Kuvanlukijat (skannerit)

Kuvanlukija on laite, joka osaa tulkita valokuvan tai paperilla olevan tekstin bittikartaksi ja siirtää muuntaa sen siis tietokoneen ymmärtämään muotoon. Kuvanlukijoihin liittyvät samat tarkkuusmääritelmät kuin tulostimiinkin. Skannerit osaavat lukea kuvaa 72 - 1200 dpi:n tarkkuudella. Joskus mainoksissa mainitaan suurempiakin tarkkuuksia mutta ne saavutetaan yleensä interpoloimalla eli laskemalla kahden pisteen väliltä löytyvät pisteet. Tärkeintä on kuvanlukijan oikea optinen tarkkuus. Vanhemmat kuvanlukijat eivät välttämättä ymmärtäneet väreistä mitään ja lukivat kuvan pelkästään harmaasävyissä tai osasi vain muutaman värisävyn. Nykyään käytännössä kaikki skannerit osaavat tulkita kuvista kaikki värit ja tuottavat lopputulokseksi 16 miljoonan värin täysvärikuvia.

Monesti kuvanlukijoilla yritetään siirtää paperilla olevaa tekstiä tietokoneelle uudeksi tekstidokumentiksi. Oletuksena kuvanlukija osaa nimensä mukaisesti tulkita kaiken vain kuvana. Onneksi on kuitenkin kehitelty ns. OCR (optical character recognition) ohjelmistoja, jotka osaavat kuvanlukijan tuottamasta kuvasta etsiä kirjaimet ja numerot ja muodostaa näiden pohjalta tavallisen tekstidokumentin.

Skannereita on kahta tyyppiä. Käsiskannereita, jotka ovat pieniä kädellä kuvan ylitse liikuteltavia laitteita. Käsiskannerit eivät yleensä ole kovin laadukkaita eikä niitä enää ole markkinoilla kovinkaan paljon. Tasoskanneri sisältää lasitason, jonka päälle skannattava kuva sijoitetaan. Skanneri itse siirtää skannauslaitteen kuvan ohitse ja lukee sen paljon tasaisemmin ja varmemmin kuin käsikäyttöinen käsiskanneri.

Customer: "What kind of ink cartidges do I need for this scanner?"

Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
Copyright © Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi)<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
Petri Heinonen (peheinon@mit.jyu.fi)<URL: http://www.mit.jyu.fi/peheinon/>