitään väliä sillä, että käynnistetäänkö ensin oheislaitteet vai itse mikro. Poikkeuksena on sellaiset oheislaitteet, jotka antavat virtapiikin käynnistyessään (esim. Jyväskylän Rihlanperän kaukoputken seurantamoottori).

Yhteenvetona voidaan sanoa, että mikro kannattaa pitää päällä työpäivän, mutta viikonlopuksi ja yöksi sen voi sammuttaa.

A long time ago, I worked as a helper in a college computer facility. On the first day of a class, the instructor told the students to turn on their machines. He dutifully explained that not only do you have to flip the big switch located at the rear right (these were old XT and AT machines) but also to turn the switch on the monitor. One intelligent-looking fellow followed the instructions to the letter. He flipped both switches but did not see the screen light up. He tried both switches again but still no luck. He tried this for 20 minutes to no avail. You're probably guessing the plug was out, or the contrast knob was turned all the way down. Nope. The computer was already on when he got there, but the monitor was off. He never managed to get both turned on at the same time.

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
Copyright © Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>