Relaatiotietokannat

Vuonna 1970 E.F.Codd esitteli relaatiomallin. Tämä oli siihenastisista tietokantamalleista yksinkertaisin ja joustavin ja toteutti parhaiten tietokannalle asetettavat vaatimukset. Ikävänä puolena relaatiomallissa oli suuri koneresurssien tarve.

Relaatiotietokannassa tiedot esitetään tauluina (engl. table), joita kutsutaan myös relaatioiksi. Yhtä riviä kutsutaan tietueeksi (engl. record). Taulun jokaisella rivillä on yhtä monta tietoa eli kenttää (engl. field). Jokaisella rivillä täytyy olla yksikäsitteinen perusavain, joka vastaa jotakin reaalimaailman kohdetta. Kuhunkin kohteeseen liitetään vain siihen välittömästi liittyvät ominaisuudet. Kukin yksittäinen tieto relaatiotietokannassa voidaan hakea ainakin ilmoittamalla taulun nimi, perusavaimen kentän nimi ja avaimen arvo sekä haettavan tiedon kentän nimi. Lisäksi on olemassa lukemattomia muita tapoja hakea tietoa. Relaatiotietokannasta tietoa haetaan vain tiedon nimien ja arvojen perusteella, ei siis koskaan tiedon sijainnin tai järjestyksen mukaan.

Jatkossa tässä kirjassa tietokannoista puhuttaessa tarkoitetaan juuri relaatiotietokantoja, jollei muuta erikseen mainita.

Käyttäjien kommentit

Kommentoi tätä sivua Lisää uusi kommentti
Kurssimateriaalien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on ehdottomasti kielletty!
http://appro.mit.jyu.fi/doc/tiedonhallinta/tietokannat/index1.html
© Antti Ekonoja (anjoekon@jyu.fi) <http://users.jyu.fi/~anjoekon/>
Tommi Lahtonen (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) <http://hazor.iki.fi/>
Jukka Mäntylä (jmantyla@iki.fi) <http://www.iki.fi/jmantyla/>
2004-11-05 15:18:16
Informaatioteknologia - Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja avoin yliopisto