Vaihdot (Breaks)

mko017

Vaihdot ovat pakottavia muokkauksia asiakirjan kappale- tai sivujakoon. Vaihdoilla voidaan muokata hyvinkin tarkkaan, mitä asiakirjan eri osiin halutaan sijoittaa.

Microsoft Wordissa erilaisia vaihtoja on todella runsaasti. Vaihtojen lisääminen onnistuu valinnalla Lisää/Vaihto (Insert/Break), josta avautuvassa ikkunassa voidaan määritellä lisättävän vaihdon tyyppi. Asiakirjaan voidaan tehdä kolme erilaista vaihtoa, joita ovat sivunvaihto, palstanvaihto ja osanvaihdot.

Sivunvaihto(Page Break) on nimensä mukaisesti pakottava sivuvaihto, joka siirtää alapuolellaan olevat kappaleet seuraavalle sivulle Palstanvaihto(Column Break) katkaisee kirjoitettavan tekstipalstan ja siirtää tekstikursorin seuraavan palstan alkuun. Hyödyllinen toimenpide, jos on valittu valmiiksi palstajako ja aletaan kirjoittamaan niihin tekstiä. Ensimmäistä palstaa täytetään kunnes tulee palstanvaihto tai sivunvaihto. Osavaihtoja on neljä erilaista, joista jokaista joutuu käyttämään aika usein tekstinkäsittelyssä. Osat, joihin asiakirja voidaan jakaa vaihtojen avulla, ovat yhtenäisiä kokonaisuuksia, joihin tulee esimerkiksi toisistaan poikkeavat ylä- ja alatunnisteet. Asiasta on enemmän kohdassa ylä- ja alatunnisteet. Muutamat muutkin asiakirjaan kohdistettavat toimenpiteet voidaan kohdistaa pelkästään johonkin osanvaihdoilla määriteltyyn osaan. Seuraava sivu (Next Page) tekee osanvaihdon ja aloittaa uuden sivun. Jatkuva (Continuous) ei tee sivun vaihtoa, mutta tekee osanvaihdon tekstikursorin merkitsemään paikkaan. Parillinen (Even) ja Pariton Sivu (Odd Page) vaihtoehdot tekevät osanvaihdon, joka alkaa uudella joko parittomalla tai parillisella sivulla.