5.4 Makrovirusten torjunta

Makrovirusten torjunta ja niiden leviämisen estäminen on jokaisen tietokoneen käyttäjän velvollisuus. Jokainen saadessaan uusia dokumentteja koneelleen ja lähettäessään dokumentteja jollekin toiselle on velvollinen tarkistamaan dokumentit. Koskaan ei tiedä mitä ne sisältävät, vaikka ne tulisivat luotettavaltakin taholta. Aina kannattaa olla varovainen, mutta ei koskaan vainoharhainen J

Seuraavaan on koottu muutama lyhyt ohje makrovirusten torjunnasta:

Hanki virusten torjuntaohjelma ja huolehdi sen päivityksestä!

Virusten torjuntaohjelmia on monenlaisia, mutta ohjelmien hankinnan yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen millaisia virus määriä ohjelmat tunnistavat. Toiset ohjelmistovalmistajat toimittavat hyvin laiskasti virustietokannan päivityksiä, mutta esimerkiksi DataFellows päivittää kantaansa riittävän usein. DataFellowsin makrovirustietokantaa päivitetään vähintäänkin viikoittain, joten käyttäjän kannattaa huolehtia ohjelmansa päivittämisestä säännöllisesti.

DataFellowsilla on makroviruksia varten olemassa oma ilmainen virusten torjuntaohjelma, jonka jokainen voi käydä hakemassa seuraavista osoitteista:

http://www.datafellows.com/download-purchase/tools.html#dos
ftp://ftp.Europe.DataFellows.com/anti-virus/free/

Makrovirustietokannan voi käydä päivittämässä viikoittain seuraavalla sivulla:

http://www.datafellows.com/download-purchase/updates.html

Tarkista aina saamasi dokumentit viruksen torjuntaohjelmalla ennen niiden aukaisemista!

Makrovirukset voivat tulla hyvinkin luotettavalta taholta, joten tulevat dokumentit kannattaa aina tarkistaa. Lähettäjän viruksen torjuntaohjelma voi olla hieman vanhentunut, joten aina kannattaa turvata oma selustansa. Viruksia tulee niin nopealla tahdilla, että torjuntaohjelma ei välttämättä tunne viruksia, mutta sitä tapahtuu todella harvoin. Säännöllisellä virustietokannan päivittämisellä voi kuitenkin varmistua asiasta jälkikäteen.

Ei ole kuitenkaan mitään syytä alkaa välttelemään sovellusohjelmatiedostoja, koska se on jo enemmänkin vainoharhaisuutta kuin tervettä varovaisuutta!

Pyri lähettämään dokumenttisi ASCII-tekstinä!

Jos sinulla ei ole mitään tiettyä syytä lähettää sovellusohjelmatiedostoja sähköpostitse niin kannattaa harkita Ascii-tekstimuotoisten dokumenttien käyttöä. Tavallisen sähköpostin lähettäminen esimerkiksi Word-dokumenttina on aivan turhaa! Jos haluat lähettää dokumentin niin tutki se ennen lähettämistä viruksen torjuntaohjelmalla. Toinen mahdollisuus on lähettää dokumentti RTF-formaatissa, joka ei sellaisenaan sisällä viruksia. Makrovirus pystyy kuitenkin hämäämään tiedostoformaatin kanssa, joten RTF-dokumentiksi tallentaminen ei ole täysin varmaa.

Tarkista tekemäsi dokumentit viruksen torjuntaohjelmalla ennen niiden lähettämistä toisille!

Makrovirusten edelleen lähettäminen on anteeksiantamatonta. Niiden varalta kannattaa tarkistaa aina kaikki lähetettävät dokumentit. Jos havaitset viruksen kovalevylläsi ja olet vahingossa lähettänyt jollekin saastuneita dokumenttejasi, niin dokumentin saaneita pitää välittömästi varoittaa. On tosiaankin mahdollista, että ohjelmasi päivitys on ollut sen verran vanha, että et ole havainnut virusta heti.

Poista sähköpostiohjelmista liitetiedostojen automaattinen aukaisu!

Muutamassa Windows-pohjaisissa sähköpostiohjelmissa on automaattinen liitetiedostojen aukaiseminen, joka kannattaa ehdottomasti laittaa pois päältä. Liitetiedostojen automaattinen aukaisu avaa sähköpostin liitteenä olevan tiedoston automaattisesti sovellusohjelmaan, jolla liitetiedosto on tehty. Tämä voi aiheuttaa makrovirustartunnan käyttäjän huomaamatta, ellei mitään makrovirusvaroituksia ole kytketty päälle.

Makrovirusvaroitukset kannattaa kytkeä päälle!

Erityisesti Wordista ja Excelistä kannattaa laittaa makrovirusvaroitus päälle. Makrovirusvaroituksen tarkoituksena on varoittaa käyttäjää asiakirjoista, jotka sisältävät makroja. Makrot voi halutessaan poistaa käytöstä, jolloin voi olla varma, että dokumentissa olleet makrovirukset eivät tartu. Jos jonkin asiakirjan ei pitäisi sisältää makroja, mutta ohjelma varoittaa makrojen käyttöön ottamisesta, niin makrot kannattaa ehdottomasti pitää pois päältä.

HUOM!

Makroviruksille ovat erityisen alttiina sellaiset ihmiset, jotka käyttävät Microsoft Office-tuoteperheen tuotteita. Heidän kannattaa muistaa, että makrovirukset voivat tarttua koneeseen ainoastaan, jos saastunut dokumentti aukaistaan. Tarttuessaan jotkin makrovirukset voivat lähettää itseään eteenpäin, mutta se vaatii todella otollisen ympäristön. Koneessa on oltava tietty Outlook-sähköpostiohjelma ja sen osoitteisto sekä tietenkin Word tai Excel. Makrovirukset ovat hyvin sovellusriippuvaisia, mutta eivät välttämättä käyttöjärjestelmä riippuvaisia. Jotkin makroviruksista toimivat sekä Windows-ympäristössä että Macintosh-ympäristössä.

Jos luet kaiken sähköpostisi Unix- tai Linux-ympäristössä, ei sinulla ole välitöntä makrovirustartunta vaaraa. Saamasi sovellusohjelmatiedostot voivat sisältää makroviruksia, joten niitä ei kannata lähettää eteenpäin ennen tiedostojen tarkistamista. Kuitenkin voit saada makrovirustartunnan sitten, kun olet siirtänyt tiedoston Windows-koneellesi ja aukaiset sen ilman tarkistamista. Liitetiedostojen kanssa kannattaa siis olla tarkkana!